Поет із Кропивницького написав казку про АТО

,

05537Автор казки – відомий поет, письменник, завідувач відділом військово-патріотичного виховання міської станції юних техніків Павло Чорний в алегоричній віршованій формі за допомогою зрозумілих образів – родини лелек і стихії-негоди з її слугами, зумів пояснити юному читачеві, що таке АТО, що сталося в Україні і яка роль у цьому дітей. Як виникла ідея написати таку казку, автор розповів «КП».

Це вже третя дитяча книжка, яку видав Павло Чорний. Ілюструвала її художниця Ольга Коломієць, яка вміло передала настрій і образи героїв твору. Хоча казка написана ще 2016 року, окреме ілюстроване видання світ побачило тільки цього року.

– Написати казку про АТО мене надихнуло кілька чинників. Перш за все хотів донести до свідомості дитини дорослі поняття – що таке АТО, що сталося в Україні і яка роль у цьому дітей, яку позицію вони мають зайняти. Але ще більшим поштовхом до написання стала власна історія – мій син брав участь в антитерористичній операції у самому її розпалі, в 2014 році. Я про це дізнався, коли він уже повернувся додому, – розповідає Павло Чорний і додає, пережиті почуття вирішив передати у казці, пояснити усе доступно і просто, як батько синові.

Співрозмовник «КП» констатує, нині у навчальних закладах катастрофічно не вистачає матеріалів, які можна було б використовувати для національно-патріотичного виховання. Саме тому він і взявся за написання казок, п’єс, сценаріїв, які можна використати на уроці чи шкільному заході. Таких в арсеналі Павла Чорного досить багато.

– Казка «Як лелечий рід Калину рятував у злу годину» почала активно жити в школах обласного центру задовго до виходу окремої книжки. Вчителі просили роздруківки текстів, самі переписували слова, а образи Калини, родини Лелек – мами, тата, Бузі і Бусі, а також Буревію, Зливи, Блискавиці Грозопаду й інші оживали в учнівських постановках.

Освітяни часто звертаються до мене з проханням дати патріотичні тексти, сценарії, п’єси, які можна було б використовувати у школі. Я пишу їх у віршованій формі, – розповідає Павло Чорний і додає, учні кіровоградської школи №16 навіть поставили театралізовану постановку п’єси «Містерія АТО».

Автор казок переконаний, у дітей змалечку треба виховувати національно-патріотичний дух, розуміння, хто вони, де живуть. Тому алегоричні образи його казки дуже продумані і в діалогах, і в ілюстраціях.

У своїх дитячих творах Павло Чорний прагне виховати патріо­­тичні почуття не тільки до України, а й до власного дому, до місця, де народився і живеш. У його творчому портфелі лежать написані кілька казок про Кропивницький. Автор шукає однодумців-меценатів, які допоможуть видати рукописи.

фото: Ігор Філіпенко

 

05538

e-max.it: your social media marketing partner