Рятувальники Кіровоградщини перевіряють заклади на предмет пожежної безпеки

,

02867Після трагічної пожежі у російському Кемерові, що сталася у березні, хвиля перевірок торговельно-розважальних закладів на дотримання вимог пожежної безпеки триває в Україні. Тоді найпершою з власною інспекцією з’ясувати обстановку вийшла «КП». Для перевірки газета обрала два центри у Кіровограді, де найчастіше розважаються діти, – «Depo’t» та «Crazy Land». Про те, що побачила, – оперативно розповіла своїм читачам.

Тим часом упродовж двох тижнів заклади перевіряють рятувальники. За цей час побачили понад півсотні. Попереду ще 900!

Супермаркет «Сільпо» в обласному центрі – один із найбільших торговельних закладів, який розташований у будівлі, збудованій іще за радянських часів, тому має багато виходів, широкі внутрішні сходи. Але, крім цього, рятувальники звертали увагу на систему протипожежного захисту, можливість швидкої евакуації відвідувачів і цілий ряд необхідних заходів для пожежної безпеки.

– Ми постійно проводимо роботу з пожежної безпеки, навчаємо персонал правильно поводитися у разі виникнення надзвичайної ситуації, здійснюємо інструктажі, періодично у закладі відбуваються перевірки з дотримання вимог пожежної безпеки, – розповідає під час огляду магазину керуюча торговельним закладом Світлана Іващенко.

Інспектор із пожежної безпеки Олексій Сосновський показав рятувальникам пожежні крани, рукави, вогнегасники, ручні сповіщувачі... Провели і справжню евакуацію людей із супермаркету.

– Не дали хлібину купити, – обурився один із покупців навчальній тривозі.

– Дуже добре, що такі навчання і перевірки проводять у магазинах. Треба, щоб вони відбувалися у години пік, коли найбільше покупців. Так і люди вчитимуться правильно поводитися у надзвичайній ситуації, і заклади приділятимуть належну увагу пожежній безпеці, – зауважує молода мама Олена.

– Розуміємо, такі інспекції дестабілізують роботу закладу, але ми на це не нарікаємо. Краще бути впевненими, що у разі виникнення пожежі у нас не станеться непоправного, людей евакуюємо оперативно. Адже ми турбуємося про безпеку і відвідувачів, і персоналу, – додає Світлана Іващенко.

Це була лише частина перевірки дотримання вимог пожежної безпеки, констатує заступник начальника управління державної служби з надзвичайних ситуацій в області полковник цивільного захисту Василь Штугрін.

– Пожежна сигналізація, система димовидалення і оповіщення працюють нормально. Решту висновків про дотримання вимог у торговельному закладі «Сільпо» зробимо після комплексної перевірки інших показників, – повідомив він і додав, перевірки пожежної безпеки в області триватимуть до кінця червня. – Загалом перевіримо 959 об’єктів, із них – 53 торговельні, торговельно-розважальні заклади, 63 лікувальні установи, решта – дошкільні і загальноосвітні.

Декотрі районні лікарні уже потрапили під інспектування рятувальників, повідомляють у ДСНС області. Так під час перевірки стану протипожежного захисту Новоархангельської цент­ральної районної лікарні та Помічнянського лікувального зак­ладу рятувальники з’ясовували стан протипожежного захисту в усіх напрямках організації системи протипожежних заходів. Особливу увагу зосередили на факторах, що створюють загрозу виникнення пожежі, перешкоджатимуть її гасінню та евакуації людей, зокрема, системі протипожежного захисту, шляхах евакуації, первинних засобах пожежогасіння, внутрішньому та зовнішньому водопостачанні, блискавкозахисті, протипожежному захисті дерев’яних конструкцій будівель тощо.

фото: Ігор Філіпенко
e-max.it: your social media marketing partner