В Онуфріївському районі в центрі села руйнується історична пам’ятка

, КП

04011У центрі Вишнівців Онуфріївського району серед звичних сільських будинків стоїть кількаметровий дерев’яний вітряний млин. Це пам’ятка архітектури початку ХХ століття. Колись у селі їх було тринадцять, цей – останній. Та, на жаль, стан вітряка не найкращий, здається, ще кілька сильних дощів і поривів вітру – і велетень упаде. Сільська і районна влади власними силами намагаються врятувати старожитність, поки чекають відповідних висновків. Після них стане відома подальша доля млина – чи його реставруватимуть, чи списуватимуть, а вцілілі частини віддадуть музею.

– Наше село – найвища географічна точка у районі, тому вітряки тут були дуже доцільні. Колись їх було тринадцять, але через стільки років уцілів лише цей – у центрі села. Йому вже ого-го скільки років! На жаль, він зараз у такому стані, що його потрібно повністю переробляти. Але, я думаю, що врятувати його реально. Тільки ж грошей дуже багато треба. Ми замовили обстеження вітряка, після цього нам скажуть, що далі з ним робити, – розповідає сільський голова Віталій Горобець.

Тамтешні жителі спільно з районною і сільською радами намагалися власними силами врятувати пам’ятку архітектури.

– За останні роки вітряк значно зіпсувався. Я вважаю, що будь-яку культурну історичну спадщину потрібно відновлювати, зберігати, бо без минулого немає майбутнього. Ми доклали багато зусиль для того, щоб його зберегти. Кілька років тому стіни підпирали підпорками, робили усе можливе, що було у наших силах, – каже голова райдержадміністрації Сергій Самородченко.

Посадовець пояснює, щоб розпочати реставрацію, потрібно підготувати багато документів. Це все час, який не йде на користь вітряку.

– Як тільки зроблять акт технічного обстеження, стане зрозуміло, що робити далі – реставрувати чи подавати клопотання на списання. Тоді те, що вціліло треба буде забирати у музей. Така пам’ятка має залишатися у районі, – зазначив голова райдержадміністрації.

 

04012

 

фото: vk.kr.ua, onufrievka.com.ua

e-max.it: your social media marketing partner