Диваки зі Знам’янки: брати-близнюки шість років дарують місту залізничників унікальні металеві скульптури

, КП

06283Перед Новим роком «КП» розповідала про братів-близнюків Олега і Юрія Гребенюків, які до новорічних свят подарували жителям Знам’янки унікальну ялинку – зі старих ключів, підшипників і шестерень. Залізну красуню чоловіки змайстрували власноруч, прикрасили її гірляндою. Це не перший такий подарунок – близько шести років чоловіки створюють справжні витвори мистецтва з металобрухту і дарують їх місту. За це жителі Знам’янки прозвали Олега і Юрія диваками.

Зовсім нещодавно брати зробили черговий подарунок місту – телескоп і карту зоряного неба. Раніше брати проводили вечори астрономії. Відвідувачам подобалося. Це і надихнуло їх на таку роботу. Телескоп нагадує, той, що був у Паганеля з роману «Діти капітана Граната», а карта зоряного неба у темний час світиться.

– Карту зоряного неба ми вибирали ретельно, щоб вона нагадувала тих звірів, які є. Якщо це ведмедиця, щоб нагадувало ведмедицю, якщо це жираф, то це жираф. Щоб діткам було цікаво дивитися на цю карту. Гадаємо, що у нас із братом вийшло, – розповідає «КП» співавтор робіт Юрій Гребенюк.

Нова інсталяція одразу викликала захоплення у знам’янчан. Особливо у дітей.

07639

– Мені дуже цікаво диви­­тися. Можна побачити, які бувають сузір’я, як вони розташовані, дуже цікаво. Дякую вам за те, що ви прикрашаєте наше місто, – захоп­­лено каже 13-річний Максим.

Це не перший такий подарунок місту від близнюків. Арт-інсталяції чоловіки створюють близько шести років. Олег і Юрій вже зробили 11 великих скульптур, маленькі – навіть не рахують. Перша велика скульптура, яку брати подарували місту, – серце біля знам’янського будинку культури.

– Ідея з’явилася відкрити цю споруду для нашої молоді, щоб вони могли проводити тут свій час. І зізнаватися в коханні своїм дівчатам. Тут є місця під вазони, трохи пізніше ми тут ще й квіти поставимо. Також тут дівчата з хлопцями вішають замочки, коли одружуються. Це нас надихає на інші роботи, – продовжує Юрій.

Металеві скульптури розташовані по всьому місту. Для їхнього створення брати використовують звичайний металобрухт.

07640

– Матеріали в більшості закуповуємо на металобрухті. Також мені допомагають мої друзі, якщо у когось є ключ якийсь чи ще якась стара непотрібна деталь, заносять нам із братом, – зізнається співрозмовник.

Час від часу вандали відламують деталі скульптур. Але це не зупиняє майстрів. Вони продовжують створювати нові, а пошкоджені – відновлюють.

– Основна наша ідея, щоб наше провінційне містечко стало кращим. Нас зразу зацікавила ідея створити тільки декілька об’єктів. Але згодом перетворилося на хобі. Кожного року ми вже хочемо відкрити не одну, а дві-три споруди. Щоб більше було фотолокацій у Знам’янці. За кожною скульптурою ми доглядаємо. Раз на рік підфарбовуємо, оновлюємо деталі, наводимо лад на територіях довкола скульптур, – розповідає Юрій.

07641

Такі незвичні скульптури припали до душі знам’янчанам. Багато позитивних відгуків. Дякують братам як дорослі, так і діти. У Знам’янці чоловіків часто нази­­вають диваками. А вони своє заняття називають хобі. Кажуть, сили на такі вчинки знаходять завдяки підтримці рідних.

– Про брата можу сказати тільки одне – ми надихаємо одне одного. Я працюю в приватній компанії «Вагонкомплектсервіс»,

брат – очолює відділення «Укртелекому». Психологічне навантаження дуже велике, як у нього, так і у мене. Тому, аби розслабитися, ми збираємося ввечері, беремо інструмент і працюємо. Створюємо якісь нові об’єкти, – підсумовує Юрій і ділиться, в арсеналі мають ще купу ідей, які обов’язково втілять у життя.
e-max.it: your social media marketing partner