Як чоловік із Кропивницького провів два тижні самоізоляції

, КП

10477Роман родом із Вінниччини, але майже три роки жив у Кропивницькому. Кілька років тому поїхав в іншу країну на роботу. Через епідемію коронавірусу йому не змогли продовжити робочу візу і чоловік в умовах карантину змушений був повернутися на батьківщину. Як саме повертався і як проходив самоізоляцію – він розповів «КП».

– У мене не було іншого варіанту, як повернутися в Україну. Я прилетів в аеропорт «Бориспіль». При виході з літака всім міряли температуру. Потім під час митного контролю першими пропускали тих, у кого був додаток «Дія», за допомогою якого контролюють самоізоляцію та обсервацію. Деякі люди були в паніці, не знали що і як. Я планував рейс раніше, але його скасували. Списався з дівчиною, якій таки вдалося полетіти раніше, і спитав, як усе відбувалося. Вона мені розповіла і порадила завчасно встановити додаток, одразу по прильоту активувати на ук­раїнський номер. Завдяки цьому пройшов одним із перших митний контроль, – розповідає Роман.

На той час громадський транспорт не працював. Аби добратися до місця ізоляції, люди змушені були користуватися так званими «чорними автобусами».

– Це нелегальні перевізники, які збирали людей і розвозили куди треба. Але ціна була значно дорожча звичайної. Якщо зазвичай у Київ можна було доїхати за 200 гривень, то тоді треба було платити близько тисячі. Люди платили, бо
не мали іншого виходу. В аеропорту до мене підійшов чоловік років 50 і каже:
«Я з Одеської області. Не знаю, як доїхати до села. Мені треба заплатити за таксі у п’ять разів більше, ніж це коштує». Держава мала б про це подумати – як доставити людей на самоізоляцію. Це доб­ре, що мене друг забрав із аеропорту і я не переплачував ті гроші, – каже чоловік.

У всіх пасажирів стан здоров’я був задовільний, але, згідно з вимогами Кабміну, всі вони відправилися на самоізоляцію. Роман проходив в Ірпені.

– Там є квартира родичів. Якщо немає де проходити ізоляцію, пропонують готелі. У Києві самоізоляція коштувала 7-15 тисяч за 14 днів – проживання разом із харчуванням. Мені продукти завезли родичі. Коли приїжджаєш додому чи у готель, у додатку треба підтвердити, що прибув до місця проходження ізоляції, – продовжує Роман. – Мусите себе займати чимось два тижні вдома. Я попросив купити гімнастичне колесо для пресу, робив 4-5 комплексів вправ для розтяжки, для правильної постави, для спини, дивився канал тренування з пляжного волейболу, вдосконалював знання іноземних мов.

Протягом 14 діб за допомогою геолокації програма відстежувала місцезнаходження чоловіка. Втім досить часто в програмі траплялися збої.

– Було так, що приходило нагадування «підтвердіть своє місцезнаходження». Для цього треба сфотографуватися, відправити і у відповідь надходить: «ваше місцезнаходження не підтверджено». А такі сповіщення приходять у різний час по кілька разів на день. Мені зателефонували з поліції: «Добрий день, Романе. А де ви знаходитесь?». На вулиці такій-то, відповідаю. Через дві години знову телефо­­нують: «Романе, ми хочемо перевірити ваше місцезнаходження. Ми не можемо знайти ваш будинок». Пояснив, де знаходиться будинок. Приїхав поліцейський, витягнув планшет, я підійшов до вікна, відкрив вік­­но, помахав йому, він мене сфотографував і поїхав, – каже чоловік. – Дуже погано працює служба підтримки, програмне забезпечення теж. Кілька разів відправляєш фото, пише «не підтверджено» або ще щось. Крім того, сповіщення приходять беззвучно. Тобто телефон завжди треба тримати при собі. І це дуже не зручно. У мене телефон почав сідати дуже швидко через те, що він 24 години на добу був увімкнений.

За 14 днів ні лікар, ні в додатку не цікавилися станом здоров’я Романа. Лише рекомендували в разі поганого самопочуття зателефонувати на гарячу лінію. Перше, що зробив чоловік після самоізоляції, – це пішов у перукарню.

– У додатку є кнопка «вийти», але вона доступна лише в останній день самоізоляції, коли пройде 14 діб. На літаку було 149 людей. Ні в кого не було жодних симптомів. Усі успішно відбули самоізоляцію. Попри те, що під час неї нашим здоров’ям не цікавилися, все пройшло добре, – розповів Роман.

фото: ілюстрація
e-max.it: your social media marketing partner