Маєте місячну заборгованість за комунальні послуги? Субсидію не отримаєте

,

06646У систему надання субсидій чи не найчастіше вносяться зміни. Тільки за останні три роки це відбулося майже два десятки разів. Як призначатимуться субсидії у цьому році, розповів директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олександр Догаров.

– У минулому році субсидію отримували майже 137 тисяч домогосподарств області. Це – третина усього населення Кіровоградщини. Загалом нарахували мільярд 156 мільйонів гривень на виплату житлової субсидії. Цього року на ці цілі в державному бюджеті передбачено 771,6 мільйона гривень, ще 182,8 мільйона гривень – на виплату субсидії на тверде паливо і скраплений газ, – повідомив Олександр Догаров.

З 1 січня цього року Кабмін запровадив виплату субсидій у грошовій формі, підкреслив посадовець. Це основні зміни у механізмі нарахування державної допомоги. Відтепер кошти Мінсоцполітики перераховуватиме «Ощадбанку», а той зараховуватиме їх на персональні рахунки отримувачів субсидії, які звернулися за допомогою вперше. «Ощадбанк» сам перераховуватиме суму субсидії споживача за отримані комунальні послуги підприємствам, які їх надали, і надсилатиме повідом­­лення на мобільний телефон споживача, скільки сплачено субсидії і скільки йому ще треба доплатити власними коштами.

– Крім того, уже в лютому своєю постановою Кабмін змінив механізм отримання житлової субсидії для тих домогосподарств, яким допомогу призначено з жовтня минулого року. За січень вони оплатили компослуги ще за старою схемою, а вже за лютий мають заплатити готівкою. Гроші для оплати житлово-комунальних послуг, спожитих у лютому, вони отримають у березні, за спожиті послуги у березні, гроші отримають у квітні, – повідомив Олександр Догаров і наголосив, кошти на субсидії пенсіонерам виплатить Пенсійний фонд одночасно з пенсією. Пенсіонери, які отримують пенсійні виплати через банки, зможуть зняти свою субсидію через банкомати, хто отримує пенсію на пошті, субсидію разом із пенсією доставить листоноша.

Отримувачам житлової субсидії, які не є пенсіонерами, кошти перерахують грошовим переказом через «Ощадбанк», пояснює посадовець. Для цього їм треба звернутися до найближчого відділення банку і надати паспорт і ідентифікаційний код, аби відкрити персональний банківський рахунок, на який потім перераховуватиметься субсидія. Повідом­­лення про нараховані кошти для виплати субсидії в банку такі субсидіанти отримають поштою.

– Тепер ті домогосподарства, яким призначено субсидію з жовтня минулого року, починаючи з березня отримають «живі» гроші і самостійно мають оплачувати житлово-комунальні послуги, – підкреслив Олександр Догаров і наголосив, що робити це треба обов’язково, аби не виникала заборгованість. – Кабмін скоротив термін заборгованості – при якій субсидія не призначається до місяця. Тож власникам житла варто пильнувати за своєчасною сплатою за компослуги, аби не втратити державну допомогу.

Крім того, субсидію не призначать, якщо опалювальна площа квартири перевищує 120 метрів квадратних, а житлового будинку –
200 метрів квадратних, якщо власник житла має автомобіль, якому менше п’яти років, якщо у родині є непрацевлаштована повнолітня особа або особа, яка працює на півставки і отримує дохід менший мінімальної зар­­плати, якщо в родині є особа, яка не сплачує до пенсійного фонду єдиний соціальний внесок, якщо в родині є боржник з аліментів, або родина здійснила покупку більш як за 50 тисяч гривень. Субсидію не призначать і в разі, якщо у родині є особа, яка перебувала закордоном більше 60 діб.

 

фото: Ігор Філіпенко

e-max.it: your social media marketing partner