Командир катера з Кіровоградщини, якого захопили росіяни, відмовився свідчити ФСБ

, Олена Сідорова

06040Командир захопленого росіянами катера «Бердянськ» – 31-річний Роман Мокряк із Кропивницького району – відмовився давати свідчення Федеральній службі безпеки Росії. Також він не погодився зізнаватися на відео у злочині, якого не вчиняв. 27 листопада кримський окупаційний суд посадив його за грати. Українця звинувачують у незаконному перетині кордону. За це судитимуть і 24-річного Андрія Артеменка з Новоукраїнки, який зараз знаходиться у керченській лікарні.

Нагадаємо, 25 листопада російські війська захопили два українських катери «Бердянськ» і «Нікополь», а також буксир «Яни Капу». Крім двох моряків із Кіровоградщини, у полоні опинилися ще 21 український боєць. Через конфлікт в Азовському морі наступного дня Верховна Рада оголосила воєнний стан у десяти прикордонних областях.

Під час штурму катер під командуванням Романа Мокряка ушкодили росіяни. Майже вся команда судна отримала поранення та не змогла чинити опір.

За день після захоплення росіяни опублікували відео з допитів трьох бійців. Вони зачитували на камеру підготовлений текст. Роман Мокряк робити це відмовився.

– Він прекрасний офіцер і хоробра людина. Послав чекістів за відомою адресою, – розповів одеським медіа правозахисник, який займається юридичною підтримкою полонених в окупованому Криму.

На сторінці мами Артема у соцмережі – Наталії Кравченко – жителі Кропивницького публікують численні слова підтримки і дякують за сина.

«Роман Мокряк – випускник історичного факультету педагогічного університету імені Винниченка, наш земляк із Карлівки Соколівської об’єднаної громади! Син чудової вчительки, волонтерки, краєзнавця Наталії Кравченко. Справжній герой України! Романе, друже, тримайся! Ми пишаємося тобою!», – написав історик Юрій Митрофаненко.

Удома новини про сина дізнаються або з інтернету, або з телевізора.

Батько – колишній доброволець Микола Мокряк – патріотизму сина не дивується.

06041– Ще під час анексії Криму Роман не зрадив українській армії та з Севастополя перейшов на службу до Одеси. Тоді цю тему навіть не обговорювали, – наголошує він.

– У школі був тихим і спокійним хлопчиком, але дуже романтичним. Любив читати про море, подорожі, – додає колишня вчителька Романа – Оксана Синьоок.

За п’ять днів родина жодного разу не спілкувалася з Романом. Від адвоката лише знають, що його стан здоров’я в нормі.

Андрій Артеменко з Новоукраїнки – член екіпажу. Під час захоп­лення судна отримав поранення. Разом із ним постраждали ще п’ятеро бійців. Його вже виписали з лікарні і також судитимуть.

Обласний військкомат тримає зв’язок із родинами обох військових і допомагає у вирішенні побутових проблем.

– Як свідчать архівні дані, обидва патріотично налаштовані, з високим рівнем мотивації до проходження військової служби. Після строкової служби залишилися служити за контрактом. Тому ми щиро віримо, що вони стійко перенесуть ситуацію, яка склалася, і якомога швидше повернуться додому, – зазначила старший офіцер групи морально-психологічного забезпечення та зв’язків із громадськістю обласного військкомату Руслана Францішкевич.

фото: obozrevatel.com

e-max.it: your social media marketing partner