Хворий на туберкульоз: Я зрозумів цінність життя

,

10231В Україні на десять випадків зареєстрованого туберкульозу легень припадає один випадок позалегеневого туберкульозу. Діагностувати це захворювання складно. Але ліки від нього в державі існують безкоштовні.

Серед клієнтів проєкту «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині», що втілює благодійна організація «100 відсотків життя. Кропивницький», під медико-соціальним супроводом є чоловік із діагнозом «туберкульоз хребта».

Назар із юності займався спортом і вів здоровий спосіб життя. Останні три роки працював за кордоном, адже хотів заробити грошей на власне житло та автомобіль. І все йшло за планом, але раптовий біль у спині, який не давав спати вночі і нормально ходити вдень, загальна втома – змусили чоловіка звернутися за медичною допомогою.

– Я звик планувати життя. Але хвороба, яку діагностували, поламала всі мої плани. Коли мені різко стало зле, повернувся додому. Пройшов безліч обстежень. Результату не було, діагноз мені не поставили. Потім пішов на повторне МРТ, після якого мені й порадили звернутися в протитуберкульозний диспансер. Біль у спині і туберкульоз – що між ними спільного? Це перше, що я подумав, але пішов у тубдиспансер, бо вже не міг терпіти біль, знеболюючі не допомагали. Пройшов обстеження і лікарка мені сказала: «У вас туберкульоз хребта. Лікування є. Головне – розпочніть його». З одного боку – страшний діагноз, з іншого – надія, що є лікування і хвороба несмертельна, – розповідає Назар власну історію боротьби з тяжкою недугою.

Чоловік одразу розпочав лікування. Спершу пройшов інтенсивну фазу, а потім його перевели на підтримуючу терапію й амбулаторне лікування. На цьому етапі вчасно на допомогу прийшов соціальний працівник проєкту Максим Горюнов.

– Під соціальний супровід Назара взяв у обласному протитуберкульозному диспансері. Під час знайомства з чоловіком він розповів, що важко приймав свій діагноз, не вірив у дієвість лікування. Я його морально підтримував, підбадьорював, допомагав повірити у власні сили. У нас були спільні теми для розмов, тому труднощів не виникало. Приносив йому протитуберкульозні препарати додому, щоб він пив їх щодня в один той самий час. Ми говорили на різні теми. Прихильність до лікування у Назара була стовідсоткова, – розповідає Максим Горюнов.

Назар бореться з туберкульозом хребта вже сім місяців. Зараз почувається значно краще, біль у спині минув.

– 10 квітня мені треба випити вже останню таблетку. Дуже добре, що я потрапив у проєкт благодійної організації і Максим приносить мені ліки додому. Це суттєва підтримка. Якщо почуватимуся надалі добре, планую поїхати за кордон, адже в мене є плани, які хочу втілити. Я дуже добре зрозумів цінність свого життя, – додає Назар.

текст: Вікторія Семененко

фото: ілюстрація
e-max.it: your social media marketing partner