Плішки: Розвалені будинки і криниці нагадують про колись бурхливе життя села

,

10155Домівки села Плішок сьогодні розкидані на двох вулицях. Втім дорога закінчується ще на першій вулиці, по другій іде польовий накат. Після дощу або снігу він розкисає, а тому місцеві знають – їхати далі не варто. Водій машини «КП» цього не знав, тому двічі довелося штовхати автівку з багнюки. Всього у селі залишилося цілими зо два десятки будинків, у яких мешкає восьмеро пожильців. Ще кілька хат стають на літо дачними. Тут гарна природа і сприятливі умови для бджіл. Багато хат завалилися і скоро перетворяться у чагарники.

Знаходиться село за вісім кілометрів від сусідньої Єлизаветградки і за сім кілометрів від Підлісного. Автобуси до нього не їдуть. Щоб дістатися до села Плішки, необхідно доїхати автобусом до якогось із двох вищезгаданих населених пунктів і звідти вже добиратися, як можеш – на машині або пішки. За шість кілометрів від Плішок – Кам’яний Яр, про яке «КП» писала в минулому номері.

У 1924 році село Плішки заснували переселенці з села Єлизаветградка. Після подій 1917-1921 років місцева влада почала надавати землі селянам. Через її нестачу запропонували отримати наділи поза межами Єлизаветградки, при цьому заснувавши село, яке і понині входить до Єлизаветградківської селищної ради. У 1930 на його території створили сільгоспартіль «Радгосподар», у 1951 він увійшов до складу колгоспу «Дружба».

Під час Другої світової через село проходила лінія фронту. В період грудня 1943 – січня 1944 років у цих місцях відбувалися бойові дії. З німецької сторони в цьому районі стояли 11 танкова дивізія та 320 піхотна дивізія Вермахту.

Плішки звільнили від німців 10 грудня 1943 року. Після того лінія фронту майже на місяць зупинилася в Олександрівському районі і пролягала поблизу Плішок. Тяжкі бойові дії поблизу цього населеного пункту тривали також і в січні 1944 року.

10153Командуючий 2-м Українським фронтом Іван Конєв згадує бої 6 січня: «53-тя армія, долаючи впертий опір німців, до кінця дня вела бій спільно з 5-м гвардійсь­­ким механізованим корпусом на рубежі східної околиці Плішкового, Оситняжки. Своїм успішним наступом вона міцно забезпечувала правий фланг ударного угрупування фронту. Наявність на цьому фланзі 5-го гвардійського механізованого корпусу і сильної протитанкової артилерійської групи зміцнило становище, і всі контратаки танків ворога успіху не мали».

Після цих подій поблизу села Плішки встановили пам’ятник загиблим – 57-міліметрову радянську протитанкову гармату ЗІС-2, яка стоїть на високому постаменті. На меморіальній дошці перерахували підрозділи, які 77 років тому спиняли тут німецьку піхоту та танки.

Корінний житель села Плішки – Григорій Петрович Майданик – народився у 1930 році. Тут живе і досі.

– Раніше було 120 дворів. Як Союз розпався, то всі молоді роз’їхалися. На другій вулиці була школа до чотирьох класів. Є кладовище також на другій вулиці. Була там і братська могила, біля двору Корольчуків – після війни місцеві знесли тіла загиблих у погріб поряд із ними. А як Корольчучка була ще жива, то перенесли солдатів у спільну яму, а у тому дворі самостійно зробили пам’ятничок – із дошок збили, – розповідає Григорій Петрович.

Друга світова війна застала його вдома.

– Багато людей було побитих тут – багато солдатів, а плєшківських – душ двадцять, – каже. – У селі стояв підбитий німецький танк, а навкруги – соняшники. Під час війни ми тікали з села за Цибулеве у село Веселий Кут – тижні два там були, поки в нашому рідному йшли бої. Один дід, який не тікав, розповідав як «Катюші» випадково вдарили по своїх. Наші солдати, яких тільки призвали і які ще навіть не встигли перевдягнутися у військову форму, лежали побиті, як снопи.

Наразі Григорій Петрович мешкає сам, доглядає за будинком і бджолиними вуликами сина, який сезонно займається бджолярством. Має трьох синів. Працював на фермі, на полях.

– Людей було багато, на фермі – більше двох сотень корів, молоко возили в Єлизаветградку, здавали на маслозавод. Я коло телят робив на комплексі. 120 дворів було! Дівчат багато, хлопців. А як молодими гуляли… – пригадує дід. – Балалайка грає невірна, а дівчата танцюють! Ось тут поряд, за два кілометри, було село Ілюшине. Там співають дівчата увечері – а у нас чути. Зараз від того села лишилося тільки кладовище. А у нашому – кілька дачників, кілька місцевих, одна на зиму до дітей їде і все.

Після Другої світової село поверталося до свого звичного існування. Люди продов­­жували обробляти землю та працювати. У 1965 році у Плішках проживало майже чотири сотні людей. Була тут початкова школа, медпункт, магазин і клуб.

 

1015110152

Про кількість жителів, які нині є в селі Плішки, і забезпечення їхніх потреб розповів голова Єлизаветградківської сільської ради Юрій Голуб.

– Сьогодні у Плішках 24 будинки, проте постійних мешканців приблизно 5-8. Ця неточність зумовлена тим, що невідомо, чи постійно вони тут мешкають, чи ні. Є люди, які зареєстровані і в іншому місці. Пенсії і газети приносить поштарка, яка часто нав­­і­­дується до села. Влітку жителів стає більше, оскільки люди купують земельні наділи та вирощують виноград, сади чи городину. Медична допомога надається в амбулаторії в Єлизаветградці. На виклик приїжджає лікар чи медсестра, – розповідає сільський голова.

На другій вулиці живе 57-річна місцева жителька Людмила Григорівна Капкан. У 90-х роках вона придбала будинок для матері. Наразі ж вона доглядає будинок і приглядає за братською могилою, що нав­­проти будинку.

– Починалося все зі 112 чоловік, а зараз на цій вулиці взагалі ніхто не живе, – каже жінка. – Це вже просто дачна частина села. Тут бджолярі, там тітка Надя, яка взимку живе у дітей. Я після смерті мами охороняю тут будинок. А там, де ви буксували машиною, приїжджають дачники. Далі вже все розгромили.

Розповідає, що занепад села почався паралельно з занепадом СРСР.

10150– На першій вулиці, зліва в кінці бетонки, по праву сторону, знаходилися ферми, – пригадує жінка. – Там було два корівники, спереду був величезний сарай із кіньми і свинарник. Це я гарно пам’ятаю. Плішки було селом передовиком, коли існували ферми і була робота. Як тільки розвалився Радянський Союз і як тільки вивезли звідси ферми – все пішло на спад.

Сьогодні на території Плішок чути тільки вітри посеред вулиць. Розвалені будинки і криниці нагадують про колись бурхливе життя села. На місці ферми тепер знаходиться поле. Від клубу, школи, магазину та медпункту – теж ані сліду. Заперті будинки дачників одиноко стоять, очікуючи літнього періоду, коли приїдуть їхні власники і село заживе знову. А зараз тільки періодично чути гавкіт собак із дворів місцевих.

 

10154

текст: Володимир Ткачов

фото: Олена Сідорова

e-max.it: your social media marketing partner