Кропивничанка поділилася секретом випічки імбирних пряників: Якщо справа не до душі, то й тісто не ліпиться

,

10065Кропивничанка Олена Доленко виготовляє імбирні пряники до будь-якого свята. Охочих придбати та скуштувати смаколики від майстрині вистачає. Адже вони не тільки смачні, а й гарно оздоблені, а головне – випечені з душею. Як виникло бажання займатися такою справою, що можуть замовити клієнти і чи є якісь секрети в рецептурі – Олена розповіла «КП».

– Уперше почала займа­­тися випічкою минулого року, коли зламала ногу і лежала вдома 48 днів. Спочатку пробувала пекти торти, але це у мене не пішло – занадто складно. Потім знайшла відео на YouTube як виготовляти пряники, подивилася і спробувала сама. Мені дуже сподобалось і видалося не складним. Починала з найлегших варіантів, потім дивилася різні уроки та вдосконалювалася. Найскладніше – розмальовувати пряники. Там техніка потрібна. І навіть ті, хто займається цим уже багато років для продажу і роблять дуже професійно, мають ще багато чому навчатися, – розповідає Олена і додає, хотіла б займатися улюбленою справою професійно, але треба сидіти вдома і не працювати.

Це хобі, в яке треба постійно вкладати час і гроші, зазначає майстриня. Кожного разу треба нові форми для випічки. Одна коштує не менше 60 гривень, а ще фарба, пензлики. До того ж постійно треба вчитися, розвива­­тися, ходити на майстер-класи, а це досить дорого  дводенний курс коштує від 5 до 8 тисяч гривень.

10067– Спершу я навіть не думала продавати пряники. Випікала для себе, на подарунок батькам, колегам, а вони вже почали розповідати своїм друзям. Минулого року я робила перше велике замовлення у Миколаїв. Цілих 60 пряників! На це витратила 4 дні. Один день випікала, потім потрібно, щоб пряники повністю охололи, а тоді вже можна розмальовувати. Спочатку роблю повністю заливку, їй треба 7-8 годин висихати. А потім малюю очі, ротик, волосся – це теж повинно висохнути. І тільки потім можна фасувати. Тому замовлення бажано робити хоча б за тиждень, але якщо я вихідна і сьогодні замовили на завтра, то до кінця дня зможу зробити, – пояснює увесь процес народження смаколика Олена.

Найбільше майстрині подобається, що пряник дуже довго зберігається. Вона навіть зробила експеримент – на 8 березня спекла пряник і аж у жовтні він почав трішки сипатися, а глазур змінила колір. Але смак зали­­шився ідеальним, стверджує співрозмовниця «КП».

– Нещодавно вперше спробувала спекти капкейки. Мені сподобалося. Замовила подрузі трафарети, які йдуть на прозорому вафельному папері або ж на звичайному, і наклеюються на капкейк. Верхівка – це пряник, а зверху глазур і наліпка. А ще люб­­лю робити чізкейки. Це десерт для ледачих, там випікати нічого не треба, блендером перемішала і все, – ділиться Олена.

З часом замовлень в Олени Доленко побільшало, вона із задоволенням продає їх охочим. Середня ціна пряника – 20 гривень, а набір коштує 300 гривень. Вартість залежить від розміру та складності роботи. Таку високу ціну пояснює затратами на випічку. Продукти дорогі, лише одна сирна паста в маленькій упаковці коштує 80 гривень, а їх потрібно 3-4. Охочі можуть вибрати форму пряника за бажанням.

Олена постійно експериментує з тістом. Каже, особливих секретів не має, але певні смакові знахідки вже напрацювала.

– У мене немає ніяких особ­­ливих секретів у рецепті. Все як зазвичай. Останнього разу в тісто додала кардамону. Ще є різниця, коли ти готуєш на соді чи на розпушувачі. Я роблю по-різному. Частіше додаю розпушувач, адже з содою важливо не переборщити, бо тісто тоді віддає гіркотою і цей присмак не переб’єш ні імбиром, ні корицею. А найголовніше – гарний настрій, – розповідає Олена і додає, якщо справа не до душі, то й тісто не ліпиться. – Пряники – це хобі, яке приносить задоволення.

Контакти майстрині можна діз­­натися в редакції: (097) 614-19-29.

10066

 

текст: Аміна Клюй та Олена Павлюк

фото: надане героїнею

e-max.it: your social media marketing partner