В обласному центрі влаштували реконструкцію прибуття Січових стрільців

, КП

05668Актори Івано-Франківського академічного музично-драматичного театру імені Франка реконструювали прибуття січових стрільців у Кропивницький, тодішній Єлисаветград. Дійство стартувало з залізничного вокзалу і продов­­жилося в історичних локаціях обласного центру.

Січові стрільці вийшли на привокзальній площі, де їх зустрів військовий оркестр і медсестри. Усе, як у 1918 році. У сучасній версії акторів зустрічають ще й жителі обласного центру. Кажуть, це важлива історична подія. Сто років тому на Кіровоградщині перебував Український добровольчий легіон. Реконструкція відбувається вперше з того часу.

Студент педуніверситету Володимир Ткачов каже, подія цікава і для тих, хто вивчає історію, і як просвітницький момент.

– Я дуже люблю історію, а саме періоди, коли відбувалися українські повстання і була війна проти більшовиків. Українські січові стрільці дійсно важливий аргумент у нашій історії і доволі важко було сюди не прийти. Але ця подія ще й цікава сама по собі, як дійство, – говорить він.

Із залізничного вокзалу актори з піснею попрямували до колишнього Земсь­­кого реального училища, де у 1918-му знаходився Штаб Січових cтрільців, а нині – Інженерний коледж, далі – Кавалерійське училище, Театральна площа, вулиця Дворцова, пам’ятна дошка Шульгіним і зупинилися біля пам’ятника Володимиру Винниченку. Саме цим маршрутом січові стрільці пройшлися у червні 1918 року.

– Вони були тут із червня по жовтень. Перебування Січових стрільців на теренах нашого краю стало яскравим прикладом духовної соборності. Коли відбулося єднання українців західної України, Галичини і Наддніпрянщини, – пояснює історик і співорганізатор заходу Юрій Митрофаненко.

В останній локації актори представили уривок вистави «Шаріка, або кохання січового стрільця». Саме з неї починається цикл безкоштовних вистав у театрі імені Кропивницького в рамках проекту «Галичина і Подніпров’я 1918-2018. Відновлення національних зв’язків». Загалом презентують шість постановок.

– Я не хотів робити свідомо таку бутафорську реконструкцію. Це трішечки зовсім інші цифри, інші бюджети, але от реконструкцію якихось зв’язків власних, зв’язків наших душ, наших сердець, наших помислів, от власне це є мета нашого заходу, – підсумував директор-художній керівник Івано-Франківсь­­кого театру імені Франка Ростислав Держипільський.

 

05669056700567105672

 

фото: Григорій Зуб

e-max.it: your social media marketing partner