У Світловодську кілька років поспіль будинок підтоплює фекаліями

,

07929Більше сотні світловодців четвертий рік живуть у підтопленому фекаліями будинку. Підвал п’ятиповерхівки регулярно заливає стоками з усього мікрорайону. Від постійної вологи будинок вкривається тріщинами, навколо стоїть сморід. Комунальники про проблему знають, кажуть, нічого, окрім як викачувати смердючі стоки з підвалу, зробити не можуть. Каналізаційна мережа потребує капітальної реконструкції. А коштів на це міська влада не виділяє.

Мешканка п’ятиповерхівки у Світловодську Неля Печур розповідає, пройти до підвалу будинку не можливо. Він четвертий рік затоплений каналізаційними стоками. Рівень води іноді сягає метра. Жінка показує щитову, яка періодично стоїть у воді. Два роки тому світло у п’ятиповерхівці систематично відключалося. Доводи­­лося й на свята обходитися свічками.

– Навіть на Новий рік і Святвечір ми були без світла, – констатує співрозмовниця.

У підвалі та навколо будинку стоїть сморід. А від постійного підтоплення будинок на сто квартир вкрився тріщинами.

– У будинку я нарахував 17 тріщин, – говорить ще один мешканець будинку Ігор Пономаренко. – Довелося закрити всі витяжки, бо хронічний сморід. Інакше можна задихнутися.

Будинок у житловому масиві стоїть нижче рівня стічного колектора, тож щойно каналізаційні мережі заб’ються, стоки з усього району витікають у його підвал. Комунальники ж просто відкачують рідину.

В обслуговуючому комунальному підприємстві зауважують, допомогти нічим іншим не можуть. Через зношеність системи водовідведення та недбайливе ставлення самих мешканців, каналізація часто забивається. Тому система потребує капітальної перебудови.

– Люди кидають у каналізацію продукти, відходи. Мережа забивається. Щоб її перебудувати, потрібні кошти з міського бюджету, – пояснює головний інженер КП «Житлосвіт» Ольга Савич.

Світловодський водоканал готовий провести роботи. Попередньо вже й підрахував витрати. На підприємстві кажуть, потрібно менше мільйона гривень.

У міському бюджеті кошти на капітальну перебудову каналізаційної мережі п’ятиповерхівки цього року, як і три попередні, не заклали. Втім обіцяють це питання винести на розгляд сесії. Сподіваються найближчим часом знайти гроші хоча б на проект.

текст: Юлія Бабак

фото: CBN
e-max.it: your social media marketing partner