Розробку кропивницьких інженерів для АЕС визнали однією з найнадійніших у світі

,

09193Науково-виробниче підприємство «Радій» – сьома компанія у світі та перша в Україні, яка отримала сертифікат американської Комісії з ядерного регулювання. Розроблену кропивницькими інженерами платформу з безпеки використовуватимуть на атомних електростанціях США.

Голова правління «Радію» Євген Бахмач зазначив, над розробкою працювали провідні науковці підприємства.

– Це – спеціалісти найвищого рівня в Україні. Вся інженерна група – англомовна, адже документація ведеться англійсь­­кою, – сказав він. – Генеральний конструктор – Віктор Токарєв.

Платформа «Радію» – це система для захисту АЕС.

Працювати над розробкою почали у 2001-му, а вже за два роки першу новостворену систему захисту встановили на третій блок Запорізької АЕС.

– Це технології, які використовують для найвідповідальніших речей. Це захист ядерних реакторів, це відповідальні системи на нафтопереробних, газопереробних і хімічних заводах. Тобто там, де існує велика небезпека техногенної катастрофи, – пояснив Євген Бахмач. За його словами, ще в 2008 році компанія виграла тендер на модернізацію систем безпеки двох реакторів АЕС у Болгарії.

– Це був найкрупніший контракт
за всю історію України. Наші системи працюють там і сьогодні, – розповів голова правління «Радію».

З того часу інженери почали працювати над розробкою новітньої шестимодульної платформи. Далі підприємство розпочало сертифікацію системи в Комісії з ядерного регулювання США. І ось цьогоріч у серпні «Радій» отримав сертифікат, який зазначає, що його обладнання відповідає найвищим стандартам. Компанія пройшла всі фази оцінки своєї платформи за рекордні 34 місяці, тоді як зазвичай така процедура може тривати до семи років.

– Звичайно, ми провели величезну роботу. На досягнутому не збираємося зупинятися, – наголосив Євген Бахмач.

Досі такий сертифікат отримували лише потужні промислові «монстри», серед яких Rolls-Royce, Westinghouse Electric Corporation, Framatome, General Electric.

 

фото: Григорій Зуб

e-max.it: your social media marketing partner