Замість грошей – одяг і взуття. У Кропивницькому працює Банк речей

, КП

10967Банк із незвичними платіжними засобами – одягом і взуттям – у Кропивницькому заснувала 26-річна підприємиця Альона Глініста. Зак­лад працює вже четвертий місяць у мікрорайоні Ковалівки. За словами ініціаторки, Банк речей пропонує послуги не тільки нужденним, а й усім охочим. Той, хто має можливість, – приносить речі, а хто хоче і потребує «обновки» – можуть прийти і безкоштовно взяти. Банк – благодійна справа, а на його роботу підприємиця витрачає власні кошти. Як з’явилася ідея, який принцип роботи, коли можна взяти речі – у матеріалі «КП».

На годиннику 12:45. Попри не дуже приємну погоду – сніг із дощем, а на дорогах і тротуарах калюжі, біля Банку речей черга із семи людей. Із приміщення з пакетами виходять двоє дівчат 19-20 років. Заходять наступні з черги, за ними – і ми. Невелика кімната, яка нагадує магазин – стійки з розвішеним на вішаки одягом, полички зі взуттям, ще є трохи іграшок, книжок та інших речей, продавці-консультанти з іменними бейджиками, насправді ж волонтери, а покупці – клієнти Банку.

10961– Мене звати Наталія. Можу чимось вам допомогти, щось може підказати? – звертається волонтерка до жінки, яка тільки-но зайшла у Банк і розгублено дивиться між рядами.

– О, так. Мені щось для діток, – відповідає клієнтка.

– Ось тут у нас дитяче, – показує волонтерка на перший ряд одягу та два ящички, які стоять справа від входу. – Який вік, хлопчик, дівчинка?

– Для дівчинки до року-рік. І джинси для хлопчика 13 років, ось такого зросту, – відміряючи висоту, каже жінка.

– Для маленьких у нас у першому ряду є речі, а для хлопчиків у передостанньому, поруч із рядами чоловічого одягу, – продовжує волонтерка.

– Дякую за підказку, зараз подивлюся, – відповідає відвідувачка.

– Якщо потрібна допомога з вибором одягу чи щось підказати, запитуйте, – пропонує волонтерка.



Маєш не потрібне – віддай, потрібні речі – прийди і візьми



10965Ідея благодійного обміну в Альони виникла близько двох років тому.

– Спочатку хотілося зробити щось, де люди могли б будь-що брати безкош­товно. Але я до кінця не розуміла, чого хочу. Якось побачила вагітну жінку, яка вибирала речі для немовляти в секонд-хенді. У мене двоє дітей і лишилося купа речей для малюків до року, вони в ідеальному стані. Я запропонувала їй взяти. Залишила свій номер телефону і попросила подзвонити. Але вона так і не передзвонила. Чи вона злякалася, чи засоромилася, я не знаю. Але я щиро хотіла допомогти, – пригадує Альона.

Після того випадку жінка вирішила спробувати започаткувати обмін речами.

– Я вважаю, що можна взяти те, що просто так віддають, безкоштовно, і це краще, ніж платити гроші. Тим більше, зараз стоки і секонд-хенди не такі вже й дешеві. Так з’явилася ідея створити місце, куди хтось може принести речі, а хтось може їх взяти, не важливо, хто ці люди, якого соціального статусу, віку, статі, – ділиться співрозмовниця.

Свої думки вона виклала у соцмережу. Допис побачила Мар’яна, яка тепер є волонтеркою у Банку речей. Вона розповіла Альоні, що була у Польщі і там бачила банки речей, де можна прийти і безкоштовно взяти те, що потрібно. Жінка почала вивчати досвід таких ініціатив в інших країнах і містах.

– Ідея виявилася зовсім не новою, що навіть краще. Я зібрала інформацію, почитала, яким чином усе це організовували, бо спочатку голова кипіла, я не розуміла, хто сидітиме у Банку, скільки часу тут треба бути, хто мені допомагатиме, – каже ініціаторка.

Щоб перевірити реакцію людей на таку пропозицію, створила у вайбері чат, де можна було домовитися про безкош­товний обмін речами або просто віддати чи взяти безкоштовно.

– Перші кілька місяців люди боялися обмінюватися, думали, що це обман якийсь. Але згодом почали обмінюватися досить активно. За півроку я зрозуміла, що треба створювати Банк і у мене достатньо грошей, щоб орендувати приміщення. Досить швидко знайшла це місце за підходящу для мене ціну, – каже жінка.

Волонтери

Як тільки Альона знайшла приміщення, одразу ж відгукнулися люди, які погодилися безкоштовно допомагати в роботі Банку. Багато людей приносили речі.

– Все пішло-поїхало. Хтось приносив речі, люди допомогли з вішаками, згодом купили стійки для одягу і от – ми вже маємо гідний вигляд. Це найкраще місце, яке я коли-небудь відвідувала. У нас зібрався найкращий колектив. Тут люди не чекають нічого, вони приходять просто, щоб зробити щось хороше. Тут завжди приязна, люб’язна, добра, тепла атмосфера, усі ставляться один до одного з повагою і розумінням. Багато людей допомагають роздрукувати, роздавати листівки, хтось веде соцмережі, надає інформаційну допомогу, – посміхаючись, розповідає Альона. – Дівчатка збирають, перебирають речі. От Тетянка допомагає сільським родинам, вона відбирає речі, складає у пакети і відправляє поштою, хтось із дівчат прибирає, хтось робить чай. За бажанням, у нас немає такого, що хтось конкретно за щось відповідає. Без допомоги дівчат-волонтерок Банку не існувало б взагалі. Я їм дуже вдячна за підтримку і чуйність.

 

10959



10963Волонтерка Наталья Бур’яненко долучається до багатьох благодійних ініціа­тив. Вона з родиною – переселенці і доб­ре знає, наскільки важливі такі проєк­ти для людей і якою потрібною є підтримка цих же проєктів.

– Маючи вільний час, але не маючи грошей, намагаюся робити щось хороше. Вирішила долучитися, бо для нашої родини і досі це велика допомога. Я розумію, що витрачати великі гроші на речі немає сенсу, адже не зношуємо їх. А ми, дівчата, взагалі любимо щось нове придбати, маючи у гарному стані старе. Тому також тут оновлюємо свій гардероб – приношу свої речі сюди, беру собі інші, – розповідає волонтерка. – Я від початку допомагаю Банку. Не так часто буваю, бо є основна 10968робота, але в робочому графіку виділяю час і намагаюся приходити раз на тиждень.

Із першого дня допомагає й Анастасія Ірха.

– Це поклик душі. Я і раніше віддавала дитячі речі, кому потрібно було. Побачила заклик, що потрібні волонтери і одразу ж прийшла. Ми тут як маленька сім’я. Люди в Банк різні приходять. Намагаємося контролювати, щоб вони дотримувалися правил, делікатно пояснюємо наші умови роботи. Переважно вони з розумінням ставляться. Щось радимо чи підказуємо клієнтам, – каже жінка.

Правила Банку речей

– Ми не пускаємо багато людей у приміщення, зараз просимо, щоб заходили не більше трьох і в масках, тримати дистанцію – турбуємося про здоров’я відвідувачів. Якщо велика черга, то звертаємося до клієнтів, щоб вибирали потрібне не більше 15 хвилин, аби інші люди не мерзли на вулиці. Але клієнт може вийти і стати знову в чергу і згодом зайти. Адже всім потрібно. Із дітьми, людей похилого віку, з інвалідністю пропускаємо поза чергою. Із собою одна людина може взяти не більше семи речей, – пояснює Альона. – Тих, хто приносить речі просимо, аби одяг і взуття були чистими і в хорошому стані, сезонні. Взагалі, завжди звертаюся – приносьте те, що самі узяли б.

Відвідувачі

– Це місце не тільки для нужденних, бідних, воно – для всіх. Будь-хто може прийти взяти чи віддати щось. Є речі в гарному стані, є в ідеальному. Для кожної людини є своя річ. Комусь треба просто у дворі ходити чи до машини – нове шкода, дрантя теж не хочеться вдягати. Чи дитячі речі, у кого є дітки знають, що у двір гуляти у новенькій куртці шкода відпускати. А так хай бавляться, граються – не шкода забруднити, бо ти за неї не платив, а взяв безкоштовно, – каже засновниця Банку речей у Кропивницькому. – Приходять люди абсолютно різні. На вулиці збирається досить велика черга. Наша волонтерка Настя рахувала скільки людей було перед Новим роком. То за дві години прийшли сто відвідувачів. Було таке, що на вулиці стояли близько 25 людей у черзі. Чоловіки рідше приходять, у нас не дуже великий вибір чоловічого – джинси є, дуже багато сорочок, піджаків, краватки, а чоловіки частіше спортивний стиль шукають. А жіночого дуже багато, для літніх людей – просто купа. Зазвичай більше за все треба пенсіонерам, бо пенсії маленькі, ціни високі. Дівчата часто заходять. Багато джинсів на них. Із сіл приїжджають, із багатодітних родин, малозабезпечені. Абсолютно всі.

 

1096610960

Однак, все ж таки деяким відвідувачам уже заборонили приходити.

– Була ситуація – часто приходили одні і ті ж жінки, набирали дуже багато речей і свого, і не свого розміру, все підряд. Це викликало підозру, волонтери запитали, навіщо стільки речей, у відповідь ті почали хамити й ображати волонтерів. Після того ми їх не впускаємо і зробили правило «не більше 7 речей», – пояснює Альона.

У цей час у Банк зайшла пенсіонерка, яка одразу попрямувала до чоловічого відділу. Кропивничанка Лариса у закладі речей уже не вперше. Жінка дотримується усіх правил.

– Мені знайомі розповіли, про цейзаклад, я сюди прийшла вдруге. Це дуже гарна ініціатива. У людей є зайві речі – вони приносять, інші – беруть. Я віддала сюди пальто. Воно мені не потрібне було, хороше, а просто лежить. Жінка взяла його і мені було дуже приємно, радісно на душі. Зараз чоловікові вибираю домашні речі – светрик і футболку. Дуже зручно, що можна такий одяг не купляти, а взяти ось тут, – розповідає пенсіонерка.

10964Поки жінка показує вибрані речі, у приміщення заходить дівчина.

– Добрий день, можна віддати одяг? – питає вона.

Після ствердної відповіді віддає повний пакет.

– Про Банк речей я дізналася з соцмережі. Сюди вперше принесла одяг, а взагалі багато віддавала у «Дім милосердя», через знайомих передавала малозабезпеченим родинам. Чудова ідея створити такий Банк речей. По-перше, мені є куди віднести речі, які вже не вдягаю. По-друге, комусь потрібно, немає що одягати, коштів немає за що оновити гардероб, можуть взяти речі тут, чому б ні? Та я б і сама подивилася дещо, але немає часу просто, – вже надворі біля дверей Банку відповідає «КП» Поліна Осадча.

 




Де знаходиться Банк речей?  Вулиця Вокзальна, 27, Кропивницький


У які дні працює? Вівторок, четвер, субота

Із якої години? 12:00-14:00

Хто може принести чи взяти речі? Хто захоче, кому потрібно

Телефон для довідок: (050) 686-59-55


 

1096210958


текст: Наталка Маринець
фото: Ігор Демчук


e-max.it: your social media marketing partner