«КП» дослідила, де можна здати використані батарейки у Кропивницькому?

,

10228Батарейки стали невід’ємною частиною нашого життя. Вмикаючи пульт телевізора, ліхтарик чи використо­­вуючи ваги, не можемо обійтися без їхньої допомоги. Проте, віддавши всю свою енергію, в більшості випадків, вони відправляються у смітник і надалі забруднюють навколишнє середовище. «КП» поцікавилася, де можна здати батарейки у Кропивницькому, аби вони не псували екологію, та де їх переробляють.

Прабатьком батарейки можна вважати виріб Алессандро Вольта 1800-х років. Це був виріб із послідовно з’єднаних мідно-цинкових гальваністичних елементів. У ХХ столітті батарейки набули широкої популярності і їх почали використовувати практично у всіх сферах життєдіяльності. Незамінні вони й сьогодні. Утім, разом із користю для комфорту, батарейки завдають великої шкоди екології і становлять загрозу здоров’ю людей.

Волонтери всеукраїнської громадської організації «Батарейки, здавайтеся!» дослідили, якої шкоди навколишньому середовищу завдають викинуті на смітник батарейки.

У дослідженні йдеться, хоча в більшості типів сучасних батарейок відсутні важкі метали, вони однаково чинять важку токсичну дію на природу та живі організми. Лише одна батарейка здатна забруднити майже два десятки квадратних метрів землі.

Вчені провели досліди біоіндикаційним методом – пророщували на забрудненому батарейками грунті крес-салат. Дослідження наочно демонструє, що клітини рослини на цій землі припиняють ділитися! Життя в такому грунті зупиняється.

За інформацією громадської організації «Батарейки, здавай­теся!», в Україні за рік збирається близько сто тонн використаних міні-акумуляторів, які потрібно утилізувати. Утім жодного переробного підприємства в державі досі немає. Досвід сусідніх країн, де такі є, показує, що для побудови такого підприємства потрібно сировини як мінімум у кілька десятків разів більше.

В Україні, у тому числі і в Кропивницькому, вже вісім років використані батарейки збирають волонтери громадської організації «Батарейки, здавайтеся!». В різних місцях вони встановлюють бокси, куди всі охочі можуть викинути використані батарейки. Потім їх збирають і відправляють на утилізацію в Румунію. Саме там погодилися прийняти від України цю сировину. Нещодавно перша фура доставила 20 тонн батарейок на румунський завод GreenWEEE.

Сьогодні у Кропивницькому є кілька десятків місць, де є бокси для збору використаних батарейок. Викинути акумулятори можна в бокси біля педуніверситету імені Винниченка, ТЦ «Епіцентр», у мережах АТБ, «Велмарті», «Фуршеті», біля інших магазинів, автомийок та автозаправок.

Після того, як коробка наповнюється, її забирають волонтери і відправляють на переробку.

«КП» запитала у кропивничан, куди вони дівають використані батарейки. Всі опитані розділилися на дві приблизно однакові групи: одні містяни стверджують, що складають їх у спеціальні бокси для подальшої переробки, інші сказали, що викидають їх у смітник. Утім усі зауважили, що знають дуже мало про те, якої шкоди завдають батарейки навколишньому середовищу. Можливо, якби про це інформували більше, люди менше б викидали їх у смітник, а здавали на утилізацію.

текст: Володимир Ткачов

фото: Ігор Демчук
e-max.it: your social media marketing partner