Підсумки-2018

,

06294У році, що минає «КП» розповіла чимало добрих історій. Жителі Кіровоградщини рятували, перемагали, досягали і просто творили добро. А ще – знімалися у фільмах, зустрічали Президента і робили шалені вчинки заради кохання.

Щастя є!


Народження трійні

Найщасливішою у році, що минає, вочевидь стала родина Лариси і Володимира. Вранці 12 квітня в обласному перинатальному центрі народилася трійня – хлопчик і двоє дівчаток. Назвали малих Максимом, Валерією і Олександрою. До появи на світ трійні, сім’я вже виховувала двох доньок.

Через сотні кілометрів до коханої

Чотириста кілометрів автостопом підліток із Кіровоградщини проїхав до коханої на Київщину. Восьмикласник Єгор із Помічної Добровеличківського району втік із дому, аби зустрітися з коханою Діаною з Броварського району, що на Київщині. Поки Ромео добирався до Джульєтти, його батьки не знаходили собі місця. Вони звернулися до поліції через зникнення сина. Відтак щастя від зустрічі юних закоханих було недовгим – поліцейські оперативно повернули підлітка додому.

З Діаною Єгор познайомився в інтернеті, через три тижні запропонував зустрічатися і дівчина погодилася. З того часу закохані щодня за телефонними розмовами проводили по кілька годин.

Зйомки фільмів

Цьогоріч на Кіровоградщині знімали кілька стрічок. Зокрема, вже вийшов на екрани серіал «У минулого в боргу». Зйомки в обласному центрі тривали місяць. У масових сценах знялося більше сотні кропивничан.

Навесні італійські фільмографи знімали історичне документальне кіно про події Другої світової війни. Знімальна група йшла за маршрутом італійських підрозділів і працювала в області кілька днів. Побачити фільм можна буде не раніше, чим через рік.

У вересні у селі Липняжка Добровеличківського району знімали фільм про події в Іловайську. Фільм вийде на широкі екрани наступного року.

Сонячна дівчина Маріанна Ахрарова з Кропивницького зіграла одну з головних ролей у фільмі «Історія Лізи». Автор стрічки відомий письменник, сценарист і кінорежисер із Новомиргорода Олександр Жовна. Фільм ще не вийшов на широкі екрани, але допрем’єрний показ уже відбувся. Це психологічна драма, яка розповідає історію життя двох закоханих пар, одна з яких – люди з синдромом Дауна. Маріанна заради ролі вивчила майже усю книгу напам’ять.

Приїзд Президента

Серед позитивних подій – приїзд очільника держави Петра Порошенка на День міста. Він завітав, аби особисто привітати жителів Кропивницького зі святом. Приїзд першої особи викликав справжній фурор – містяни спілкувалися з Президентом і робили селфі. Кажуть, це вперше за багато років, коли глава держави прибув із неофіційним візитом. Того ж дня Президент привітав із днем народження командира третього окремого полку спецпризначення Героя України Олександра Трепака.

Відродження села

Валентина Корнієнко живе і працює в Москві більше двох десятків років. Вона має успішний родинний бізнес – адвокатську контору. Жінка кілька разів на рік приїздить у рідну Новоєгорівку Новоукраїнського району, аби вкласти зароблені кошти у розвиток села і допомогти землякам. Перше, що зробила родина Валентини, – відновила вуличне освітлення, розчистила покинуті будівлі, узбіччя від бур’янів. Далі – взялася за дитячий садок й облаштувала там ще одну групу. Кожного року матеріально допомагає всім багатодітним і малозабезпеченим із підготовкою дітей до школи. Один із об’єктів, який невдовзі з’явиться у селі і за який дуже вдячні тамтешні жителі, – Українська православна церква Святого Миколая Чудотворця.

Порятунок лелек

У році, що минає, дві історії з порятунку лелек добре запам’яталися читачам. У Новій Празі Олександрійського району ціле село у березні дбало про зграю чорногузів. Люди скооперувалися, принесли сіна птахам, харчів і відгодовували, допоки ті не набралися сил і полетіли далі.

А в листопаді жителька Олександрії Анна Харитонова врятувала лелеку, який замерзав на даху сараю. Спочатку жінка прихистила його у себе вдома, а потім прилаштувала на зимівлю до тамтешнього центру реабілітації.

Людська самовіддача

Про дівчинку Олександру Жулинську з Кропивницького «КП» розповіла у серпні. Школярка, якій на той момент було всього одинадцять, бралася за будь-яку роботу, аби на зароблені кошти допомагати тваринам-безхатькам. Саша сама знає, що таке біда, але не втратила віру у добро.

Історія собаки Квіточки з Кропивницького вразила всю Україну. Діти, граючись, запхнули тварині у пащу запалену петарду. У важкому стані собаку взялися рятувати в організації «Бім». За лічені дні волонтерам вдалося зібрати рекордну суму – 30 тисяч гривень! Нині тварина щаслива. Вона знайшла родину у Києві, де її люблять.

Портрет котика

Насамкінець – історія розлуки і щасливої зустрічі. В обласному центрі семирічна Софійка Ткаченко загубила свого котика Рудика. Аби розшукати улюбленця, дівчинка запропонувала мамі – Олені – поклеїти у її районі оголошення. Для цього мала намалювала портрет свого кота, а текст – надиктувала мамі. І ось одного дня дитяче оголошення спрацювало – за портретом кошеня впізнав восьмирічний Ілля з сусідньої вулиці і повернув його власниці. Софійка свого Рудика з рук не відпускає.

 

текст: Ірина Іванова

 


 

Досягнення Кіровоградщини

У цьому році Кіровоградщина запустила кілька нових проектів і продовжила реалізовувати розпочаті. Усі вони спрямовані на покращення умов обслуговування, навчання, лікування, проживання і роботи жителів області. Дослухатися до людей і орієнтуватися на потреби громади – основний принцип обласної влади, наголошують її представники.


Амбулаторії й обладнання

Один із грандіозних проектів, який зараз область реалізовує, – будівництво 18 нових сільських амбулаторій у рамках президентської програми «Розвиток сільської медицини». Кіровоградщина першою почала виконувати завдання і фактично дала старт бренду нових амбулаторій – першою в Украї­­ні збудувала амбулаторію. Звели її у селі Протопопівка Приютівської громади Олександрійського району. Ще дві збудували у селі Панчеве Новомиргородського району й у селі Велика Виска Маловисківського району. Роботи тривають ще на 15 об’єктах. Кожна з амбулаторій отримає спеціальний автомобіль.

За останні роки держава інвестувала в медицину області 550 мільйонів гривень. Увага приділяється не лише реконструкції приміщень, а й медичному оснащенню закладів. Цьогоріч дороговартісну апаратуру отримали обласна лікарня та кардіодиспансер. В онкологічному диспансері відкрили повністю стерильну операційну. Фактично у кожному районі відремонтували дитячі і пологові відділення.

Крім того, лікарів забезпечували житлом, зокрема у Голованівську та Долинській.

Майданчики для міні-футболу

Нові спортивні майданчики зі штучним покриттям з’являлися на Кіровоградщині протягом усього 2018 року. Будували їх у рамках державної програми, ініційованої Президентом України. Раніше будівництво полів здійснювалося за регіональним проектом «Здоров’я наших дітей», який запустив очільник області Сергій Кузьменко.

У 2018 році область збудувала 12 майданчиків для міні-футболу. Вартість кожного – півтора мільйона гривень.

Робота у цьому напрямку продовжиться – наразі Кіровоградщина має більше восьми мільйонів гривень на реконструкцію 11 аналогічних полів у Кропивницькому, Знам’янці, Олександрії, Новоукраїнці, Малій Висці, Голованівську, Новгородці, Петровому, Компаніївці, а також у селі Григорівка Світловодського району та у селищі Приютівка Олександрійського району.

Умови для школярів

Освітня галузь цьогоріч отримала знач­­не фінансування – понад чотири мільярди гривень. Це удвічі більше, ніж чотири роки тому. Область створила освітні округи, придбала 44 шкільні автобуси й один спеціальний автобус в обласному центрі для підвезення дітей з особливими потребами до реабілітаційного центру. Крім того, першачкам, які навчаються за програмою Нової української школи, закупили нові парти на 35 мільйонів гривень.

17 квітня дружина Президента України Марина Порошенко та голова Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Кузьменко підписали меморандум про долучення області до всеукраїнського проекту Фонду Порошенка «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації». У рамках проекту в області відкрили два десятки інклюзивних центрів.

Житло для сиріт

Протягом року між районами та містами області розподілили майже 20 мільйонів гривень цільової державної субвенції на придбання чотирьох приміщень для дитячих будинків сімейного типу та 68 квартир для дітей-сиріт та осіб з їх числа. Торік сума на придбання житла була втричі меншою. За два роки в області 77 дітей-сиріт отримали квартири.

Дороги

За останні три роки Кіровоградщина отримала на ремонт доріг три мільярди гривень. Це найбільша сума інвестицій у будівництво доріг за всі роки Незалежності України.

Цього року область відремонтувала більше ста кілометрів місцевих доріг, завершила напрямок на Дніпро і заплановану ділянку на Полтаву. Важливе досягнення – розпочали ремонт своєї ділянки на Миколаїв.

Кіровоградщина перша область в Україні, яка за останні п’ять років побудувала нову дорогу – об’їзну Знам’янки.

Наступного року область продовжить ремонт траси на Миколаїв, Полтаву, а також розпочне реконструкцію уманського напрямку.

 

текст: Олена Сідорова

 


 

Резонансні події. Чим вразив рік, що минає

За рік у житті області сталося чимало позитивних подій, але і чимало негативу. «КП» зібрала докупи історії і резонансні справи, які вразили читачів і викликали найбільше обговорень.

Малюки в морозилці

В Олександрії 35-річна жінка зберігала тіло своїх двох новонароджених діток у морозильній камері холодильника. Їх вона сховала після пологів. Вони не є двійнятами, різниця між народженням у них менше року. Мати запевняла, малі народилися мертвими. Новонароджених малюків знайшли поліцейські наприкінці грудня минулого року. Справу розслідують правоохоронці.

Смерть дітей у вогні

На початку березня у селі Верблюжка Новгородківського району на пожежі загинуло троє дітей – дівчатка 2013, 2015 і 2017 років народження. Одну дитину – найменшу – знайшли у приміщенні, де почалося загорання, двох інших – у сусідній кімнаті під диваном. Вочевидь там діти заховалися від полум’я. 22-річна мама трьох дівчаток у цей час ходила у справах, залишивши малих без нагляду.

Відмова від близнючок

В обласному центрі батьки написали відмову від новонароджених у пологовому будинку, через те, що працюють у Польщі. Сталося це у квітні. Дітки народилися здорові. Після розголосу батьки передумали і повернулися за дітьми. Як повідомляють соцслужби, дітки зараз живуть у хороших умовах і в батьківській любові.

Страшна аварія

Ще одна страшна трагедія сталася у травні – неподалік села Суботці Знам’янського району не розминулися дві іномарки «Toyota Highlander» і «Volkswagen Touareg». Внаслідок лобового зіткнення загинуло четверо осіб – водій і троє паса­жирів «Toyota». Серед загиблих – двоє дітей – шестимісячний хлопчик і дівчинка, якій не було і двох років. У «Toyota» також була жінка. Фізично вона не травмувалася. Але тоді у важкому психологічному стані її госпіталізували. Водію «Volkswagen» загрожує ув’язнення до десяти років із позбавленням права керувати транспортними засобами до трьох років.

«Сходка» авторитетів

У серпні в обласному центрі поліція затримала понад 30 учасників «сходки» кримінальних авторитетів. Вони зібралися вирішувати питання щодо призначення «смотрящєго» за Світловодськом. Усіх затримали. Інші подробиці операції не відомі.

Виснажений голодом

У середині літа «КП» сколихнула всю Україну розповіддю про ледь не замореного голодом чотирирічного Влада. Малий – син депутата Новоукраїнської районної ради Олександра Мольченка. Замість 16 кі­­лограмів – норми для свого віку – хлопчик важив усього 7! Дитину вилучили соцслужби разом із медиками і правоохоронцями. Хлопчик увесь час просив хліба. Після розголосу з родини забрали ще трьох дітей, які теж мали дефіцит ваги. Сам батько ситуацію з вилученням дітей вважає «політичною розправою».

Кара за догхантерство

Улітку протягом кількох місяців жителі обласного центру знаходили безпритульних собак, які в страшенних муках помирали від отрути. Усього постраждало кількасот тварин. За масове отруєння засудили жительку обласного центру Юлію Шевцову. Свою провину жінка визнала – купувала в аптеці лікарський препарат, який і використовувала в якості отрути. Вона додавала його до харчів і підгодовувала безпритульних собак. Суд призначив жінці п’ять років позбавлення волі з іспитовим терміном два роки. Це перший і поки єдиний вирок на Кіровоградщині за жорстоке поводження з тваринами.

Зникнення Діани Хріненко

Після святкування Дня Незалежності у селі Суботці Знам’янського району зникла 17-річна Діана Хріненко. Поліція, рятувальники, військові та небайдужі жителі прочесали довколишні населені пункти, лісосмуги, поля та яри в радіусі кількох десятків кілометрів. Знайшли лише її розбитий телефон неподалік дому. На місце зникнення приїжджав перший заступник голови Нацполіції В’ячеслав Аброськін, ситуацію неодноразово коментував і начальник обласної поліції Роман Козьяков. Пошуки не припиняються й нині.

Моряки в полоні

Двоє військових із Кіровоградщини – Роман Мокряк і Андрій Артеменко – потрапили в полон до росіян разом зі ще двома десятками бійців. Сталося це в Азовському морі 25 листопада під час збройного конфлікту. Нині вони знаходяться під слідством. Їх звинувачують у незаконному перетині кордону. Через цей конфлікт Президент України Петро Порошенко оголосив воєнний стан у десяти прикордонних областях України.

Також у полоні бойовиків досі знаходяться двоє спецпризначенців третього окремого полку Сергій Глондар і Олександр Коріньков.

Коктейль Молотова – в будинок АТОвця

У селі Михайлівка Олександрівського району у будинок колишнього АТОвця Миколи Півторока кинули пляшку з коктейлем Молотова. Приміщення, де на той час були його дружина Дарина і маленька донька Таїсія, миттю спалахнуло. Їх із опіками госпіталізували. Поліція затримала підозрюваного у злочині. Раніше Микола мав із ним конфлікт – кілька років тому той хотів пограбувати його дім, але зловмисника помітили.

Спалив дружину

У середині листопада у селі Цибулеве Знам’янського району під час сімейної сварки чоловік облив дружину Аллу Мацібору бензином і підпалив. Пальне заливав навіть у рот. Жінка отримала близько 90% опіків тіла. Пізніше вона померла в лікарні. Володимир і Алла одружилися за кілька місяців до трагедії.

Кілер застрелив не того

В обласному центрі кілер помилився і застрелив не того. У цьому він зізнався під час суду. Убивство сталося на початку листопада на вулиці Великій Пермській. Постраждалий – 40-річний уродженець іншої держави. За три тижні поліція затримала виконавця, замовника і посередника злочину. За виконане зав­­дання кілер мав отримати квартиру.

Селфі на поїзді

У листопаді десятирічний Максим Зборовський із Помічної Добровеличківського району отримав 65% опіків тіла через любов до селфі. Дитина залізла на дах вагону потяга й отримала ураження струмом. Десятки його односельців стали донорами крові, коли той лежав у реанімації. Втім урятувати Максима не вдалося – у грудні хлопець помер. Йому різко стало зле через інтоксикацію, організм не витримав.

текст: Олена Сідорова

фото: архів «КП»



e-max.it: your social media marketing partner