Долинська мерія на городах містян збирається будувати сонячні станції

,

05321У Долинській розгорівся скандал між землекористувачами городнього кооперативу «Барвінок» і міською владою. Остання без погодження з людьми передала в оренду на 49 років землю під їхніми городами іноземній компанії.

– Ми з сім’єю маємо тут город із перших років. Пропонують перейти на інші ділянки, але вони – далеко, – скаржиться Лариса Назаренко, яка близько тридцяти років обробляє кооперативну землю.

Офіційних документів на оренду люди не мають. Єдиний дозвіл датований 1995 роком і той був на 12 місяців. Далі городи утримували за інерцією. Однак й у міської ради немає права розпоряджатися ділянками. Бо сам кооператив навіть не в межах Долинської.

– Земельна ділянка, яку використовує городнє товариство «Барвінок», знаходиться за межами міста. Тобто відноситься до земель державної власності. Доки не буде встановлено меж населеного пункту, міська рада не має права розпоряджатися цією земельною ділянкою, – пояснює начальник районного відділу Держгеокадастру Вікторія Шестакова.

У міськраді знайшли на цю землю інвестора – турецьку фірму, яка планує будувати там сонячну електростанцію. Їй передали в оренду 17 гектарів на 49 років.

– Сесія тихо, не виважено, я вважаю, і цілком не мудро прийняла рішення – не погодивши з людьми. Коли пішли на сесію, намагалися достукатися до депутатів – ну вибачте, здалося, що це не наші депутати, це – депутати з ворожої якоїсь країни, які зовсім нас не хотіли слухати, – розповідає член ініціативної групи від землекористувачів кооперативу «Барвінок» Віталій Харсун.

Аби зберегти свої городи, люди зверну­­лися до районної влади. У райдерж­­адміністрації їх розуміють і шукають можливість допомогти. Поки оскаржуватимуть рішення сесії в суді.

– Стаття 143 Земельного кодексу нам дає чіткий перелік підстав, коли можна вилучити земельну ділянку і лише за рішенням суду. Тому заявникам уже підготовлена відповідь, яка буде їм направлена, де рекомендується звернутися до суду для скасування відповідного рішення, – каже завідувач сектору юридичної роботи та з питань запобігання і виявлення корупції апарату Долинської райдержадміністрації Тетяна Герасименко.

Коментар у міського голови Віри Тернавської взяти не вдалося. На спілкування з журналістами у чиновниці часу не знайшлося.

Вивченням питання законності прийнятого міськрадою рішення невдовзі займатимуться правоохоронні органи.

 

текст: Алла Зейферт, CBN

фото: стоп-кадр CBN

e-max.it: your social media marketing partner