У Кропивницькому студенти медуніверситету вимагають належних умов для навчання

, КП

05908Понад півтисячі студентів Донецького національного медичного університету міжнародного факультету у Кропивницькому не вийшли на пари, бо хочуть, аби заклад створив їм належні умови для навчання. Інакше, попереджають, звертатимуться до посольств своїх країн. Зокрема вони вимагають у керівництва вишу облаштувати базу для практичних занять. Кілька днів у навчальному закладі з’ясовують стосунки. До обласного центру навіть прибув перший проректор із Краматорська, де знаходиться адміністрація медуніверситету. Останній каже, вся проблема в тому, що виш не отримував у повному обсязі кошти від фірми-посередника за навчання іноземців. Тим часом ректор Донецького національного медичного університету заявив про рейдерське захоплення кропивницького відділення.

Студенти-іноземці нарікають на відсутність бібліотеки і бази для належної практики.

– Ми не задоволені тим фактом, що немає бази для студентів. Ми просили, щоб нам організували зустріч із ректором – жодної реакції. Нам уже обіцяють другий рік створити необхідні умови. Я розумію, це нелегко, але це мало відбутися ще до першого курсу. Ми платимо велику суму – 3500 доларів за рік! Тут навчаються 1100 студентів. Це понад три мільйони доларів на рік, – обурюється студент третього курсу, майбутній стоматолог із Узбекистану Баходір Турсунов.

Своє невдоволення студенти висловлювали і раніше. Однак ситуацію якимось чином залагоджували. Нині майбутнім медикам увірвався терпець.

На скандал до Кропивницького з Краматорська, де знаходиться адміністрація медуніверситету, приїхав перший проректор Ігор Хрипаченко. Пояснює, нині на кафедрі міжнародників проводить аудит. Спілкуватися зі студентами погодився лише наступного дня. Каже, під час перевірки знайшли порушення.

– Судячи з тих фактів, які ми виявили, працівники деканату міжнародного факультету – це представники посередників, і жодного стосунку до університету не мали. По суті це шахрайство, – сказав він.

Самі ж іноземці пояснюють, до навчання укладають угоду з фірмами-посередниками, які повністю беруть на себе відповідальність за документальний супровід їх як студентів. Кошти за навчання сплачують фірмі, а потім уже – вишу.

Ігор Хрипаченко тим часом заявляє, кошти за навчання на рахунок вишу надходять не в повному обсязі.

– Борг перед університетом агенцій, які представляють абітурієнтів, складає близько 30 мільйонів гривень по першому курсу і близько мільйона євро – інші курси. Звичайно, у таких умовах університет не може нормально розвиватися. Відповідно ми не можемо виконувати план необхідних закупівель, щоб адекватно створити належні умови для навчання, – пояснює перший проректор.

Після публічного скандалу керівника міжнародного факультету Олександра Мухіна відсторонили від обов’язків.

Натомість студенти-іноземці у те, що контрагенти їх обманюють, не вірять. Кажуть, мають квитанції за оплату навчання.

Представник однієї з фірм-посередників між університетом й іноземними студентами звинувачення також відкидає.

– Інформацію слід з’ясувати у керівництва університету. У Краматорську знаходиться відділ, який має повне уявлення про ситуацією, що склалася. Ми лише спілкуємося зі студентами. Ми не відповідаємо за фінансування, про яке каже Ігор Хрипаченко, – заперечує представник фірми-посередника Віталій Речиць.

Наразі університет подав позови до суду на контрагентів, студентам також порадили звернутися в поліцію.

– Ми будемо вимагати у контрагентів гроші через суди. Але це за умови, якщо студенти укладуть прямий контракт із університетом, – сказав перший проректор Донецького медуніверситету Ігор Хрипаченко.

Тим часом керівник навчального закладу Петро Кондратенко припускає, проблему могла спричинити неякісна робота відділу міжнародних зв’язків університету, який із 2016 року знаходиться у Кропивницькому. Відділ надає фірмам-посередникам запрошення на навчання студентів-іноземців, через них відбувається й оплата.

– Оплата за навчання надходить на рахунок університету через контрагента на основі тристоронньої угоди між студентом, університетом і фірмою, – пояснює очільник вишу. – Починаючи з 2016 року, виникали проблеми з нерегулярними і неповними перерахунками коштів фірмою на рахунок університету. Розвиток закладу значно залежить від цього фінансування. Цьогоріч міжнародний відділ видав більше 1300 запрошень на навчання іноземних студентів – приїхало 240 осіб. Тисяча запрошень залишилися невідомо де. Чи ці люди не в’їхали в країну, чи в’їхали, але де знаходяться і яка їхня мета перебування в країні, нам невідомо.

Аби тримати на контролі видачу запрошень, керівництво закладу вирішило перевести відділ міжнародних зв’язків із Кропивницького до Краматорська.

– Після цих дій почали надходити вимоги від невідомих осіб не втручатися у роботу міжнародних зв’язків, у роботу міжнародного медичного факультету, а також зробити деякі кадрові зміни, що для мене було не прийнятно, – продовжує ректор.

Петро Кондратенко каже, 19 жовтня вранці на нього напали двоє невідомих. У результаті нападу він отримав опік обличчя, повік і рогівки очей, а також верхніх дихальних шляхів і закриту травму грудної клітини, забій, гематоми.

– 30 жовтня увечері мені і моїй дружині надіслали повідомлення зі змістом: «Ми тебе попередили. Ти так нічого і не зрозумів, побіг до служб, наче вони тобі допоможуть. Ми знаємо про тебе все. З-під землі дістанемо. Це останнє попередження. Пиши заяву і йди з університету сам. І ніхто тебе не чіпатиме і твою сім’ю. Не буде ні дзвінків, ні попереджень. У тебе два дні піти спокійно. Якщо не підеш сам, то заплатиш своїм життям чи життям когось із близьких. Перш, ніж іти до якихось служб, подумай про свою родину. Вони тобі все рівно нічим не допоможуть», – цитує ректор медуніверситету. – Комусь дуже хочеться, прибравши мене з посади, зупинити розвиток вишу, вирішити власні фінансові питання. По суті, це варіант рейдерського захоплення університету…

У зв’язку з цим ректор звернувся до правоохоронних органів. А у відділеннях донецького медвишу триває аудит.

e-max.it: your social media marketing partner