Жителів області закликають не нести на кладовища штучні квіти

,

07222За тиждень після Великодня традиційно розпочнуться поминальні дні. Люди за звичкою понесуть на кладовища штучні квіти, вінки та інші ритуальні атрибути. Однак для утримувачів цвинтарів це стає проблемою, адже сміття потім звідти вивозять десятками тонн. Б’ють на сполох і екологи. Наголошують, штучні квіти надзвичайно шкодять екології.

Кропивничанин Станіслав Малашкевич регулярно купує штучні квіти на ринку, аби поставити їх на могилах родичів. Екологічної проблеми в цьому не вбачає, каже – ці букети кращі за живі та й коштують значно дешевше.

– Будь-який штучний букет із семи квіток коштує в середньому півсотні гривень, а якщо купувати живі – то ціна значно вища. Більше того, штучні квіти довше стоятимуть, а живі – максимум два дні, – аргументує чоловік.

На ринках обласного центру – цілі ряди з вінками, штучними квітами та стрічками. Для підприємців це, в основному, сезонний заробіток. Втім, кажуть, попит на вироби для цвинтарів лише зростає. Переконують, проблеми для довкілля немає, якщо купувати квіти з тканини.

– Штучні квіти – не найстрашніше. Дротову основу можна передати на переробку, а тканина добре горить. Батарейки значно небезпечніші для довкілля, – заявляє приватний підприє­­мець Марія Савінова.

Натомість кропивничанка Ольга Шелест штучних квітів не купує – вважає, пом’янути близьких цілком можна й без них. До того ж, наголошує, полімери в складі вінків і букетів шкодять довкіллю.

– Близькі поховані за містом, у селі, а тому відвідувати могили можу лише раз на рік. Ми висадили барвінок, самшит, кущі калини, а в поминальні дні можна купити кілька живих квіток, – ділиться екологічно безпечним досвідом жінка.

Усього в обласному центрі діє вісім цвинтарів, ще стільки ж – закриті. На утримання місць поховань у належному стані – лише два десятки працівників, але сміття стільки, що процес його вивезення – постійний, говорить начальник одного з кладовищ.

Аналогічна ситуація і в районах Кіровоградщини.

Однак в інших областях уже взялися за вирішення проблеми – органи влади своїм рішенням узагалі забороняють стихійну торгівлю штучними ритуальними атрибутами.

– Ці гори штучних квітів почнуть розкладатися і виділяти в атмосферу токсичні речовини – діок­­сини. Спалювати їх також не можна, адже до складу цього матеріалу можуть входити шкідливі барвники, які також забруднюватимуть повітря. Насамперед під згубну дію потраплять ті, хто перебуватиме поряд із місцем, де спалюватимуть сміття. Потрапляння небезпечних речовин в організм людини може спровокувати розвиток онкологічних захворювань. Не можна і закопувати вінки чи кошики, оскільки матеріал, із якого вони виготовлені, розкладається понад сто років, що надзвичайно шкідливо для довкілля. Чим старше кладовище, тим більша небезпека. Утилізувати ці квіти, відповідно до вимог, також неможливо, оскільки на Кіровоградщині немає сміттєпереробного заводу, – наголошують у Держпродспоживслужбі регіону і закликають замість штучних квітів скориста­­тися альтернативою – сухоцвітами або живими букетами.

Просять людей не нести сміття на могили і священики. Кажуть, головне пом’янути покійних молитвами. Пояснюють, штучні квіти жодним чином не тішать померлих, а живим шкоди завдають. Більше того, церква – це взірець бережливого ставлення до природи, з усвідомленням того, що вона є створінням Божим, за який людство несе відповідальність.

текст: Алла Зейферт, Ірина Іванова

фото: ілюстрація
e-max.it: your social media marketing partner