Зеленський у Кропивницькому: «Велике будівництво», представлення нового голови ОДА і ЗЕкоманди на виборах

, КП

10639Із робочою поїздкою у Кропивницький минулого четверга, 27 серпня, приїжджав Президент України Володимир Зеленський. Це був його перший офіційний візит до обласного центру. Він відвідав новозбудований Центр надання адміністративних послуг, третій полк, «Радій», спортшколу олімпійського резерву, що у Дендропарку, пройшовся Дворцовою, представив новопризначеного голову облдержадміністрації та команду партії «Слуга народу» на місцевих виборах. У цей день перекрили рух центральними вулицями і вимкнули світлофори, а на перехрестях поставили регулювальників. Журналістів пустили не на всі заходи. Але «КП» відтворила повну хроніку робочої поїздки президента в обласному центрі.

Приїзд

У Кропивницький Володимир Зеленський і його команда – охорона та пресслужба – прилетіли на вертольотах близько 13:40. З аеропорту вони вирушили до нового центру надання адміністративних і соціальних послуг у форматі «Прозорий офіс» у приміщенні колишнього кібернетико-технічного коледжу. Там уже чекали люди, які хотіли побачити Зеленського і поспілкуватися з ним. Разом із охороною він підійшов ближче до людей і трохи поговорив. На сайті Президента України зазначають, що Володимиру Зеленському передали скарги щодо невиплати пенсій військовим, протиправної та неефективної роботи правоохоронців у області, корупції серед представників міської влади, а також неможливості приватизувати житло.

Після того він пройшовся Дворцовою і пообідав у «Ресторації Кропивницьких».

«Що ж куштував Президент України? Борщ, приготований за найкращими українськими традиціями. Котлета по-київськи – хрустка та ніжна. Форшмак – традиційна одеська закуска. Львівський сирник, який закохує з першого погляду. Та освіжаючий морс, приготований зі свіжих ягід», – згодом повідомили на сторінці ресторану у соц­мережі і додали фотозвіт меню.

На президента біля ресторану також чекали кропивничани, фотографували його, записували відео, хтось робив селфі. Після обіду Зеленський пішки вирушив до Театральної площі.

Театральна площа

Заходи біля театру анонсували на 14:30, втім розпочалися із затримкою на годину. Територію довкола театру огородили парканом від вулиці Кавалерійської до вулиці Нейгауза. По периметру чергували правоохоронці. До площі пропускали лише за списками – запрошені гості та акредитовані журналісти. Усі проходили через рамку-металошукач.

До трибуни Володимир Зеленський вийшов близько 15:45. Люди за парканом у цей час одні зраділи та аплодували, інші – скандували «Геть!» і «Свободу політв’язням!».

– Зізнаюсь, я раніше часто бував у вашій області, але сьогодні це перший саме офіційний візит до Кіровоградщини. Повірте, ті хто планує робочі поїздки глави держави, вже отримали «на горіхи». І вибачте, що так довго до вас їхав. Обіцяю – виправлюсь і буду приїздити регулярно. Ми разом із вами будуємо нову і сильну Украї­ну. Там, де місцеве самоврядування та успіх кожної області будуть міцним фундаментом розвитку. Там, де кожен житель громади буде розуміти – я не сторонній спостерігач, а безпосередній учасник подій, – сказав у своєму виступі президент. – Кіровоградщина має вигідне географічне розташування, а отже хороший транспортний потенціал. Має родючі землі та мінеральні ресурси. Має майбутнє у харчовій промисловості, машинобудуванні, приладобудуванні та ІТ-сфері. Саме на ці сильні сторони регіону має бути зроблена ставка. Та спільно з центральною владою саме ці переваги мають рухати вперед і область, і країну. На вашій землі розташоване селище міського типу – Добровеличківка. Його вважають географічним центром України. Я щиро бажаю вашому регіону бути не лише географічним, а й центром процвітання, успішності та заможності.

Після цього президент представив нового голову облдержадміністрації – Анд­рія Назаренка. Нагадаємо, попередній очільник області Андрій Балонь та його спільник попалися на хабарі.

– Історія з його поперед­ником, закінчилася не дуже добре. А точніше – не закінчилась, адже зараз працюють правоохоронні органи. Я хочу від себе сказати, що ми дійсно сьогодні будуємо нову країну. Чесну і прозору. Де закон один для всіх. І відповідальність також. І для нас немає недоторканних. Навіть, якщо це люди, яких призначав президент. Нав­паки – до таких людей увага ще більш пильна. Я щиро бажаю новому губернатору пам’ятати про це кожного дня на своїй посаді. Ми розуміємо, що найголовніше для розкриття потенціалу вашого краю – це залучення інвестицій. І ця людина знає, як це робити, і має в цьому успішний досвід, – сказав Володимир Зеленський.

Андрій Назаренко, якому опісля надали слово, назвав основні пріоритети у своїй роботі.

10637– Для мене призначення на посаду голови Кіровоградської обласної державної адміністрації – величезна відповідальність. Перший пріоритет – повернути довіру. Обласна влада має стати прикладом відкритості. Ми побудуємо ефективну систему спілкування з людьми незалежно від того, де живе людина, в маленькому селі чи обласному центрі. Другий пріоритет – розкрити потенціал. У Кіровоградській області живе багато талановитих і працьовитих людей. Ми будемо допомагати розвиватись локальному бізнесу і залучати великих інвесторів, щоб розкрити потенціал землі, надр, виробництв, що простоюють. Третій пріоритет – генерувати гордість за рідний край. Нам потрібно багато працювати, щоб щодня з нашої області звучали хороші новини. Новини, які будуть змушувати нас пишатися успіхами наших дітей, подвигами наших захисників, успіхами в спорті і культурі, відкриттям нових виробництв і унікальними подіями. Реальна децентралізація і сильні команди в кожній громаді повинні стати інструментом, яким ми будемо здобувати цю гордість для кожного куточка нашої області. Усе найкраще – попереду, – пообіцяв новопризначений голова ОДА.

Після цього голова обласної організації партії «Слуга Народу» Микита Потураєв презентував стратегію регіо­нального розвитку Кіровоградщини.

– Вигідне географічне розташування, транспортний потенціал, родючі землі та мінеральні ресурси. Регіон є одним із найбагатших в Украї­ні, але це багатство потрібно дістати. Серед основних напрямів, які треба розвивати – харчова промисловість, сучасне високотехнологічне машинобудування і транспортна інфраструктура, – зазначив Микита Потураєв.

Він назвав топ-5 перспективних проєктів стратегії розвитку регіону. Технопарк «Flight city 4.0», у рамках якого планують створити інноваційний бізнес-інкубатор, юридичну агенцію, центр безпілотних літальних апаратів, центр робототехніки, центр тренажерів та електронних засобів навчання. Відновлення міжнародного аеропорту «Канатове», створення індустріального парку «Олександрія», вдосконалення онкологічного центру та фізкультурно-спортивного середовища.

Потім представили кандидатів, які йтимуть на місцеві вибори від партії «Слуга народа» на посади голів і депутатів громад, міськрад, області.

10640



Зустріч із військовими третього полку спецпризначення

Володимир Зеленський відвідав музей полку, поспілкувався з бійцями. А також вручив державну нагороду та годинники чотирьом військовим. Натомість президентові подарували символіку полку та комікси про військову частину.

Хвилиною мовчання президент вшанував усіх бійців, загиблих у війні на Донбасі.

«Велике будівництво» на Кіровоградщині

До цієї програми включили реконструкцію Обласної спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву-2. Володимир Зеленський перевірив, як тривають роботи.

Реконструкцію спортшколи почали у 2017 році при каденції президента Петра Порошенка та ексочільника області Сергія Кузьменка за рахунок співфінансування коштів державного та обласного бюджетів.

Наразі будівля готова на 92%, робіт виконали на понад 52 мільйони гривень. Завершити ремонт планують у жовтні.

Крім цього, в рамках програми «Велике будівниц­тво» в області заплановане зведення чотирьох шкіл, двох амбулаторій та дитячих садків.

Також на Кіровоградщині передбачено будівництво більше 172 кілометрів доріг. Зараз триває реконструкція автошляху Н-23 Кропивницький – Кривий Ріг – Запоріжжя. Завершити асфальтні роботи планують наприкінці вересня. Далі зроблять відбійники, нанесуть розмітку. На трасі біля Кропивницького встановлять автоматичний ваговий комплекс.

Наступна дорога – траса М-12, яка з’єднає Кропивницький із західною частиною України.

Зустріч із підприємцями

На завершення робочої поїздки Володимир Зеленсь­кий побував на підприємстві «Радій», а також зустрівся з представниками місцевого бізнесу. Там обговорили забезпечення виробничих галузей кваліфікованими економістами та інженерними кадрами. Глава держави зауважив, підприємства повинні фінансово підтримувати профільні технікуми та училища.

Також під час зустрічі обговорили вплив несприят­ливої погоди на врожай. Зокрема, підприємці зазначили, що сильна посуха негативно вплинула на врожаї.

– Потрібно створювати нові системи поливу, програми страхування врожаїв. Не хвилюйтеся, уряд уже цим займається – щодо страхування готується відповідний законопроєкт, – сказав Володимир Зеленський.

Кіровоградщина через чотири роки очима Зеленського

– Важливо, щоб ми допомогли вам зробити Кропивницький і Кіровоградську область такими, як ви бачите. Я знаю, що на Кіровоградщині розвивається агропромислова галузь – це круто і важливо. Але переробного виробництва дуже мало. В цьому ми готові допомагати, залучати інвесторів. В області розібрали ліцензії на розробку родовищ. Але нічого немає – ніяких підприємств із видобутку літію чи ще чогось. Я вважаю, що треба зустрі­тися з усіма, у кого є ліцензії, серйозно з ними поговорити, – сказав президент.

 


10638Для чого у Кропивницький приїжджав Зеленський? Щоб познайомитися з нашою областю? Ні, бо в такому разі програма була би значно насиченішою. Щоб провести важливу нараду? Ні, не було під час цього візиту подібних нарад. Щоб представити нового голову ОДА? Ні, це було зроблено між іншим, так би мовити, щоб двічі не вставати. Щоб відкрити якийсь новий об’єкт із президентської програми «Великого будівництва»? Ні, не було таких об’єктів. Тоді, може, щоб поагітувати за президентську партію? Ви будете здивовані, але знову ні, бо інакше формат зустрічі був би інакшим – він би зустрічався з народом, із значно ширшою аудиторією. А хто був присутній на публічному заході президента? Правильно, чиновники та партійці. Саме на цю аудиторію був націлений візит – показати, що місцеві чиновники особисто відповідальні за результат партії Слуг на місцевих виборах. Це не просто ознака використання адмінресурсу – це він і є, відвертий і нічим не прикритий. Що чекає президента, який публічно порушує закони? Сподіваюсь, арешт і суд. Принаймні, так має бути

громадський активіст Дмитро Сінченко


 

текст: Наталка Маринець
фото: Ігор Демчук

e-max.it: your social media marketing partner