Школярка пропонує облаштувати цвинтар для тварин у Кропивницькому

, КП

10009Учениця 9 класу Кущівської гімназії у Кропивницькому Катерина Целуйко пропонує створити в обласному центрі кладовище або крематорій для тварин. Дівчина провела дослідження і виклала свою ідею в проект. Над ним почала працювати понад півроку тому. За цей час у мікрорайоні, де живе, опитала людей і зібрала підписи.

Чотири роки тому в Катерини померли домашні улюбленці. Саме в той момент школярка перейнялася питанням, де їх захоронити. У Кропивницькому спеціально облаштованих місць немає.

– У мене зразу помер хом’як, а через декілька років кіт. Виникла така проблема, де саме поховати домашніх улюбленців. Адже захоронити, де мені захочеться, могло нести дуже велику небезпеку. Якщо ховати свого домашнього улюбленця де нам захочеться, є санітарно-епідеміологічною небезпекою. Є норми поховання тварин. Якщо вириємо будь-де яму і просто закопаємо на глибині від одного метра – це не правильно, адже дуже часто у тварин трапляються захворювання, які навіть після їхньої смерті можуть передатися іншим тваринам і навіть людям, – розповідає «КП» школярка.

Дівчина взялася за роботу над проектом із облаштування цвинтаря для тварин або колумбарію чи крематорію. Для цього опитала жителів свого мікрорайону. Ідею підтримали три сотні людей. Дівчинка дослідила, у Кропивницькому дев’ять стихійних місць захоронення тварин. Наймасштабніше – на Фортечних валах.

– Я почала працювати над проектом ще в минулому навчальному році. У світі досить поширене створення окремих цвинтарів для тварин. В Україні лише в Харкові є колумбарій і крематорій. Майже у кожному місті є Яма Беккарі – спеціальний могильник для тварин. У Кропивницькому нічого цього немає. Натомість ледь не у кожному мікрорайоні є стихійні масові захоронення тварин, – продовжує розповідати Катерина.

Вона пропонує облаштувати цвинтарі або крематорії у лісосмугах міста.

– Для цього потрібна певна ділянка землі. Можна у 101-му мікрорайоні у лісосмузі, між Кущівкою та Завадівкою також у лісосмузі, – пропонує співрозмовниця «КП».

Учитель Катерини і куратор її проекту Альона Кожевник пояснює, останки тварин – це органічні відходи, які необхідно утилізовувати згідно з санітарно-епідеміологічними нормами і природоохоронним законодавством.

– Рештки тварин є епідеміологічною небезпекою не тільки нашого міста, а й усієї України. По-перше, коли тварини помирають, небезпечні захворювання, інфекції, бактерії, гельмінти потрапляють до грунту, до грунтових вод. Із грунтовими водами вони можуть потрапити в колодязі, де люди беруть воду для споживання. Тому це є дуже велика небезпека для нашого міста, – уточнює куратор проекту, вчитель хімії та біології Кущівської гімназії Альона Кожевник.

Ідею Катерини підтримали у школі. І учні, і вчителі допомог­­ли дівчинці зібрати підписи за реалізацію ідеї. Понад дві сотні небайдужих підписали звернення до міської влади посприяти створенню цвинтаря для тварин.

– Діти насправді дуже часто видають такі креативні і корисні ідеї. Але не кожну ідею можна реалізувати. Та, яку запропонувала Катерина Целуйко, теж не дуже проста для реалізації. Але все ж таки ми вирішили саме цю ініціативу розробити і саме на ній зупинитися, бо вона особливо важлива для нашого суспільства, – розповідає «КП» директор Кущівської гімназії Наталія Вельгун. – Коли діти пропонують ініціативу, ми її перш за все перевіряємо на реальність. Якщо можливо провести глибші дослідження, якщо це дуже поширено у нашому місті, якщо це актуально, то варто на ньому зупинитися. Катеринина ідея якраз підпала під ці критерії. Звичайно, вона не проста у реалізації. Але все ж таки ми сподіваємося, що матимемо підтримку міської влади, оскільки це питання стосується всього суспільства і не лише нашого міста. Ми сподіваємось, що до вирішення цього питання долучиться й місцева влада. Тим більш, що Катерина не пропонує один єдиний варіант. Тобто кладовище для тварин це найпростіше, що зараз можна запропонувати. Також вона пропонує дуже сучасні варіанти – це крематорій і колумбарій.

Нині Катерина чекає реакції чиновників і готується захищати свій проект на обласній олімпіаді з екології.

 

фото: Ігор Філіпенко

e-max.it: your social media marketing partner