Суворий карантин через коронавірус: це не паніка, це – турбота!

,

10199Українці вчаться жити на карантині. З 12 березня по всій країні запровадили тритижневий карантин, аби протидіяти поширенню коронавірусної інфекції COVID-19. Першими закрилися школи, дитячі садки і всі навчальні заклади. Україна закрила всі контрольно-пропускні пункти і припинила авіасполучення з іншими країнами. З 18 березня зупинився пасажирський залізничний транспорт і міжміське автобусне сполучення. Зачинилися всі розважальні заклади, кінотеатри, театри і заклади громадського харчування. Працюють лише аптеки і продовольчі магазини. Як жителі області житимуть в умовах карантину, як зберігати спокій і куди йди в разі виникнення хвороби – дізнавалася «КП».

Офіційна статистика

Станом на 18 березня в Україні лабораторно підтвердили 14 випадків інфікування на коронавірус, із них два летальних. Десять хворих із Чернівецької області, по одному – Житомирська та Київська області, два – місто Київ.

Всього у світі станом на 18 березня інфіковано майже 200 тисяч людей із 159 країн. При цьому вже одужали більше 80 тисяч пацієнтів. Померли більше семи тисяч інфікованих. Найбільше хворих нині у Китаї. Масштабний спалах спостерігається і в Італії. На третьому місці – Іран.

Хто у зоні ризику?

80% людей, які хворіють на Covid-19, переносять захворювання легко. У зоні ризику люди літнього віку та ті, хто мають проблеми зі здоров’ям, наприклад, цукровий діабет чи високий тиск. Вони можуть важко перенести захворювання.

Куди звертатися?

– Якщо людина відчуває якісь симптоми, має звернутися до сімейного лікаря. Якщо є клінічні прояви захворювання, її мають госпіталізувати. Госпіталізація відбуватиметься спеціальною бригадою. Таких бригад в області декілька. Вони оснащенні спеціальними захисними костюмами. Пацієнта забиратимуть із будь-якого району у госпітальні бази. У сільських амбулаторіях працює телемедицина, туди теж можна звертатися за консультацією, – пояснює директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олег Рибальченко і наголошує, там, де немає телезв’язку, звертайтеся до медиків сільської амбулаторії.

Чи готова область?

Усього на Кіровоградщині підготували 12 госпітальних баз для тимчасової ізоляції осіб з ознаками гострого респіраторного захворювання, спричиненого коронавірусом 2019-nCoV.

У Кропивницькому функціонує дві госпітальні бази – в обласній лікарні і в центральній міській лікарні. В обох закладах є спеціалізовані боксовані відділення.

Також госпітальні бази розташовані в містах Олександрії, Бобринці, Долинській, Знам’янці, Новомиргороді, Новоукраїнці, у селищах Добровеличківці, Олександрівці, Петровому та в Новоархангельському районі.

Крім того, в області є 557 інфекційних ліжок. У відділеннях інтенсивної терапії 158 місць, із них 153 вільні і можуть бути використані у випадку залучення важких хворих.

Апаратів штучної вентиляції легень у закладах охорони здоров’я області – 175, із них 169 розповсюджені по всіх цент­­ральних районних, міських лікарнях, шість виділили для госпітальних баз.

З питань коронавірусу можна звертатися на «гарячу лінію» департаменту охорони здоров’я: (0522) 24-13-14
(з 09:00 до 18:00). На 103 дзвінки приймають цілодобово.

 

10200



Наявність масок

За інформацією заступника голови обл­­держадміністрації Ігоря Кузьміна, заклади охорони здоров’я Кіровоградщини отримали майже 350 тисяч захисних масок, близько трьох тисяч респіраторів і 1050 захисних костюмів.

Втім купити медичну маску містянам непросто – в аптеках зазначають, що постачання не відбувається. А якщо і вда­­ється знайти маску, її пропонують купити за космічною ціною.

Освітній процес

Закладам освіти заборонили роботу – це 887 закладів, у яких 156 тисяч вихованців, учнів, студентів.

– Рекомендуємо дистанційне навчання. Більшість закладів застосовують відеоуроки, відеолекції, на сайтах розміщують матеріали та інформацію про ресурси, які учні можуть використовувати для навчання. На сьогодні кілька територій не підтверджують організацію дистанційного навчання – це Вільшансь­­кий, Новоукраїнський райони, Новоукраїнсь­­ка громада. Вони мають організувати все, щоб діти мали можливість отримувати знан­ня, – зазначає начальник управління освіти, науки, молоді та спорту облдержадміністрації Володимир Таборанський.

Пробне ЗНО з березня перенесли на 4 і 11 квітня. Інші заходи перенесли на квітень.

У гуртожитках, де є діти-сироти, забезпечили виховний процес, є маски і дезінфектори. Також готові ізоляційні кімнати.

Заробітна плата педагогам зберігається.

10201Транспорт

У громадський транспорт – не більше десяти пасажирів.

В обласному центрі тролейбуси додатково обробляють після зміни.

– Спочатку вологе прибирання, далі спеціалісти вимивають спеціальними засобами усі поверхні – двері, поручні, панелі, окремо дезінфікують підлогу. Після цього машина не повинна експлуатуватися не менше години. Ми це робимо після зміни, тому машина до ранку готова. Згідно з рекомендаціями, використовуємо дезінфікуючий засіб «Бланідас». А на кінцевих зупинках кондуктори протирають поручні антисептиками, – розповів головний інженер комунального підприємства «Електротранс» Едуард Балашкевич.

– Усі водії, кондуктори і технічний персонал при виконанні дезінфекції мають працювати у захисних масках, – наголосив радник міського голови з санітарно-епідеміологічних питань Іван Касьяненко. – Не чекайте появи продажу масок в аптеках! Це довго! Водіїв необхідно берегти вже сьогодні! Замовляйте терміново або шийте марлеві маски, які можна дезінфікувати і використовувати повторно.

Служби в церкві

У церквах, зазначає єпископ Кропивницький і Голованівський Марк, намагатимуться дотримуватися поради – не більше десяти людей.

– Загалом на недільні служби збирається не набагато більше людей. Будемо радити прихожанам залишатися вдома. Якщо карантин не пройде до пасхальних свят і природньо, що людей може прийти більше, проводитимемо служби на вулиці, – наголошує Марк.

Заклади розваги

Згідно з постановою Кабміну, до 3 квітня закритими мають бути ресторани, кафе, торговельні центри, спортивні клуби, заклади культури, кінотеатри. Працюють лише продуктові магазини й аптеки.

Заправки, банкові і страхові установи, доставка їжі не припиняють роботу за умови забезпечення персоналом засобами індивідуального захисту.

На ринках також працюють лише продуктові секції та торговельні ряди – за умови дотримання усіх вимог санітарної безпеки та наявності дозволів відповідних контролюючих органів.

Окрема вимога до керівників продуктових торговельних закладів – встановити в розрахункових зонах розмежувальні запобіжні лінії між споживачами на відстані одного метра.

Як працює Укрпошта?

Відділення продовжують видавати та доставляти пенсії і грошові виплати, приймають оплату комунальних платежів.

Пенсіонери також зможуть здійснювати комунальні платежі вдома, отримувати побутові товари і продукти першої необхідності, щоб не піддаватися ризику і не йти в магазини або в місця значного скупчення людей.

На час карантину скасовується оплата за зберігання відправлень та безкоштовне зберігання у відділенні можливе до 30 днів.

Звернення міського голови Кропивницького

Очільник обласного центру Андрій Райкович звернувся до містян із проханням дотримуватися протиепідемічних вимог і не панікувати.

– Містян похилого віку без особливої потреби просимо відмовитися від поїздок громадським транспортом. Не відвідувати людні місця, обмежити спілкування у місцях великого скупчення людей. Батьків просимо категорично обмежити спілкування дітей із однолітками на вулиці і бути вдома. Епідемічна обстановка через коронавірус у місті спокійна і контрольована. В лікарнях наразі немає інфікованих хворих. Зберігаємо спокій і чітко виконуємо поради лікарів, – сказав Андрій Райкович.

«Гаряча лінія» міського голови: 0800 21-77-21.

текст: Любов Попович, Наталка Маринець, Олена Сідорова

фото: Ігор Демчук
e-max.it: your social media marketing partner