Чи показуватимуть телевізори, якщо згаснуть «тарілки»?

,

10020З 20 січня 2020 року супутникові сигнали 24 каналів чотирьох найбільших медіа-груп України закодують. Телемагнати кажуть, роблять це заради якісної картинки. Люди вважають, що з їхніх кишень хтось хоче витягти додаткові кошти на придбання декодерів. Яким чином зможуть дивитися глядачі свої телевізори через «тарілки» і скільки грошей треба на нове приладдя до них – дізнавалася «КП».

З нового року сигнал більш як двох десятків українсь­­ких телеканалів буде закодовано. Але тільки на безкоштовному супутнику. Тобто це стосується лише тих користувачів, хто дивиться телепередачі через супутникову тарілку без абонплати. В Україні – це майже 30% глядачів.

Щоб новації не застали зненацька, в ефірі телебачення віднедавна почали транслювати попередження – так звані блекаути з частковим вимкненням мовлення та друкованою інформаційною стрічкою.

Щоб не залишитися без доступу до улюблених телеканалів та уникнути черг і ажіотажу, власникам супутникових антен радять уже відтепер перейти на інтернет- чи кабельне телебачення. Для цього треба звернутися до офіційного телевізійного оператора кабельного телебачення чи інтернет-провайдера й укласти з ними угоду. Або ж, кому достатньо лише українських телеканалів, придбати тюнер і підключи­тися до ефірного Т2-мовлення.

Ті, хто не хоче відмовлятися від супутникової антени, можуть укласти договір з офіційними супутниковими операторами і за відповідну абонплату – в межах 80-90 гривень, отримувати сигнал українських телеканалів.

За такими правилами працює телебачення в усіх розвинутих країнах.

Автори нововведення переконують, що тепер наше телебачення відповідатиме міжнародним вимогам, адже супутниковий сигнал у більшості країн є закодованим, і якість трансляції телепередач покращиться.

– Насправді це дуже несподівано. Щомісячна абонплата наче невисока, тому можна купити приставку. Я в день на сигарети десь так само витрачаю. Тим більше, якщо це вплине на якість медіа-продукту, то можна й заплатити. А от вартість самої приставки, звичайно, трішки бентежить. Можливо, розглядатиму варіант взяття в оренду. Або вже підключатимусь до інтернет-телебачення, а що робити? Після роботи лише біля телевізора й відпочиваю. Вже залежність якась, – розповідає кропивничанин Олексій.

– За що платити? Реклами по пів години. А зараз ще ця заставка рекламна про блокування вмикається на 5 хвилин. Фільмів нормальних не показують, тільки танці-шманці. На 1+1 лише «Міняю жінку», «Сімейні мелодрами». Кажуть, тюнер коштуватиме більше 1000 гривень, а абонплата близько 50-100 гривень у місяць. За що? За рекламу? У селі грошей немає, тому пенсіонери точно не куплять, – прокоментувала продавчиня на ринку Надія.

Закодують телесигнал усі найбільші українські медіа-групи: 1+1, 2+2, ТЕТ, ПлюсПлюс, СТБ, ICTV, Новий канал, М1, М2, Інтер, НТН, К1, К2, Мега, ТРК Україна та інші. Майже 40 регіональних та державних телеканалів залишаться у відкритому доступі.

Для подальшого доступу до телеканалів є декілька альтернатив. Зокрема, можна перейти на звичайне ефірне телебачення з приставкою Т2. Ще можна придбати або орендувати супутниковий приймач Viasat чи Xtra TV, який дозволить транслювати сигнал. Його повна вартість складає близько 1000 гривень, а оренда від 30 гривень на місяць. Приставку потрібно активувати, звернувшись до кол-центру офіційного оператора супутникового телебачення. Абонентська плата за місяць у Viasat коливається від 49 гривень за 83 канали, а у Xtra TV від 39 гривень за 29 каналів. Інтернет провайдери також пропонують перейти на кабельне телебачення, якщо ви перебуваєте в зоні його мережі.

– Один із наших базових пакетів, який включає 96 каналів, коштує 39 гривень на місяць. Крім того, ми пропонуємо користувачам інтернету від провайдера «Воля» підключити і кабельне телебачення. Для цього не треба купувати ніяких додаткових пристроїв, – пояснили у консультативному центрі провайдера «Воля».

Тим часом ринок уже активно пропонує декодери до «тарілок». Вартість їх коливається від 200 до тисячі гривень залежно від якості і виробника.

 

текст: Олена Павлюк, Аміна Клюй

фото: Ігор Філіпенко

e-max.it: your social media marketing partner