Олександрійка виготовляє з кабачків шумові таракуцьки

,

05602Народна майстриня України 55-річна Олена Ющишена з Олександрії кілька років поспіль виготовляє незвичайні іграшки-торохкалки з кабачків. Їх декорує крапковим живописом, популярним серед австралійських та індійських племен і різних народів Африки.

Іграшки жінка виготовляє на основі в’єтнамських кабачків лагенаріїв. Майстриня їх називає «таракуцьками» та «гагаригами».

Олена каже, захоплення у її житті з’явилося невипадково. Не один рік займалася бісероплетінням, а 2010-го стала народною майстринею. Детально вивчала старовинні технології плетінь і ткацтва, декорувала посуд і одяг.

– Унікальні старі візерунки вишукувала у літературних каталогах, музейних та інтернет-колекціях раритетних речей, – пояснює жінка.

З часу першої спроби створити шумову іграшку в Олени Ющишеної минуло п’ять років – за цей період вона зробила не одну сотню гагариг. Для їхнього виготовлення на власному городі вирощує в’єтнамські кабачки. Поповнюють запаси своїми врожаями і друзі, й сусіди.

Щоб виготовити чергову іграшку, Олена спершу висушує кабачок, потім миє, чистить, наносить візерунки і покриває лаком. Готова іграшка дуже легка і зберігається роками. На її створення у середньому йде два тижні.

Шумові таракуцьки купують як на подарунки, так і задля оздоблення. Причому не лише земляки, а й поціновувачі з-за кордону.

текст і фото: Наталія Луценко

 

05603 05604

e-max.it: your social media marketing partner