Французький співак Поль Манондіз: Я – українець!

,

10197Весняним подарунком для жінок Кіровоградщини став виступ в обласній філармонії відомого французького співака Поля Манондіза з концертом «Зачаровані коханням». Напередодні концерту співак розповів «КП» про свою наставницю в світі української культури, досвід участі в шоу «Х-фактор» та плани на майбутнє.

Співоча кар’єра Поля Манондіза розпочалася, коли в брюссельсь­­кій консерваторії у нього розчули доволі рідкісний голос – ліричний тенор. Співак отримав класичну музичну освіту, проте в двадцять один рік зрозумів, що хоче стати рок-зіркою. Тож почав у своїх піснях змішувати лірику та рок. А вже у
25 років дебютував у ролі Ромео в мюзиклі «Ромео та Джульєтта». Утім після раптового злету у кар’єрі співака довелося зробити перерву.

– Через два роки я зустрів свою, на даний момент, колишню дружину, яка є українкою. Вона і відкрила для мене Україну. Щойно прибув сюди, відчув, що тут я, як удома. Потім, коли приїхав до Франції, у мене була депресія, мені хотілося повернутися до України. Нині п’ять років я живу тут і будую свою кар’єру, – розповідає Поль Манондіз і додає, його перший тур Україною був разом із Ніною Матвієнко. Каже, народна артистка відкрила йому скарби української культури, навчила колискової й іншим українським пісням.

Виконавець згадує, що знайомство з Ніною Матвієнко відбулося, коли він, вирішивши зробити своїй дружині сюрприз на весілля, записав пісню «Квітка-душа». Вона далася йому нелегко, адже на той час Поль лише три тижні мешкав в Україні. Проте Ніна Матвієнко, почувши пісню, запропонувала йому долучитися до її концертного туру.

– У кожному місті, де виступали з концертом, куштував сало і борщ, тож зараз можу сказати, що, на мою думку, найсмачніший борщ готують у Львові, – ділиться гастрономічними враженнями співак і додає, у доробку вже має п’ять всеукраїнських турів.

– Перший концерт в Україні дав для пів сотні слухачів. На другий прийшло вже сто п’ятдесят, а на третій – дев’ятсот людей. Виступав навіть у маленьких селах, бо вважаю, що саме там коріння культури, а не тільки у великих залах. Білети на мої концерти недорогі, від ста до триста п’ятдесяти гривень. Так, моя робота в грошах оцінюється мало, проте для мене головне – створювати музику. Відчуваю, що це – моя місія. На даний момент я єдиний француз, який має звання Заслуженого артиста України, проте для мене бути зіркою це не робота, робота – бути артистом, – каже співак.

Поль Манондіз співає французькою, італійською, англійською та українською мовами. Перший його україномовний альбом, який вийшов у 2018 році, називається «Мій рай».

– Він має таку назву, бо Україна – справді мій рай. Нині готую рок-альбом і скоро вийде у світ другий україномовний. Аранжування до пісень виконую сам, проте з перекладом допомагають професіонали, – ділиться планами артист і додає, хотів би переспівати ще багато українських пісень, у тому числі і пісню «Соколята» у власному аранжуванні.

Поль Манондіз встиг побувати й учасником телешоу «Х-фактор». Пригадує, цікаво було подивитися на творчу кухню шоу зсередини.

– Я підписав контракт на чотири ефіри. Мені було цікаве закулісся. І зараз можу сказати, що це справді дуже важко, – ділиться досвідом співак.

Як для справжнього француза, кохання дуже багато значить для Поля Манондіза.

– Любов для мене – все. І я справді думаю, що українські люди більш романтичні, ніж французи. У нас, у Франції, вже мало романтизму. Я романтик, дуже люблю романтичну музику, – каже Поль Манондіз і додає, для себе давно вибрав країну, де хоче жити. – До Франції більше не повернуся. Я вже майже українець.

текст: Олена Павлюк

фото: Ігор Демчук
e-max.it: your social media marketing partner