У Маловисківській громаді вирішили проблему водопостачання і створюють культурний простір

,

10061Про те, що можна вирішувати місцеві проблеми і знаходити для цього джерела фінансування, свідчить досвід Маловисківської об’єднаної територіальної громади. Багато років жителі міста потерпали від нестачі водопостачання. Ця проблема особливо загострювалася для мешканців багатоповерхівок влітку, коли збільшувався забір води. Ось уже майже два місяці, як у місті ця проблема вирішена. Яким чином це вдалося зробити і які ще проекти реалізовують на території громади, бачила «КП».

Реалізувати два соціально-важливих проекти: покращення послуг водопостачання та створення культурного і комунікативного простору – на території громади, міська влада Малої Виски змогла на умовах співфінансування за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE). Міський голова Малої Виски Юрій Гульдас переконаний, їм пощастило, оскільки саме пропозиції громадської ініціативи його громади зацікавили Агентство США з міжнародного розвитку і їх включили у програму фінансування. Це дало можливість буквально за рік вирішити проблему водопостачання на території громади, яка існувала роками.

Пересвідчитися, що маловищани забезпечені водою, днями завітав директор Програми USAID/DOBRE Беррі Рід.

10064– З Програмою DOBRE життя нашої громади дуже змінилося. Найважливіше, що нам вдалося разом зробити, – забезпечити жителів Малої Виски і сіл Вишневого, Заповідного та Паліївки якісним водопостачанням. Ми реалізували проект «Питна водна – понад усе», у рамках якого модернізували насосне обладнання та автоматику на 19 об’єктах водопостачання місцевого комунального підприємства. Зокрема, купили та встановили 13 станцій і 16 насосних агрегатів, 55 лічильників та 9 фільтрів. Загальна вартість проекту склала мільйон 535 тисяч гривень, з яких майже півмільйона – кошти міського бюджету на умовах співфінансування, решта – кош­ти Програми DOBRE, – розповідає міський голова Юрій Гульдас і додає, тепер, завдяки новому технічному обладнанню комунальники зможуть регулювати тиск у мережі і підкачувати воду на верхні поверхи багатоповерхівок, коли тиск у мережі падає. Окрім того, це дозволить економити електроенергію, знизити собівартість ціни на воду і накопичувати кошти на модернізацію водопостачання і в інших населених пунктах громади.

Похвалився Юрій Гульдас і ще одним результатом співпраці з американцями. До новорічних свят маловищани отримали гарний подарунок – ледекран і велику мобільну сцену. Їх встановили на центральній площі міста. Відтепер жителі громади мають прекрасне місце для проведення свят і можуть бачити все дійство, яке відбувається на сцені, ще й на великому екрані.

– Люди дуже задоволені. Досі діти і гості на загальноміських заходах виступали на примітивній сцені. Тепер вони мають можливість відпочивати та організовувати різноманітні заходи, відзначати разом усі свята. Сьогодні у громаді проводяться фестивалі всеукраїнського рівня: авіа-фестиваль та фестиваль патріотичної пісні, на який з’їжджаються люди з усієї України. Така підтримка підняла дух патріотизму, творчості маловищан, – радіє директор Маловисківського ДЮЦу «Вись» Володимир Кузьмич.

Подарунок дійсно вражає. Сьогодні не всі міста області можуть похвалитися такою сучасною сценою з усім необхідним світловим обладнанням. Вартість сцени становить більше 750 тисяч гривень. Вона мобільна, тож її використовуватимуть не тільки в Малій Висці, а й в інших населених пунктах громади, де відбуватимуться культурно-розважальні заходи.

Директор Програми USAID/DOBRE Беррі Рід переконався, що в Маловисківській громаді прислухаються до побажань громади. Свідченням тому є маєток Кудашевих, де планується втілення проекту з місцевого економічного розвитку та створення туристичного кластеру. Уже сьогодні тут зроблено чимало роботи, реконструювали паркову зону на березі річки Вись, в самій водой­­мі обладнали фонтан, а на березі облаштували міні-водоспад, доріжки і лавки. У планах і реконструкція приміщення самого маєтку Кудашевих, де мають намір створити історично-розважальний центр.

Похвалитися в громаді можуть і дитячо-юнацьким центром, де крім гуртків для школярів, за кошти громади діє підготовча група для дошкільнят, які не відвідують дитячий садок. А ще яскравими відремонтованими сучасними їдальнею й актовим залом у місцевій загально-освітній школі №3.

 

10062

Директор Програми USAID/DOBRE Беррі Рід відзначив, що Маловисківська громада одна з кращих громад за рівнем виконання проектів.

– Кожного разу, коли я приїжджаю у Малу Виску, бачу прогрес і зміни на краще для жителів громади. Працювати з вами приємно, бо ви дружні, сфокусовані на свої цілі. Сподіваюся цих позитивних змін буде більше, – зазначив Беррі Рід.

Нагадаємо, Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» – це п’ятирічна програма, що виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Програма спрямована на посилення місцевого самоврядування та створення кращих умов для розвитку ОТГ, підвищення рівня залученості громадян до прийняття рішень і забезпечення підзвітності та прозорості в громадському управлінні. Програма USAID/DOBRE працює в семи цільових областях: Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Херсонській, Кіровоградській, Миколаївській та Тернопільській.

 


текст: Любов Попович

фото: Сергій Васильєв, Оксана Якуніна

e-max.it: your social media marketing partner