Вакцинуватися від ковіду чи ні? «КП» запитала кропивничан, чи готові вони робити щеплення

,

10969Сьогодні тільки лінивий не говорить про щеплення проти коронавірусу. З кожного інформаційного рупора звучить тема проведення щеплень в Украї­ні, говорять про це і буквально в кожній родині. Тема актуальна, оскільки хвиля епідемії хоч трохи й пішла на спад, утім ще далека до повної перемоги над хворобою. Лікарні, як і раніше, заповнені, люди хворіють і вдома, тож єдиним рятівним шансом, на думку урядовців і медиків з багатьох країн, є щеплення. «КП» вирішила запитати звичайних кропивничан, чи готові вони вакцинуватися від ковіду і що знають про вакцини, які вже є у світі.

На початку варто зазначити, що опитування «КП» виявилося досить цікавим, бо від людей ми почули, що інформацію про вакцину вони дізнаються із різних джерел, але здебільшого з телебачення. Втім про препарати опитані майже нічого не знають, і це зрозуміло, бо про результати щеплень достеменно ще ніде в світі не відомо. За півтори години на вулиці нам зустрілися кілька медиків і їхні думки про щеплення від ковіду виявилися кардинально протилежними.

Ростислав, 55 років: Я за освітою медик, тому знаю, як працює імунна система людини. Перш ніж робити щеплення проти ковіду чи будь-якого вірусу, я перевірив би, чи потрібне воно. Якщо людина вже перехворіла, її організм уже виробив антитіла і має імунітет проти вірусу. У такому випадку щеплення не потрібне і не матиме жодного ефекту. Перед тим, як проводити масову вакцинацію, вважаю, що організатори мають зробити перший крок правильним – визначити, кому вона потрібна, а кому ні. Щодо вакцин, то я схильний довіряти російським науковим центрам, можливо й американські та європейські центри також розробляють ефективну вакцину, китайським розробникам не довіряю зовсім. Яка з уже відомих вакцин краща, яка гірша – ніхто не знає, бо ще немає результатів проведених щеп­лень. Треба ще враховувати грошовий інтерес на цьому полі. Я переконаний, що наше суспільство не стільки хворіє на ковід, скільки більше охоплене панікою і загальним психозом. Якби увесь епідемічний процес ішов спокійніше, то і небезпеки такої не відчувалося б.

Валентина, 72 роки: Нам брешуть, що щеплення робитимуть безплатно. Якщо вакцина коштуватиме недорого, бо пенсія в мене дві тисячі, то може й зроблю. Я не думаю про те, матиме вона ефект чи ні. Нас однаково обдурять. Нікому не вірю!
10956
Наталя, 33 роки: Категорично не робитиму щеплення проти ковіду. Жодна вакцина стовідсотково не протестована, я не знаю якою буде реакція організму, може я від неї захворію. І батькам своїм не радитиму робити щеплення, навіть якщо воно буде безкоштовним. Переживаю за свою дитину, бо якщо для відвідування дитсадочка зроблять це щеп­лення обов’язковим, то скоріше за все залишу дитину вдома.


Тетяна, 60 років: Я медик. Готова робити щеплення обов’язково, тільки хорошою вакциною. Вакцинуватимуся навіть за гроші вакцинами «Спутнік» або «Модерн», вони хороші. Вакцина «Пфайзер» – неякісна, викликає параліч обличчя.

Вадим, 29 років: Не буду вакцинува­тися. Ну якщо безплатно, то може й зроб­лю щеплення американською вакциною «Пфайзер», їй я довіряю. Тільки не китайською, то взагалі невідомо що.

Євген, 45 років: Не хочу робити щеплення. Не робитиму навіть примусово. Про вакцини зовсім нічого не знаю, тільки те, що говорять по телевізору.
10955
Валерій, 70 років: Я медик і скажу так: щеплення не робитиму категорично. Вакцина не виробляє імунітету проти коронавірусу. Вірус живе в середині клітини і вакцина його не вбиває, організм сам природно знищує загрозу. Я вам скажу, що епідемія коронавірусу вже давно закінчилася. Те, що зараз відбувається – паніка, просто хтось набиває кишені.
10954

Анжеліка, 31 рік: Я не впевнена, що вакцинація допоможе. Існує багато різновидностей ковіду, вірус мутує, а вакцина – одна. Можна зробити щеп­лення і захворіти іншим видом вірусу. Своїм батькам також не пораджу робити щеплення, хоч вони й у групі ризику. Навіть медики сьогодні не впевнені в ефективності вакцини.

Олена, 50 років: Я лікар. Однозначно проти щеплення від ковіду. Запитую колег-медиків: відколи це для показань для щеплення треба робити розгорнутий аналіз крові? Вірус мутує, ми не знаємо достеменно від чого робимо щеплення. Ми, лікарі, самі його боїмося, навіщо ж людей переконувати у його необхідності.

Андрій, 15 років: Я коронавірусу не боюся, серед моїх знайомих ніхто не хворів. Чи треба вакцинуватися? Я не проти, а загалом мені однаково.

10953Анатолій, 70 років: Я підтримую думку, що всім підряд робити щеплення проти ковіду немає потреби. У першу чергу треба вакцинувати медиків, правоохоронців. Вакцин багато, яка їхня ефективність, скільки існує підробок? Щеплення від вірусів ніколи не були обов’язковими. Зараз вакцини роблять хімічним шляхом, хто знає, як вона вплине на організм, які виникнуть ускладнення. Відомо, що всі вакцини від різних хвороб мають певний відсоток ускладнень. Я не робитиму щеплення від ковіду. Та й поки до нас, пенсіонерів, дійде черга, то ми вже бачитимемо результати вакцинації на тих, хто зробив щеплення першими.

Наталія, 65 років: Я робитиму щеплення, щоб не захворіти. Довіряю американській вакцині. І всім людям старшого віку раджу робити щеплення.

Віолета, 21 рік: Я не робитиму щеплення. Я багато чула, що таким чином людей просто заражають. Я молода, мій організм сам впорається з хворобою. На мою думку, краще більше їсти вітатамінів – часнику, цибулі, щоб був міцний імунітет.

 



⊳ Що відомо про вакцину Pfizer/BioNTech

За повідомленням Радіо Свобода, яке зібрало всі новини про дослідження цієї вакцини, вона здатна запобігати хворобі більше ніж у 90% випадків. У дослідженні препарату взяли участь понад 40 тисяч учасників. Серйозних загроз їхній безпеці не виявили. У 94 учасників підтвердили захворювання на COVID-19.

⊳ Як працює вакцина?

Вакцина-кандидат передбачає два щеплення з інтервалом у три тижні. Згідно з даними, вакцина надаватиме захист від захворювання через 28 днів після щеплення. Остаточний відсоток ефективності вакцини може змінитися за остаточними результатами випробувань. На думку дослідників, ускладнення можуть виникнути з доставкою вакцини, адже транспортувати і зберігати її необхідно при -70 градусів за Цельсієм.

 



⊳ Україна у першу хвилю вакцинації отримає вакцину Pfizer

10957Про це повідомив директор департаменту охорони здоров’я облдерж­адміністрації Олег Рибальченко. За його словами, Україна отримає 117 тисяч доз вакцини від Pfizer/BioNTech у середині лютого. Препарат відразу розподілять для вакцинації працівників лікарень, у яких надають допомогу пацієнтам із ковідом. Україна є в переліку країн, яким нададуть вакцини від коронавірусу у першій хвилі розподілу. Наступне надходження вакцин відбудеться з середини лютого до кінця другого кварталу 2021 року. Під час цього постачання Україна отримає від 2,2 до 3,7 мільйона доз вакцин компанії AstraZeneca.

Згідно з логістичним планом імунізації населення Кіровоградської області від коронавірусу, департамент охорони здоров’я облдержадміністрації сформував 10 мобільних бригад, які доставлятимуть вакцину від коронавірусу до районів.

– Щойно ми отримаємо вакцину, протягом 5 діб її потрібно передати центрам первинної медико-санітарної допомоги в районах. Саме вони забезпечуватимуть імунізацію населення. Ми визначили 10 мобільних бригад. Їхнє завдання – оперативно доставити вакцину безпосередньо з центрального рівня до кожного району. Там також будуть сформовані бригади, які логістично забезпечать вакциною організовані колективи, зокрема, лікарні, госпітальні бази, будинки для літніх людей та інші соціальні структури, – повідомив Олег Рибальченко.

На сьогодні відомо, що офіційну згоду на імунізацію вже подали 7 тисяч жителів Кіровоградщини з груп ризику, а це медики, освітяни, поліцейські, військові працівники і мешканці соцзакладів, а також громадяни, віком 80+. Вони отримають вакцинацію першими.

 

текст: Любов Попович
фото: Ігор Демчук

e-max.it: your social media marketing partner