У пакетах і закритих гробах: як ховають померлих від коронавірусу на Кіровоградщині

, КП

10280Без традиційних масових прощань і останніх поцілунків рідних… На Кіровоградщині за місяць попрощалися з 13 людьми, які померли від ускладнень коронавірусу. Усіх ховали у тих населених пунктах, де вони жили, але згідно з карантинними вимогами і постановою Міністерства охорони здоров’я.

Одна з перших померлих від коронавірусу на Кіровоградщині – 78-річна жителька Новомиргорода. Жінка занадто пізно звернулася за медичною допомогою, провела в лікарні близько семи хвилин. Померлій встигли зробити експрес-тест. Він виявився позитивним. Результати перевірили за допомогою ПЛР-діагностики. Наступного дня отримали підтвердження того, що вона була хворою на коронавірус.

– Ховали на цвинтарі у Новомиргороді, похоронами займалося підприємство з Кропивницького. Обряд провели згідно з карантинними вимогами, на похороні був лише син у масці. Працівники ритуальної служби були у захисних костюмах, – каже міський голова Новомиргорода Ігор Забажан.

Перед тим, як тіло заберуть на цвинтар, його дезінфікують і запаковують у герметичний пакет.

– Коли людина помирає, віруси всередині згодом також гинуть. Але мікроорганізми інфекції можуть залишитися на поверхні тіла, тому такі заходи обов’язкові. Хо­­вають людей, які померли від коронавірусної інфекції, у щільнo зaчиненій тpуні. Те, що померлих хоронять не у спеціально відведених місцях, а на загальному цвинтарі, не страшно, бо тіло обробляють спеціальним дезрозчином і воно ніякої загрози уже не становить. Після похорон ритуальна служба має передати дo лaбopaтopнoгo центpу і медикaм імена всіх осіб, які були на похоронах, вказати дату і час церемонії, а також адреси і телефони людей. Лікарі спостерігатимуть за станом здоров’я тих, хто був на похоронах, про це зазначають у постанові Міністерства охорони здоров’я. Усі присутні на похороні мають витримати потім 14 днів самоізоляції, – каже головна санітарна лікарка області Надія Оперчук.

Похованням людей, які померли від коронавірусу, займається кропивницьке комунальне підприємство «Ритуальна служба». Вартість не відрізняється від ціни традиційних похорон. У середньому обійдеться у десять тисяч гривень.

10281– Раніше з моргу ми везли тіло додому або, наприклад, до театру, майстерні чи ще кудись, де всі бажаючі могли попрощатися. Небіжчика відспівували священнослужителі. Потім везли на цвинтар, із людиною прощалися там. Після цього влаштовували поминальний обід, – розповідає директор підприємства Юрій Вісяников.

Чоловік каже, тепер через карантинні обмеження на такій церемонії може бути загалом не більше десяти людей. Усі мають бути у масках і на відстані півтора метра. Також заборонені масові поминальні обіди. Для перевезення померлих від коронавірусу використовують спеціальний автомобіль із герметичним кузовом.

– Загалом зараз обряд проводимо, як зазвичай, лише людей на церемонії набагато менше. Похорони людей, які померли від коронавірусу, відрізняються від традиційних. У Кропивницькому ховати таких людей має дозвіл лише наше підприємство. До нас із документами і довідкою від лікарів мають звернутися ті, хто організовує похорон. Працівники нашої служби на спецтранспорті і в захисних костюмах їдуть по тіло. Від моргу веземо його на цвинтар. Місце для могили рідні обирають самі. На кладовищі відспівування не організовуємо. Якщо близькі померлого бажають, можна зробити це біля моргу або замовити службу в церкві. Також за бажанням можна організувати поминальний обід – розвезти їжу по домівках. Перед і після кожного виїзду транспорт і костюми дезінфікуємо, – розповів Юрій Вісяников.

 

фото: «Ритуальна служба»

e-max.it: your social media marketing partner