Модель зі світовим ім’ям Аліна Байкова розповіла про стосунки з Ді Капріо, благодійність і секрети успіху

, КП

03933Історія Аліни Байкової нагадує казку про Попелюшку – з офіціантки вона стала моделлю зі світовим ім’ям. Дівчина народилася і виросла у Кіровограді у доволі скромній родині. Одразу після школи пішла працювати. І ось, ніби в кіно, її помітила засновниця модельної агенції і запропонувала спробувати власні сили... Нині на рахунку топ-моделі зйомки для світових брендів і обкладинок авторитетних глянцевих журналів. Аліна підкорила головні подіуми світу – Парижа, Лондона, Мілана і Нью-Йорка. Серед її друзів чимало голлівудських зірок, зокрема Леонардо Ді Капріо, з яким Аліні навіть приписували роман.

– Я стала моделлю завдяки Тетяні Жижі. Фактично вона мене змусила до цього в прямому сенсі цього слова. Було багато телефонних дзвінків, сліз, принижень... Я ж офіціанткою працювала. Вступити у виш на бюджет не змогла, а заплатити за навчання – не було грошей. Тоді остаточно вирішила, що на шиї у мами не сидітиму. Я хотіла стати самостійною, незалежною, – пригадує Аліна Байкова і зізнається, й нині безмежно вдячна Тетяні Жижі.

Перший показ Аліни був у Москві, далі – робота в Китаї.

– Перший мій показ був у Москві на Тижні моди, куди мене відправила Тетяна. Я його дуже добре запам’ятала і дуже хвилювалася. Тоді я вперше вийшла на таку сцену. Після цього – робота в Китаї. А згодом – Європа. Зізнаюся, у Європі нас ніхто не чекає. Я до свого визнання йшла дуже довго. Є дівчата, які приїздять туди і моментально «вистрелюють». Мені ж довелося довго працювати на шоу-румах. Ще одна проблема була – я взагалі не знала англійської. Мені п’ятнадцятирічні дівчатка перекладали... Дуже соромно було. А тому, поки всі тусувалися у клубах, я сиділа і вчила англійську. У мене була дуже довга і важка адаптація. Та й грошей отримувала мало... Було вкрай непросто, – ділиться топ-модель.

Усе це підштовхнуло дівчину змінити агентство і нарешті її кар’єра пішла угору.

– Перше шоу, яке дало мені старт, – це був Діор у Парижі, haute couture, – каже Аліна. – Коли йшла на кастинг, дуже була невпевненою у собі. Але мене помітив Джон Гальяно. То була, як кажуть, любов із першого погляду, так у нас співпраця і розуміння з першого погляду були. Після цього все моє життя, кар’єра пішли вгору.

Проте разом із ім’ям з’явилося багато чуток і пліток. Дівчині приписували романи з різними знаменитостями, серед яких і відомий актор Леонардо Ді Капріо.

– У мене дуже багато друзів серед відомих людей – топ-моделі, бізнесмени, актори... Просто так склалося, що я живу у тій сфері, де вони всі є. Це моє життя. Якось папарацці сфотографували нас із Лео коли ми прогулювалися містом і просто пили каву. Насправді тоді нас була велика компанія. Але, звичайно у таблоїдах висвітлили так, ніби ми пара... Насправді я з Лео дружу дуже давно. Я йому допомагала в його благодійних проектах, а він допомагає мені. Він зустрічався з моєю кращою подругою, – пояснює Байкова.

Аліна каже, світ моди не такий жорстокий, як показують у фільмах, однак і не такий простий, де моделям достатньо лише ходити і посміхатися.
– Насправді у фешн-індустрії від нас, моделей, дуже мало залежить. Дівчата не заздрять одна одній. Ми всі дружимо. Єдине, що потрібно – це добре робити свою роботу. Щоб не трапилося, модель має зібратися і відпрацювати як треба. Все інше нікого не цікавить, – ділиться модель. – І хоча наша робота на перший погляд – дуже гарна картинка на фотографіях, у телевізорі, насправді це величезна праця. Ви не висипаєтеся, постійні перельоти, спілкування з людьми... Це не так просто, як здається.

Не дивлячись на таку популярність, дівчина не забуває про Україну й рідне місто зокрема.

– У мене тут вся родина, моє життя. Приїжджаю досить часто, але не надовго. Зараз я тут уже місяць і це найкращий місяць у моєму житті, повірте! Я відпочиваю, мені мама їсти готує... Мені цього дуже бракує у Нью-Йорку, – зізнається Аліна.

Навіть за кордоном, працюючи з відомими дизайнерами, модель просуває і популяризує українських.

– Часто співпрацюю з молодими українськими дизайнерами. Переважно роблю це безкоштовно. Але у нас є домовленість – якщо хочуть, аби знялася для них, а я в цей час у Нью-Йорку, вони мені оплачують переліт. Я підтримую наших дизайнерів як можу. Маю чимало одягу їхнього авторства. На всі вечірки, фестивалі намагаюся вдягати одяг саме українських модельєрів. Періс Хілтон кілька разів мені писала в інстаграм: «Ой, яка сукня! Чия? Хто автор?». Тому, це все працює, – радіє модель. – У нас дуже талановиті дизайнери, видно, що вони стараються, працюють важко. Головне – давати їм упевненість у собі.

Хоча роботи в модельній індустрії вистачає, Аліна встигає ще й займатися благодійністю.

– Мої друзі у Нью-Йорку називають мене «мати Тереза», бо я завжди там, де є благодійність. У мене є благодійний фонд «The Heart Fund» – допомагаємо дітям із серцево-судинними захворюваннями. Усе почалося з дитячого будинку тут, у Кіровограді. Я пересилала мамі гроші, а вона ходила і допомагала вихованцям. Мене страшенно обурювало, що у дитячому будинку дітям видавали, так би мовити, порційно туалетний папір! Діти-сироти не винні у тому, що батьки з якоїсь причини їх покинули, вони не повинні страждати...

Наразі в Україні Аліна благодійністю не займається через сумний досвід, коли на її доброті хотіли нажитися.

– Була історія з реабілітаційним центром для бурих ведмедів, до допомоги якому я залучила Леонардо Ді Капріо і його фонд. Нам склали список, що потрібно. Просили спочатку за благодійні кошти зробити дорогу до центру, потім – збудувати приміщення для зберігання овочів за великі кошти. Але коли у списку побачила машину ледь не супер-класу, якою збиралися перевозити яблука, я просто поклала той папірець і сказала, що більше у цьому участі не братиму. Це був останній раз, коли я провадила благодійність в Україні, – ділиться співрозмовниця. – Можливо, згодом я повернуся і зроблю щось. Але щоб усе відбувалося під контролем, як це робиться за кордоном. Там повністю є всі звіти – скільки зібрали грошей, скільки витратили, скільки операцій зробили...

Про себе Байкова каже, що є суперактивною і намагається брати участь у багатьох проектах і заходах.

– Мені все цікаво, я допитлива, все хочу спробувати, все хочу знати. Життя дарує нам багато моментів і треба жити на повну. Я хапаюся буквально за все, а тому зовсім не розумію людей, які сидять удома і нічого не роблять, – ділиться Аліна. – Де тільки можна бути, – я там. Бізнес, політика, спорт – мені все цікаво. Але якихось планів не будую. Моделінг мене навчив не робити цього, бо тоді нічого не збувається і я дуже засмучуюся. Втім у мене поки виходить все набагато краще, ніж я могла очікувати. Я навчилася довіряти життю. Та це не означає, що я лежу на ліжку і дивлюся телевізор.

Із нереалізованого топ-модель найбільше жалкує, що не здобула освіту. Розповідаючи про своє життя, надихаючи інших дівчат, вона не припиняє наголошувати, наскільки важливим є навчання.

А от про мрії всесвітньо відома кіровоградка говорить обережно. Зізнається, чи не кожна модель хотіла б узяти участь у показі «Victoria’s Secret Fashion Show».

Тим часом Тетяна Жижа, яка власне і відкрила Аліні світ моди, а світові – ім’я Байкової, радіє за колишню підопічну.

– Аліна гарна, розумна, працелюбна, цілеспрямована... Думаю, на даному етапі вона задоволена своїми досягненнями. Однак упевнена, вона зможе досягти ще більшого! Аліна – це особливий випадок... Це моя велика гордість і я розумію, що не дарма займалася з нею, – прокоментувала успіхи топ-моделі її учитель.

 

фото: Григорій Зуб, CBN

e-max.it: your social media marketing partner