Соколівська об’єднана громада відзначила третю річницю створення

, КП

10029Соколівська об’єднана територіальна громада одна з перших сільських ОТГ, що утворилися на Кіровоградщині. Наприкінці грудня жителі відзначають три роки створення ОТГ. В історичному проміжку це зовсім мало, щоб говорити про глобальні зміни, які передбачає децентралізація, але цього часу вистачило, щоб якісні перетворення відбулися і люди побачили результат. Чому вирішили об’єднатися, яких успіхів досягли і які плани будують на майбутнє – розповіла голова Соколівської сільської ради Інна Завірюха.

Соколівська сільська рада завжди була самодостатньою та мала гарний бюджет. Тому щойно в Україні розпочався процес децентралізації, керівництво та депутати побачили подальші перспективи розвитку в об’єднаній громаді.

– Кілька важелів підштовх­­нули до такого рішення. По-перше, хотілося бути господарями на своїй території, щоб жити не за вказівками, а на власний розсуд, самим визначати напрямки розвитку. Другий чинник – фінансовий. Податок на доходи фізичних осіб давав у місцевий бюджет майже три мільйони. У 2013 році його забрали в державу, але при об’єднанні цей податок повертався в місцевий бюджет в розмірі 60%. Ми розуміли, що це буде велика сума, і фінансово ми матимемо більше можливостей для розвитку громади. І дуже важливим для мене особисто було те, що, спілкуючись із сусідніми сільськими радами, я бачила людей, які хочуть отримати якісні освітні, медичні, адміністративні та культурні послуги в своїх населених пунктах, але брак коштів на розвиток цих територій дуже обмежував їхніх керівників, – розповідає Інна Завірюха.

Соколівська сільська рада мала більше переваг, зокрема, фінансових, бо знаходилась територіально ближче до обласного центру і багато підприємств розміщуються на території приміських сіл. Крім того, припускає голова сільради, якби навколишні села не об’єдналися в одну громаду, Соколівське швидше за все приєднали б до Кропивницького. А жителі села цього категорично не хотіли.

Велику подяку висловлює очільниця громади виконуючим обов’язки старост, які раніше були сільськими головами, за підтримку, довіру та самовідданість. Вони не побоялись втратити свої посади, вбачаючи перспективи розвитку своїх територій в об’єднанні.

Громада пройшла складний шлях: прийняття відповідних рішень, щодо об’єднання, виборчого процесу, формування структури громади. Поступово громада взяла на себе повноваження передбачені законодавством.

Метою децентралізації є наближення якісних адміністративних послуг до людей. Саме тому в громаді створили «Центр надання адміністративних послуг», який надає широкий спектр послуг. У старостинських округах працюють віддалені робочі місця з надання адмінпослуг. Вагоме досягнення громади – послуги з видачі закордонних паспортів та ID карток, реєстрація речового права тощо. Окрім того, велика увага приділяється соціальному захисту населення та наданню соціальних послуг. Для цього створили відповідний центр, що опікується соціально незахищеними громадянами та жителями, що опинилися у складних життєвих обставинах. Фахівці даного центру працюють по всій території Соколівської громади.

Як і в кожній родині, найбільше уваги приділя­­ється дітям. Близько сорока відсотків бюджету громади використовується на освіту.

– Перше, що ми зробили в 2017 році, – капітальний ремонт даху в Назарівській школі, через незадовільний стан харчоблоку хотіли закрити Вишняківську освітню філію – тож відремонтували там харчоблок, фойє і зберег­ли школу. Зараз це прекрасний освітній заклад і діти вчаться у своєму селі. В Іванівській школі зробили опалення – встановили пілетні піролізні котли, що дало нам ще й економію коштів. У Карлівській школі відремонтували приміщення, спортзал і дах над ним. Плануємо там також встановити модернізовані електрокотли. В цьому році в Соколівській школі замінили повністю покрівлю, зробили протипожежну сигналізацію. Дитячі садочки теж не обминаємо увагою. У Карлівському садочку відремонтували приміщення ще під одну групу, замінили дах на Вишняківському дитячому садочку. Окрім того, для освітніх закладів купуємо комп’ютерну техніку, меблі, обладнання для нової української школи, та все необхідне для освітнього процесу, – каже Інна Завірюха і додає, амбітним планом в освіті є будівництво дитячого садочка в Черняхівці, який планується здійснити за співфінансуванням з державного фонду регіонального розвитку.

Не менше уваги в Соколівській громаді приділяється і спорту, каже її очільниця. Сьогодні гордістю громади є чотири футбольні команди – «Сокіл», «Карлівка», «Вишняківка» та «Назарівка». Першим спортивним заходом у громаді після об’єднання став щорічний футбольний турнір «Кубок Єдності». У кожному селі провели облаштування футбольних полів, встановили роздягальні для футболістів.

Коли в районі закривалася дитячо-юнацька спортивна школа, послугами якої користувалися діти Соколівської громади, депутати сільської ради вирішили відкрити власну спортивну школу «Колос», щоб діти і надалі мали змогу займатися спортом – волейболом, футболом, велоспортом, дзю-до. Крім того, в Соколівському діє Центр розвитку фізичної культури та спорту «Скіф», де можуть займатися спортом жителі всіх вікових категорій. На територіях шкіл встановлено вуличні тренажери, щоб усі охочі могли фізично удосконалюватися. Інколи до них навіть черги утворюються, тож природнє бажання у керівника громади, аби таких майданчиків було більше.

Одне з останніх досягнень – будівництво мультифункціонального спортивного майданчика у Соколівському.

– Дуже хочеться, щоб таких майданчиків було побільше. Наша велика мрія в спорті – будівництво великого спортивного комплексу з критим мініфутбольним полем, із тренажерними залами, де зможуть наші люди займатися в будь-який час і тенісом, і волейболом, і футболом. Я переконана, що наші плани здійсняться, ми йдемо до цього.

Створення громади дало поштовх і розвитку культури на її території. Голова сільської ради відзначає, усі спеціалісти культури, художні керівники, завідуючі клубами, бібліотекарі не просто виконують свої обов’язки, а горять своєю справою. Кожен сільський клуб має свої творчі родзинки, у когось вокалісти, у когось драматичні постановки і гумор, а десь танцюристи – всі вони створюють позитивний імідж громаді. Для них сільська рада створює умови – ремонти клубів, бібліотек, придбання костюмів, організація транспорту для поїздок на фестивалі тощо. Але головний результат, каже очільниця громади, це те, що люди не тільки хочуть бачити виступи, а й самі брати активну участь у самодіяльності та творчо розвиватись.

Ще одним вагомим досягненням Соколівської громади стало будівництво фельдшерського пункту у Черняхівці.

– Це дало змогу майже 800 жителям Черняхівки отримувати медичні послуги за місцем проживання. Фельдшерський пункт невеликий, але комфортний, гарний затишний, теплий. Проведено заміну покрівель Назарівського та Іванівського фельдшерських пунктів.

Дуже важливою складовою є інфраструктура населених пунктів: благоустрій територій, капітальні та поточні ремонти доріг, вуличне освітлення, зупинки громадського транспорту, дитячі майданчики тощо. За справу взялися системно. Проведено капітальні ремонти дороги в селі Вишняківка, провулку Степового у Соколівському, вулицю Миру в Черняхівці, в’їзну дорогу до села Карлівка. На фінальній стадії облаштування вуличного освітлення. За три роки існування громади із тринадцяти сіл освітлено дванадцять. Освітлення тринадцятого населеного пункту – Карлівки – вже розпочато та буде завершено у 2020 році. Встановлено 12 дитячих майданчиків.

Оновлюється та розширюється матеріально-технічна база комунального підприємства «Надія». Для нього купують обладнання та нову техніку. Нещодавно депутатський корпус виділив кошти на придбання нового екскаватора-навантажувача.

Рішення, прийняте три роки тому, утворити об’єднану територіальну громаду – було правильним, бо сьогодні доведено, що всі зміни, які відбулися на території, стали позитивним дороговказом для подальшого розвитку.

– У нашій країні відбувається дуже багато змін. Можливо, сьогодні ми не можемо оцінити їх об’єктивно і неупереджено, та я хочу, щоб люди вірили і знали, які б не ставалися зміни в нашому житті, це на краще. Хочу висловити велику подяку за розуміння і співпрацю депутатському корпусу, за самовіддану роботу своєму колективу і старостам, жителям громади, які повірили мені. Коли за тобою є люди, які тебе підтримують, тоді сили подвоюються і все виходить. Разом ми зробимо все. Разом ми будемо успішні, – зазначила насамкінець Інна Завірюха.

 

текст: Любов Попович

фото: надане героїнею

e-max.it: your social media marketing partner