Майстриня з Добровеличківки створює ляльки-мотанки, аби зібрати гроші на допомогу іншим

, КП

05543Майстриня з Добровеличківки Алла Стоян створює ляльки-мотанки, які потім продає, а виручені кошти перераховує на благодійність. Уперше за створення мотанки жінка взялася, коли втратила рідну людину. Це допомогло відволіктися від горя. Втім згодом покинула справу. Знову повернутися до створення ляльок спонукали події на сході. Жінка так захопилася мотанками, що створила проект «Таїна української ляльки», у рамках якого зібрала колекцію з усієї країни. А ще майстриня має кілька ляльок із Норвегії.

– Усе почалося з трагічних подій на сході України. Тоді я ще працювала у школі. Разом із учнями взялися допомогти нашим хлопцям. Спочатку виготовляли різні поробки, потім ляльки. Усе продавали, щоб зібрати кошти. Далі захоплення переросло у щось більше і тепер я практично не уявляю свого життя без мотанок, – зізнається «КП» Алла Стоян.

З часом майстриня стала продавати авторські ляльки, аби допомогти важкохворим. Вартість однієї – 500 гривень.

– Хочеться якомога більше зібрати грошей, щоб допомогти тій чи іншій дитині. Підтримуємо маленьких пацієнтів гематологічного відділення обласної дитячої лікарні і безпосередньо мамам віддаємо гроші. Тому намагаємося якомога дорожче продати ляльки. Буває, одну мотанку купують за півтори тисячі, знаючи, куди підуть ці кошти, – розповідає жінка.

Нині виготовлення ляльок стало справою життя для Алли Стоян. Заради цього жінка покинула посаду заступника директора з виховної роботи у школі.

05541– Я працювала заступником директора з виховної роботи у Добровеличківській школі №2. Дуже класна школа, саме з її учнями я починала. Зрештою, зрозуміла, що в житті потрібно щось змінювати. І ось так, пропрацювавши у навчальному закладі понад півтора десятка років, вирішила, що потрібно рухатися далі. Відтак перейшла працювати у центр дитячо-юнацької творчості. Веду гурток народознавства, – ділиться співрозмовниця і додає, саме завдяки змінам навчилася ще й вишивати. – У 40 років я навчилася вишивати бісером, нитками, робити вибійку на тканині. Раніше про таке навіть не чула.

Щоб зробити мотанку, жінка витрачає від кількох годин до кількох днів.

– Якщо з вишивкою, то це близько тижня роботи. Якщо лялька простенька, це може бути за один вечір, – каже майстриня.

Коли Алла Стоян набралася досвіду і зібрала чималу колекцію власних мотанок, вирішила обмінятися ляльками з іншими майстрами. Про це написала у соцмережі. Так зародився проект «Таїна української ляльки», а заразом колекція, у якій нині більше півтори сотні мотанок.

– У колекції представлені ляльки практично з усіх областей України. Дуже рада, що інші майстрині мене підтримали. У нас почався обмін досвідом. Отримала навіть ляльки із Норвегії, – пишається жінка.

 

05542 05539


Майстриня зізнається, у кожну власну ляльку вкладає душу. Однак найцінніша – перша. Її створила за народними традиціями.

Співрозмовниця «КП» зауважує, на Кіровоградщині мотанки не дуже поширені. Саме тому влаштовує виїзні експозиції, аби якомога більше людей мали змогу побачити автентичну українську ляльку.

– Це ж лялька, яку створювала бабуся для внучки, мама для доньки... Хочеться показувати роботи майстрів для того, щоб люди бачили, знайомилися, надихалися і бралися робити самі. От для того, щоб повернутися, мабуть, до тих витоків і пам’ятати, що народна творчість дає нам поштовх до великих досягнень, – пояснює Алла Стоян.

фото: CBN

e-max.it: your social media marketing partner