У Новоукраїнці відкрили Інклюзивно-ресурсний центр

,

10143На базі Новоукраїнської загальноосвітньої школи №4 відкрили Інклюзивно-ресурсний центр. Відтепер діти з інвалідністю з Новоукраїнки, Помічної та інших сіл району можуть не тільки навчатися у комфортних умовах разом з іншими учнями, а й отримувати реабілітацію, допомогу психолога і логопеда в одному місці. Такий подарунок їм зробила міська влада за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

Важко передати словами радість і вдячність мам, чиї діти потребують особливих освітніх послуг. Зазвичай суспільство їх не помічає, бо вони, як правило, навчаються вдома, але неймовірно страждають ще й від того, що не можуть на рівних спілкуватися з однолітками. В Інклюзивно-ресурсному центрі особливі дітки відтепер навчатимуться разом з усіма школярами, а це означає, що вони відчуватимуть себе повноцінною частиною суспільства.

10148Нині у Центрі 91 дитина з Новоукраїнського району отримує інклюзивну та індивідуальну форми навчання. У приміщенні зробили безбар’єрний доступ, ремонт, придбали спеціальне обладнання та меблі. У дітей з інвалідністю з’явилася можливість безпереш­­кодно користуватися двома поверхами школи завдяки встановленому спеціальному ліфту. На все це витратили один мільйон 36 тисяч гривень за співфінансуванням міської влади і Програми DOBRE.

– За кошти бюджету громади ми зробили ремонт у приміщенні Центру, спільно з DOBRE обладнали кабінети, придбали меблі та необхідне обладнання й техніку. Ми дуже хотіли, щоб були створені комфортні умови для дітей з інвалідністю, щоб вони не сиділи вдома, а вчилися разом зі своїми однолітками, дружили, мали безбар’єрний доступ до актового залу школи, їдальні, туалетів. Ми точно розуміли, що власними силами не встановимо ліфт для дітей з інвалідністю. Програма USAID DOBRE повірила в нас і надала левову частину допомоги на реалізацію нашого проекту. У нас ще багато планів, хочемо замінити блок вхідних дверей, щоб вони відкривалися автоматично, хочемо створити умови для того, щоб діти могли без перешкод підніматися на сцену в актовому залі. Держава також звертає увагу на інклюзію і виділяє субвенції на ці потреби, – зазначив голова Новоукраїнської ОТГ Олександр Корінний.

 

1014710146

У Новоукраїнській школі №4 навча­­ється троє дівчаток з інвалідністю. Ще одну дитину чекають у перший клас у наступному році. Попри те, що діти мають особливі потреби, до них у школі ставляться дуже доб­­ре. А дівчатка розкриваються і демонструють свій талант. Третьокласниця Матрьона Найдюк провела екскурсію школою, а восьмикласниця Марина Панченко представила свою першу виставку робіт хенд-мейду. А як гарно у танці кружляла десятикласниця Юля Гончар!

 

10149

– Дуже радіємо, що нас – батьків – почули, і в школі впровадили інклюзію. До цього свою доньку-третьокласницю сюди носила на руках. Нині ж у школу «ходять» навіть старші дівчатка, які раніше навчалися вдома. Звісно, боялася віддавати особливу дитину до звичайної школи. Але тепер переконана, починати інклюзію потрібно набагато раніше. Ще з дитячого садочка треба дітей адаптувати до суспільства. Тільки так їм буде легше соціалізуватися, вчитися і бути успішними. Інклюзія буде успішною, коли влада і школа йтимуть назустріч батькам. А батьки мають заявляти про потребу, – каже мама Матрьони Найдюк – Тетяна і додає, особливі діти потребують не тільки доступності освіти, а й звичайної повсякденної допомоги, як то прийняти ліки або замінити памперс. Поки про такі послуги асистентів батьки тільки мріють.

10144Для батьків, які мають дітей з інвалідністю, відкриття Інклюзивно-ресурсного центру та створення безперешкодних умов у школі – це допомога в соціалізації, навчанні та розвитку їхніх дітей. Сьогодні дітей з інших сіл району в Центр підвозить спеціально обладнаний автобус. Щодня з ними займається лікар-реабілітолог, психолог, логопед. Раніше про такі умови батьки могли тільки мріяти, нині ж увесь спектр послуг їхні діти можуть отримати в одному місці.

– Реалізація проекту з інклюзії – це рівні можливості для всіх жителів. У Стратегії розвитку громади було зазначено, що цей проект потрібен, щоб покращити життя у громаді, щоб кожна дитина мала доступ до навчання та розвитку. Подіб­ний центр я бачу вперше в громадах, оскільки тут інклюзія розрахована на те, щоб об’єднати та інтегрувати дітей у суспільство, – зазначив керівник Програми USAID DOBRE Беррі Рід.

У Новоукраїнській громаді спільно з Програмою DOBRE реалізували уже кілька проектів. Зокрема, облаштували скейт-парк, впровадили проект із розподілу сміття та багато інших. Особливість Програми у тому, щоб працювати з кожною громадою індивідуально, допомагати вирішувати проб­­леми, які передбачені Стратегією розвитку громади.

Міський голова Олександр Корінний переконаний, співпраця з Програмою DOBRE дає можливості реалізувати ініціативи жителів громади. А це мотивує людей не тільки створювати, а й берегти зроблене.

 

10145

текст: Любов Попович

фото: Ігор Демчук

e-max.it: your social media marketing partner