В авіакатастрофі в Ірані загинули двоє колишніх курсантів Кропивницької льотки

, КП

10047В Ірані поблизу Тегерану розбився український літак авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» Boeing 737. Трагедія сталася 8 січня. На борту перебувало 168 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих – випускник Льотної академії, що у Кропивницькому, пілот Володимир Гапоненко. А також колишній курсант академії, бортпровідник літака Ігор Матьков.

Володимир Гапоненко закінчив колишнє Кіровоградське вище льотне училище Цивільної авіації (тепер Льотна академія НАУ) у 1992 році.

Ігор Матьков у 2015 році вступив на ІІ курс Кіровоградської льотної академії НАУ за спеціальністю «Авіаційний транспорт». Проте через рік відрахувався з числа курсантів академії.

Про авіакатастрофу рідні загиблих дізналися з новин.

– Подзвонила донька зі Штатів о 06:15. Сказала, що в Америці повідомили – розбився літак МАУ. Вона питає: куди полетів Ігор? Ми сказали – в Тегеран, ранковим рейсом мав прилетіти. І потім на відео знайшли падіння літака, – розповів журналістам «24 каналу» батько загиблого Ігоря – Валерій Матьков.

За словами мами загиблого, він пропрацював у МАУ десять років.

– Йому 34 роки. У нього не було сім’ї, ми з батьком – його сім’я. Ми вчора з ним увечері попрощалися. Нам ще рукою помахав. Рейс туди був вечірній, а вранці назад. Каже – я, мамо, вранці буду, – згадує мама Ігоря.

У Володимира Гапоненка залишилися дружина і двоє дітей.

– Мені зателефонували о 10:00 із профспілки. Запропонували допомогу, питали, чи, можливо, мені потрібна матеріальна допомога, чи потрібна зустріч зі мною. Офіційних більше ніяких дзвінків до мене не надходило, на жаль, – розповіла виданню «УНН» дружина пілота Катерина. – Але керівництво авіакомпанії досі не зателефонувало, хоча цей дзвінок я чекаю найбільше. Він для мене дуже важливий, щоб підтвердили інформацію, надали пояснення від першої особи, чи був це вибух. Просила чоловіка не летіти, проте він вважав це своїм обов’язком. Він сказав: «Я бачу, що рейс є, я є в наряді, тому я полечу».

В авіакомпанії запевнили, що літак був справний.

– Повітряне судно було справне. Ми гарантуємо справність наших літаків і високу кваліфікацію наших екіпажів, – заявив у коментарі «Hromadske» президент авіакомпанії Євген Дихне.

В авіакомпанії також підкреслили, що проведуть розслідування катастрофи з залученням представників компанії-виробника літака Boeing, а також за участю Національного бюро розслідування авіаінцидентів із цивільними повітряними суднами в Україні.

«Hromadske» пише, у посольстві України в Ірані попередньою причиною авіакатастрофи назвали аварію двигуна через технічні причини, версію теракту або ракетної атаки виключають. Згодом цю заяву прибрали з сайту посольства.

Іранські засоби масової інформації попередньою причиною катастрофи назвали «технічні несправності». Водночас йорданське видання «Al-Hadath» повідомило, що літак могли випадково збити ракетою. У ніч на 8 січня Іран завдав ракетного удару по двох військових базах США в Іраку.

 

фото: із соцмереж

e-max.it: your social media marketing partner