В обласному управлінні юстиції пояснили, як діяти пасічникам, що втратили бджіл

,

03366«КП» нещодавно писала про масову загибель бджіл від отрутохімікатів, якими фермери обробляють поля. Чи не наймасовіший такий випадок стався у Добровеличківському районі. Там пасічники навіть збиралися на сходку й вимагали від керівника тамтешнього господарства компенсації за завдану шкоду. В обласному управлінні юстиції кажуть, до нерадивих фермерів необхідно позиватися, аби відшкодувати збитки. Як правильно це зробити – пояснила начальник відділу судової роботи та міжнародної співпраці обласного управління юстиції Маріанна Касімова.

Буквально минулого тижня «КП» писала про масовий мор бджіл у Добровеличківському районі. Втім така ж біда сталася й на інших територіях – у Долинському, Олександрiйському, Олександрiвському районах. Пасічники у розпачі. Кажуть, намагання достукатися до фермерів – марні. Що далі робити – не знають.

– Відповідно до статті 37 Закону України «Про бджільництво», фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це бджолярів, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ, – пояснює Маріанна Касімова і наголошує, при цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і термін дії токсичності. – Окрім цього, у період проведення таких робіт у радіусі 200 метрів від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи. Порушення законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність.

Пасічники, господарства яких постраждали від дій фермерів, можуть вирішити ситуацію в суді. Однак, для цього потрібно довести всі обставини, наголошує правозахисниця. Слід зібрати докази, які свідчитимуть про порушення фермером відповідного законодавства.

– Йдеться про акти обстеження загибелі (отруєння) бджіл, стану пасіки після авіаційної хімічної обробки полів, обстеження бджолосімей і посівів, складених відповідною комісією. Окрім цього, доцільно пред’явити в суді лабораторне дослідження загиблих бджіл та експертизи, яка підтверджувала б, що загибель комах була викликана саме отруєнням від застосованої речовини, якою оброблялися посіви. Доказами завданої шкоди також може слугувати довідка зареєстрованої пасічницької організації про вартість бджіл і продуктів бджільництва, а також довідка про те, скільки бджоляр міг би отримати прибутку, якби вони не загинули, – радить начальник відділу судової роботи та міжнародної спів­праці обласного управління юстиції.

Однак, згідно з аналізом судової практики, суди можуть не задовольнити позовні вимоги та відхилити апеляційні скарги.

– Зокрема йдеться про відсутність у справі будь-яких доказів про причини загибелі бджіл, недоведеність наявності прямого причинного зв’язку між загибеллю комах і діями відповідачів; недоведеність вини фермерів у загибелі бджіл, оскільки позивачем не було надано доказів того, що причиною їхньої загибелі було саме отруєння хімічними речовинами; недоведеність факту загибелі бджолосімей, – зауважує Маріанна Касімова і наголошує, аби довести справу у суді до логічного завершення, варто подбати про всі зазначені факти.
e-max.it: your social media marketing partner