Кохання без обмежень: Як у Кропивницькому одружувалися під час карантину

,

10233У зв’язку з карантином Міністерство юстиції України обмежило прийом громадян у відділах РАЦСів. Українці, які подали заяву на реєстрацію шлюбу до 13 березня, одружуються з дотриманням заходів безпеки. У Кропивницькому від початку карантину зареєстрували більше 90 шлюбів. Чому працівники РАЦСу вмовляють переносити весілля, які діють умови при реєстрації та як змінилися плани у молодят, дослідила «КП».

За березень у нас зареєстровано 216 шлюбів, саме під час карантину – 91 шлюб. Це по всій області з урахуванням селищних і міських рад. Їх могло б бути удвічі більше. Ми просимо людей по можливості відкладати весілля, бо закриті кафе та ресторани, тому відсвяткувати подію не можна, – розповіла начальниця відділу державної реєстрації актів цивільного стану головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області Раїса Дайдакулова.

10234Юлія та Максим, побралися 25 березня

23-річна Юлія Мартиненко і 24-річний Максим Яковлєв одруження планували ще з грудня минулого року.

– Ми не думали переносити весілля, а навпаки дуже хвилювалися, щоб воно відбу­­лося вчасно. Довелося, звичайно, скасувати святкування у ресторані та інші заходи, а залишити тільки розпис в РАЦСі, – розповідає Максим Яковлєв.

Шлюб реєстрували у міському РАЦСі у Фортечному районі. Окрім молодят, на церемонії були батьки та колеги з роботи.

– У масках цілуватися дуже незвично, тому там знімали їх, адже нашому коханню ніякий вірус не страшний, – каже наречений.

Весільні плани Юлії та Максима дуже змінилися. Вони хотіли весілля зі святкуванням у ресторані, тамадою та всіма традиціями. Усе скасувалося. Медовий місяць проводять удома.

– Після карантину та народження дитини плануємо надолужити те, чому він зашкодив. Найважливіше – не засмучуватися. У коханні немає жодних карантинів! – говорить Максим Яковлєв.

10235Наталія і Руслан, стали на рушник 27 березня

За півтора місяця до весілля подавали заяву на реєстрацію 30-річна Наталія Машаріпова та 45-річний Руслан Соляр.

– Ми телефонували, приходили до РАЦСу і там говорили, що все скасують, але з’ясувалося: ті, хто подавав заяву до 13 березня – будуть одружуватися. Тому вирішили нічого не переносити, – розповідає наречена.

Шлюб реєстрували в центральному РАЦСі. Урочистість бачили діти та батьки. Працівники категорично заборонили знімати маски й наголосили, що це можливо лише при врученні сві­­доцтва за межами установи.

– Після привітання представниця РАЦСу сказала, що ми можемо один одного поздоровити. Я не витримала, зняла зубами маску і поцілувала чоловіка, – ділиться Наталія.

10236Карантин трошки змінив плани молодят. Вони хотіли, щоб на святі були й друзі, але вони вітали вже після реєстрації.

– Для нас обох це не перший шлюб, тому головне, щоб поруч були діти та батьки. Після карантинних обмежень думаємо влаштувати зустріч із друзями й відсвяткувати цю подію. Сьогодні карантин є, завтра немає. Слухайте своє серце, – говорить Наталія.

– Було несподіванкою, що на церемонію треба одягати маски. Я навіть передбачити такого не міг! Бо з таким не стикався ніколи. Але пара підготувалася – видали маски гостям і мені. Для мене важливим питанням було – як передати на фото емоції, якщо обличчя майже закрите? Швидко знайшов вихід – ловити емоції в очах. Все пройшло на позитиві, ніхто не звертав увагу на незручності. Після розпису маски зняли і в парку провели фотосесію. З молодятами легко і приємно було працювати, – розповів фотограф Дмитро Салов. – Далі всі мої весільні замовлення перенеслися на вересень.

10237Анастасія і Олександр, одружилися 3 квітня

25-річна Анастасія Іноценко і 23-річний Олександр Фаримець подавали заяву на реєстрацію 11 березня, тоді ще про карантин навіть мови не було.

– Ми не планували пишного весілля, обрали саме цю дату, тому через карантинні обмеження скасовувати нічого не довелося, – розповідає наречена.

10238Церемонію провели в обласному художньому музеї. Присутніми були лише наречені і представник РАЦСу. На весіллі пара була в масках і рукавичках, які навіть не дозволили зняти під час обміну обручками.

– Після весілля хотіли поїхати на відпочинок за кордон, але, на жаль, поки що це неможливо. Після карантину обов’язково відсвяткуємо шлюб із батьками і, звичайно, проведемо медовий місяць. Тепер у нас є маленька історія про весілля на карантині, – говорить Анастасія. – Головне не падати духом, адже карантин мине, а любов вічна!

– Зараз реєструють шлюби лише тих, хто подав заявку до 13 березня. Ми розписали дві пари, але їх мало бути набагато більше. Раніше на весіллях, окрім наречених, були батьки, гості, боярин і дружка. Тепер присутні лише молодята і представник РАЦСу. Звичайно, усі в масочках і рукавичках, – розповіла директорка художнього музею Тетяна Ткаченко.

текст: Аміна Клюй

фото: Дмитро Салов та надані героями
e-max.it: your social media marketing partner