На Кіровоградщині після реставрації відкрили музей Сухомлинського

, Олена Сідорова

05506Заступник міністра освіти і науки України Павло Хобзей відвідав відреставрований педагогічно-меморіальний музей Василя Сухомлинського, що у Павлиші Онуфріївського району.

У музеї, власне як і в Павлиші, заступник міністра був уперше. Над реставрацією музею працювали півроку. Він отримав новий зовнішній вигляд і наповнення. Кожен зал має свій тематичний напрямок. Перший презентує послідовників Сухомлинського. Другий – біографічний. Третій – знайомить відвідувачів із Сухомлинським як директором школи і науковцем. Є і меморіальна частина – там відтворені умови, в яких жив педагог. Це вітальня, кухня, родинна кімната, бібліотека і робочий кабінет.

– Зовсім інша концепція, яка передбачає представлення Василя Сухомлинського як учителя, педагога, науковця, але разом із тим і як звичайну людину. Експозиції музею змінені і доповнені – багато з’явилося нових експонатів, які раніше не виставлялися. Їх надала донька педагога – Ольга Сухомлинська, яка брала безпосередню участь у цій роботі, – розповіла директор музею Світлана Різник.

Заступник міністра зазначив, нині держава у своїх освітніх реформах застосовує праці Василя Сухомлинського, зокрема у Новій українській школі.

– Вражений музеєм, він достойний і за це – подяка усім, хто до цього долучився, зокрема, обласній і районній владам, – ділиться Павло Хобзей. – Приємно, що теперішній директор продовжує використовувати педагогічні практики Сухомлинського. У свою чергу концепція Нової української школи бере витоки з педагогіки Сухомлинського – це є повага до особистості, її гідності, партнерство вчителя й учня.

 

05511 05508


Від очільника регіону Сергія Кузьменка заступник міністра отримав ювілейну монету «Серце віддаю дітям», випущену до сторіччя Сухомлинського. Також пам’ятну монету отримали директор НВК «Павлиська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – ліцей імені Сухомлинського» Валентина Деркач і директор педагогічно-меморіального музею Василя Сухомлинського Світлана Різник.

Для області – це знакова подія. На те, щоб відзначення пройшло на достойному рівні, обласна влада виділила більше восьми мільйонів гривень. За ці кошти оновили дороги, інфраструктуру, музей і шкільний простір.

 

05510 05509


– Дійсно, проведена якісна робота для того, щоб українські та іноземні делегації вкотре переконалися, що для нас дуже важливо те, що Василь Сухомлинський зробив для сучасної освіти, – зазначає голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко. – Значення його постаті для освіти можна прирівняти до значення Марка Кропивницького для українського драматичного театру. Переконаний у тому, що ми без перебільшення маємо історичну для України постать і повинні пишатися тим, що він працював на Кіровоградщині.

Пам’ять Сухомлинського вшанували покладанням квітів до його могили. 4 жовтня в області стартують основні заходи з відзначення сторіччя, які триватимуть до 9 жовтня. За цей час область прийме сотні послідовників педагогічних ідей Сухомлинського з України та усього світу.

 

05507

e-max.it: your social media marketing partner