Реанімація сільської медицини: У Знам’янському районі відкрили дві амбулаторії

, Олена Сідорова

06998У селах Володимирівка і Трепівка Знам’янського району відкрили типові амбулаторії, збудовані у рамках реформи сільської медицини. Ідея Президента України Петра Порошенка – забезпечити жителів села доступною і якісною базовою допомогою. Його ініціативу Кіровоградщина почала реалізовувати найпершою. За тиждень область звітуватиме про завершення проекту.

Будівництво кожної амбулаторії обійшлося в 4,5 мільйона гривень. Обидві мають і автомобіль Рено Дастер за півмільйона гривень із державного бюджету. На закупівлю медичного обладнання із районного бюджету для кожної виділили по 300 тисяч гривень.

Раніше у Трепівці для медперсоналу орендували приміщення у дитсадку. Амбулаторія у Володимирівці розміщувалася у старому приміщенні, яке давно потребувало капітального ремонту.

– Ми працювали у будинку 1929 року побудови. Там уже протікав дах, старі вікна і двері, – зазначає завідувачка Сабліно-Знам’янської амбулаторії, що у Володимирівці, Наталія Гречина. – Відповідно, зробити послуги сучасними і комфортним було складно. Зараз ми дуже раді приймати пацієнтів у таких умовах.

Разом амбулаторії обслуговуватимуть більше чотирьох тисяч жителів.

– Сьогодні вперше відвідала амбулаторію і приємно вражена побаченим – нові меблі, нове обладнання, сучасне приміщення… Медперсонал у нас завжди був хороший. Новий заклад нас радує, бо здоров’я – найважливіше. І чим більше буде таких сучасних об’єктів, тим менше люди захочуть із сіл виїжджати. Це важливий крок для розвитку села, – поділилася враженнями жителька Трепівки Алла Татарченко.

Проект із будівництва сільських амбулаторій на Кіровоградщині завершується – 14 уже приймають пацієнтів, ще чотири об’єкти на стадії завершення. Усього область матиме 18 новозбудованих амбулаторій. Їх підключать до телемедицини. Відтак лікарі матимуть можливість постійно бути на зв’язку з фахівцями вищих рівнів і отримувати онлайн-консультації. Таким чином якість надання медичної послуги для сільського населення значно підвищиться.

 

Фото: Олена Сідорова

e-max.it: your social media marketing partner