Як стати донором крові і почати рятувати життя?

, Олена Сідорова

03428Щорічно переливання крові рятує мільйони пацієнтів, наголошують у Міністерстві охорони здоров’я. Відтак життя людей напряму залежить від тих, хто свідомо приймає рішення допомогти. 14 червня традиційно відзначається всесвітній день донора. Аби привернути увагу до проблеми нестачі крові, активісти у цей день влаштовують різні акції. Втім багато хто і сам свідомо йде до станцій переливання, щоб дати комусь шанс на життя. Де на Кіровоградщині можна здати кров і чи страшно бути донором, розповість «КП».

Дефіцит крові

Запаси крові в лікувальних закладах інколи бувають на критичній межі. Часто, коли терміново потрібна кров певної групи, банк порожній.

Завідувач відділення трансфузіології обласної лікарні Євген Іващенко зауважує, донорство корисне не лише для тих, кому потрібне переливання, а й тим, хто ділиться своєю кров’ю.

– У першу чергу – це допомога пацієнтам лікарень. Також це корисно для самого донора, оскільки в організмі відбувається обмін речовин, від чого людина почуватиметься краще і омолоджуватиметься. На жаль, не всі розуміють важливість цього процесу і відгукуються не так активно, як би того хотілося, – констатує медик.

В обласній лікарні, додає, затребувані всі групи крові, але найчастіше є дефіцит четвертої і крові негативних резусів.

– Ми проводимо роз’яснювальну роботу, а тому помічаємо, що активність цього року таки зросла. Це не може не тішити, – говорить Євген Іващенко.

Медична сестра відділення трансфузіології обласної лікарні, почесний донор Олена Гринець запевняє, донорська кров обов’язково комусь врятує життя, якщо хтось досі в цьому сумнівався.

– У лікарнях багато важкохворих, яким потрібне переливання, тому кров врятує життя хоч одній людині точно, – наголошує вона.

Акції донорства

Ледь не щотижня у соцмережах з’являється інформація про пошук донорів, найчастіше – онкохворим і постраждалим в аваріях.

Аби залучити до донорства якомога більше людей, кіровоградці організовують акції. Одну з них – «Допомогти може кожен» – кілька років поспіль координував Дмитро Бабак.

– Акцію проводили силами активістів всеукраїнської молодіжної громадської організації «Фундація регіональних ініціатив», – говорить він. – У нас була мета – протягом тижня залучити максимальну кількість людей до донорства. Робити це насправді було важко, адже треба було вигадувати нові підходи – флешмоби, тематичні дні...

Дмитро зауважує, таким чином люди, які самостійно не наважувалися на перший крок, могли за компанію з іншими активістами долучитися до донорства.

– Більшість ще не подолали стереотипи про донорство – що це небезпечно, що існує загроза отримати якусь інфекцію, що це шкода для організму. Деякі просто не знали, як це правильно зробити. Тому ми проводили велику роботу і пояснювали, наскільки це корисно. Відтак донорами стали сотні небайдужих – поліцейські, рятувальники, патрульні, посадовці, військові, – пояснює ініціатор і додає, завдяки акції вдалося сформувати базу донорів, яку передали волонтерам проекту ДонорUA.

Групи донорства в соцмережі

Для оперативного пошуку донора кіровоградці створили кілька груп у соцмережах. Там вони розміщують інформацію і ті, у кого є можливість, відгукуються на допомогу.

Першою необхідність створення такої групи помітила волонтер Наталя Міщенко.

– Я створила на Facebook групу «Добровільний донор» торік у вересні, – розповідає вона. – Зробила це тому, що на сьогоднішній день рівень захворювань на онкохвороби б’є рекордні показники... Дуже багато людей потребують донорської крові і чи не найбільший трагізм – страждають онкохворі діти... Їм часто потрібні донори і не завжди оперативно вдається їх знайти. Тому ідея створення такої групи виникла саме через нестачу донорів. Зараз у групі близько сотні потенційних донорів.

Також оперативну інформацію про пошук донорів розміщують у групі на Facebook «Поділися кров’ю». Там більше п’яти тисяч учасників.

Підтверджує дієвість соцмереж і директор міжнародного благодійного фонду «Янгол життя» Наталя Селецька, яка опікується онкохворими дітками. Каже, малі пацієнти часто потребують донорів після хіміотерапії. Найскладніше – знайти другу негативну.

– Коли потрібен донор, я розміщую про це інформацію на своїй сторінці. Помітила, що люди досить активно на це реагують, адже діляться публікацією і намагаються допомогти. Крім того, підтримують тиражувати інформацію і засоби масової інформації, в тому числі велику допомогу надає «Кіровоградська правда». Саме завдяки такій підтримці, жодна дитина з гематологічного відділення не доходила до критичного стану через те, що не знайшовся донор, – із вдячністю констатує волонтер.

Як стати донором?

Донором крові чи плазми може стати кожна здорова людина від 18 років. Вага має бути не менше 55 кілограмів.

Для цього треба звернутися до найближчої станції переливання чи центру крові. З собою треба взяти документ, що посвідчує особу. У пункті донації мають надати детальну інформацію про донорство і дадуть заповнити анкету донора.

Перед процедурою обов’язковими є співбесіда з лікарем, медичний огляд і лабораторні обстеження.

Усі процедури триватимуть близько години.

Людина, яка стала донором крові, має право на два вихідні дні. Тому для роботодавця можна взяти довідку в лікаря.

Наступний раз здати кров можна буде не раніше, ніж за два місяці. Чоловікам рекомендують здавати кров не частіше п’яти разів на рік, жінкам – чотирьох.

Як підготуватися до здачі крові?

Стандартний об’єм однієї кровоздачі – 450 мілілітрів. Ще близько 40 мілілітрів крові візьмуть для аналізів.

Перед здачею крові лікарі радять не вживати жирної, смаженої, гострої та копченої їжі, молочних продуктів і яєць.

Рекомендують пити солодкий чай, узвар, їсти хліб, сухарі, сушки, відварні крупи, макарони на воді без масла, соки, морси, компоти, мінеральну воду, овочі, фрукти (крім бананів). Вранці обов’язково треба легко поснідати.

Також не можна вживати алкоголь та енергетичні напої за 48 годин до процедури, лікарські засоби – за 72 години, не курити протягом двох годин до процедури та дві-три години після.

Після здачі крові слід відпочити протягом десяти хвилин, легко поїсти і випити солодкий чай.

Протягом наступних 12 годин намагатися уникати інтенсивних фізичних навантажень.

Де у Кіровоградській області здати кров?



У районних центрах кров можна здати у центральних районних лікарнях.

• Благовіщенське – вулиця Ореста Гуменюка,3;
• Бобринець – вулиця Василя Порика,6;
• Вільшанка – вулиця Світу,30;
• Гайворон – вулиця Київська,7;
• Голованівськ – вулиця Партз’їзду,2;
• Добровеличківка – вулиця Аркадія Артюха,10;
• Долинська – вулиця Чкалова,69;
• Знам’янка – вулиця Гагаріна,27;
• Компаніївка – вулиця Садова,190;
• Мала Виска – вулиця Європейська,92;
• Новоархангельськ – вулиця Сірка,15;
• Новомиргород – вулиця Соборності,92;
• Новоукраїнка – провулок Лікарняний,1;
• Олександрівка – вулиця Шевченка,57;
• Олександрія – вулиця Семашка,15;
• Онуфріївка – вулиця Графа Толстого, 90;
• село Торговиця – кабінет трансфузіології Новоархангельської ЦРЛ, вулиця Івана Сірка,15;
• Світловодськ – вулиця Павлова,16.

В обласному центрі кров можна здати у трьох закладах:

• Кіровоградська обласна станція переливання крові,телефон: (0522) 22-56-98, вулиця Преображенська, 88;

• Відділення трансфузіології Кіровоградської обласної лікарні, телефон: (0522) 39-71-84, проспект Університетський, 2/5;

• Центральна районна лікарня, телефон: (0522) 56-30-50, вулиця Аерофлотська, 5.

 

фото: Олена Сідорова

e-max.it: your social media marketing partner