Президентські вибори 2019: Як голосували жителі Кіровоградщини

, Олена Сідорова

07142Центральна виборча комісія завершила підрахунок електронних протоколів із Кіровоградщини у першому турі президентських виборів. У всіх п’яти територіальних виборчих округах перемогу здобув кандидат Володимир Зеленський. Взяти участь у виборах могли більше 732 тисяч жителів області. Із них правом волевиявлення скористалися 453 тисячі осіб – це 62% виборців. Усього на Кіровоградщині працювало 915 дільниць. Відкрилися вони о восьмій ранку, вчасно і завершилося голосування. За перебігом виборів на Кіровоградщині слідкували журналісти «КП».

Округ №99

Виборчий процес у Кропивницькому проходив без провокацій і з високою активністю – подекуди навіть утворювалися черги з охочих проголосувати.

Зранку на дільниці №350915, що розташована у приміщенні Кропивницького колегіуму, голова комісії спробувала не пустити спостерігачів і журналіста на передвиборче засідання о 6:45. Аргумент – «усі зайдуть разом із виборцями». Після консультацій із окружною комісією та присутніми на дільниці правоохоронцями голова комісії о 7:15 все-таки дозволив усім бути присутніми на засіданні та під час відкриття сейфів.

На дільниці, яка розташовувалася на території Устинівського виправного центру №37, станом на 10:20 проголосували всі виборці, які були у списку.

Після обіду на цьому окрузі на виборчій дільниці, що розташована у дитсадку №72 «Гномик», виявили незрячого спостерігача від одного з кандидатів у президенти. Людину з вадами зору відправили додому.

Округ №100

У сотому окрузі сформували 232 дільниці, які працювали у Бобринецькому, Вільшанському, Добровеличківському, Компаніївському, Кропивницькому, Новоукраїнському районах, селищі Новому, частині Подільського і Фортечного районів обласного центру.

Одна з найбільших дільниць Бобринця розташована у технікумі імені Порика. Там майже дві тисячі виборців, 14 членів комісії і 16 спостерігачів.

– Перша велика хвиля виборців прийшла на дільницю близько 10:00 години. Потім було певне затишшя, і вже о 15:00 знову багато поприходило. Активніше голосували старші, молодь зазвичай чекає другого туру. Але цьогоріч і молоді було немало, – розповідає голова дільничної виборчої комісії Віра Почкай.

Одна з найменших дільниць у цьому окрузі працювала у селі Степівка Бобринецького району. Село знаходиться за 28 кілометрів від райцентру. Там лише п’ять хат. Школи давно немає. Дільницю розташували у приміщенні колишнього ФАПу. Тамтешні виборці – переважно люди літнього віку. Усього в селі голосують лише 16 осіб. Найстаршому виборцю – 91 рік, наймолодшому – 45. На 16 виборців – десять членів комісії і шість спостерігачів. Із голосуванням впоралися до обіду.

Явка на окрузі склала понад 61%.

– Це дуже гарний показник. Були люди, яких не внесли в списки. Але оскільки згідно з законом в останній день виборів уже не можна вносити зміни, такі люди не змогли проголосувати. Вони самі мали перевірити, чи є вони у списках. Цього разу досить велика кількість людей голосували за ID-картками. Проблем із голосуванням через такі паспорти не було, – прокоментував голова окружної виборчої комісії територіального виборчого округу №100 Євгеній Цехмістер.

07143Округ №101

У 101-му окрузі голосували на 201 дільниці у Благовіщенському, Гайворонському, Голованівському, Маловисківському, Новоархангельському і Новомиргородському районах.

Зранку особливого ажіотажу не було. Найбільша активність виборців спостерігалася в обід.

– Серцем і головою думав, за кого голосувати, – поділився виборець Іван Кабацюра.

Умовами голосування виборці задоволені. Єдине, на що скаржилися, – на довгі бюлетені.

– Усе спокійно і зручно – кабінки, ручки на місці… У списку кандидатів було багато – 39, але я думаю, що у людей достатньо було часу, щоб визначитися. Особисто я обирав за такими критеріями – щоб покращилося життя людей, щоб настав мир, щоб спрацювали всі ті реформи, які започаткували, – зазначив виборець Петро Прокипчук.

Округ №102

У 102-му окрузі сформували 185 дільниць. Межі округу – Знам’янка, Світловодськ, Знам’янський, Новгородківський, Олександрівський, Онуфріївський і Світловодський райони.

Голосування там проходило спокійно і без порушень. Заради волевиявлення деяким виборцям довелося долати чималі відстані. Дільниця №350732 знаходилася за п’ять кілометрів від помешкань виборців. Втім на явку, констатують члени дільниці, це жодним чином не вплинуло. Люди йшли пішки, їхали велосипедом або користувалися громадським автобусом.

Таке розташування дільниці вимушене, оскільки ближче підходящих приміщень не знайшлося. Раніше розміщували її в споруді, яка стала непридатною до використання.

– Ох! Я йшла кілометрів чотири-п’ять точно. Поки вийшла з дому, поки дійшла сюди – десять разів передумала, за кого голосувати, – поділилася виборець Наталя.

Дільниця – середня за розміром. Усього право голосувати на ній мали трохи більше тисячі виборців. Попри невдале розміщення, явка була досить непоганою. Станом на 15 годину свій вибір зробили більше половини.

Міська влада завчасно виділила автобус. Той курсував раз на дві години. Проїзд коштував 5,5 гривень. Також люди їхали власними автівками або просили родичів їх відвезти. Втім здебільшого добиралися пішки. Далека дорога варта того, щоб скористатися своїм правом голосу, запевняли жителі.

– Це для мене свято! Ви ж бачите, який я нарядний і як сміюся на всі 32! Вчора не сміявся. А завтра, мабуть, плакати будемо, коли дізнаємося результати, – сказав виборець Микола.

Округ №103

У 103-му окрузі 187 дільниць. Вони працювали в Олександрії, а також Долинському, Олександрійському, Петрівському й Устинівському районах.

– Для мене це найбільш інтригуючі вибори. Відчуваю себе причетною до великої події. Сподіваюся, що все буде чесно і що наші очікування здійсняться, – зазначила виборець Ольга.

В Олександрiї спостерiгачi зафіксували дві спроби сфотографувати бюлетень пiд час голосування. Одна з порушниць пояснила, що просто хотіла відправити фото родичам за кордон. Iнформацiю внесли до Єдиного облiку подiй i звернень.

У Новій Празі активність виборців була високою. Приходили на дільниці цілими родинами.

– Багато хто брав із собою дітей. Цим показували приклад, що треба користуватися своїм голосом і бути активним громадянином своєї країни, – наголосила спостерігачка Світлана Колеснікова.

07144Порушення

До поліції області надійшло 88 повідомлень щодо можливих фактів порушень виборчого законодавства. Із них 19 – про фотографування бюлетенів, 31 – неточності у списках виборців, шість повідомлень про незаконну агітацію, сім – щодо підкупу виборців, два – підвіз виборців, один – винесення бюлетеня за межі виборчої дільниці, одне звернення про неопломбовану скриньку та 17 повідомлень про інші можливі незначні порушення.

Перевірка не підтвердила дев’ять фактів порушення. За іншими повідомленнями перевірки продовжуються.

Результати

В усіх виборчих округах Кіровоградщини лідирує Володимир Зеленський. Йому найбільше жителів області віддали свої голоси – понад 34%, а це – 156 тисяч людей.

Друга у рейтингу – Юлія Тимошенко. У неї 18% – 84 тисячі осіб.

На третьому місці – чинний Президент Петро Порошенко. Він має майже 12% голосів – більше 53 тисяч жителів Кіровоградщини.

Другий тур президентських виборів відбудеться 21 квітня.

 

фото: Ігор Філіпенко

e-max.it: your social media marketing partner