Обласна філармонія готується до відкриття концертного сезону

,

10672Нарешті дочекалися! Обласна філармонія готується до відкриття концертного сезону. Цієї події з нетерпінням чекали і глядачі, і ще більше артисти, адже через карантинні обмеження концертне життя завмерло на пів року. Нині ж у філармонії активно йдуть репетиції. За яких умов відбуватимуться концерти, які сюрпризи чекають на глядача, які перспективні плани у філармонійців і, головне, з яким настроєм готуються до відкриття сезону – про це розмова з директоркою закладу Наталією Агапєєвою.

– Готуємося з позитивним настроєм! Ми витримали, не зважаючи на умови, які пережили всі заклади культури. Тривалий час застою для артистів, музикантів – це велика трагедія у професійному плані. Крім того, важко було не тільки морально, а й фінансово, адже філармонія – заклад, який сам заробляє кошти. Ми не отримали доходів за цей час, відповідно і видатки скоротилися. За цей час було кілька виїзних концертів, онлайн-виступів, але артист потребує сцени і живої реакції глядача. Оптимізму ми не втрачаємо, всі колективи – «Зоряни», «Концертіно» і «Єлисавет-ретро», готуються до Дня міста Кропивницького, до «Вересневих самоцвітів» і відкриття концертного сезону, – розповідає Наталія Агапєєва.

У перспективних планах очільниці закладу і надалі підтримувати проєкти, які вже стали традиційними у філармонії і полюбилися глядачеві – «Різдвяні передзвони», «Травневі музичні зустрічі», «Об’єднаймо мистецтвом Україну», «Краю наш, тебе ми прославляємо», «Майстри мистецтв трудівникам села», «Наші земляки – майстри мистецтв». Наталія Агапєєва ділиться й іншими мріями, як творчими, так і матеріальними.

– Будівля філармонії давно потребує ремонту, сцена – заміни сценічного одягу, є потреба у придбанні музичної апаратури і малогабаритного автобуса для творчих колективів філармонії. Давня мрія, яку плекає колектив – добудова репетиційної зали для занять балету і оркестру «Зорян». Планів багато, дуже сподіваюся, що їх удасться реалізувати. Але головне для нас – не втратити набуте, ті проєкти, які багато років створювали філармонійці, – ділиться планами Наталія Агапєєва і розповідає про ще одну мрію – створення молодіжного гурту. А ще має бажання відтворити програму Анатолія Кривохижі для театру музики, пісні і танцю «Зоряни». – Це колосальна робота всіх учасників і керівника колективу, бо потребує не тільки творчої реалізації, а й фінансових вкладень. «Зоряни» представляють нашу область і Україну на міжнародному рівні, тому концертна програма і виконавська майстерність мають бути на найвищому рівні. Є бажання створити громадську організацію «Мистецьке коло», яка гуртуватиме навколо себе творчі спілки і талановитих людей, долучатиме їх до мистецьких проєктів і таким чином ми чутимемо їх, а вони почують нас.


Нині над оновленням концертної програми активно працюють колективи «Єлисавет-ретро» і «Концертіно», щоб програма була цікавою різному глядачу – від школярів до поціновувачів і знавців високого мистецтва. Готують філармонійці й новорічну програму для юного глядача. Зважаючи на ситуацію, готують різні варіанти концертної програми: вітання онлайн, свято у філармонії і виїзні концерти. Це буде універсальна новорічна програма, яку можна запропонувати глядачеві в різних умовах.

Поки карантин не скасовано, концерти відбуватимуться за визначеними умовами.

– Поки концертну залу заповнюватимемо на 50%. Якщо буде великий попит на квитки, то концерт відбуватиметься два дні. Глядачі сідатимуть у шаховому порядку, через ряд і через одне сидіння. Звісно, якщо хтось прийде удвох, то вони зможуть сісти поряд, – пояснила співрозмовниця «КП».

29 вересня у Кропивницькому виступатиме Національна капела бандуристів. А вже у жовтні кропивничан чекає феєрія концертів: балет «Шахерезада» з Оленою Шоптенко, гумористичне шоу «Ліга сміху», концерти Вів’єн Морт і Ірини Білик, симфо-шоу «Прайм оркестр». Слідкуйте за афішами на сайті обласної філармонії і в «КП». Головне ж свято – відкриття концертного сезону обласної філармонії – відбудеться 29 жовтня. Усіх охочих запрошують на гала-концерт, участь у якому візьмуть усі колективи і вокалісти філармонії.

текст: Любов Попович
фото: Ігор Демчук

e-max.it: your social media marketing partner