Де зберігаються усі гроші світу?

,

10970Звісно відповідь на це запитання проста – у банку. А побачити всі платіжні засоби – від натурального обміну до сучасних банкнот, які є в обігу усіх країн світу і в нашій державі, можна в Музеї грошей Національного банку Украї­ни в Києві. Завдяки Українському кризовому медіацентру «КП» вдалося зазирнути у святая святих головної державної фінансової установи і на власні очі побачити не тільки гроші, а й місце, де вони зберігаються.

Національний банк України

Час – це гроші, а гроші люблять тишу. Не випадково фасад Нацбанку України прикрашає великий годинник, який саме цю істину й символізує. Будівництво цього приміщення головного банку країни почалося у 1902 році і вже за три роки простора операційна зала прийняла перших клієнтів. Приміщення будували саме під банк і з того часу нічого не змінилося. Банк тут був завжди, навіть у період окупації. На спорудження банку тодішня Російська імперія, якій належала 10971Київська контора держбанку, виділила 887 тисяч руб­лів золотом. Архітектором будівлі став Олександр Кобелєв, фасадну частину оформив архітектор Олександр Вербицький, а оздоблення – італійський скульп­тор Еліо Саль.

Будівля має два поверхи над землею і один – цокольний. Ще на початку будівництва банк був напов­нений тогочасними інноваціями: тут були електрика, телефон, телеграф. Були потовщені стіни, двері, вбудовані сейфи і діяли дві ліфтові шафи. Зовні фасад прикрашають міфічні охоронці, лев’яча варта та галузеві герби. В середині стіни оздоблені античними фігурами, а з вітражної стелі наглядає Архистратиг Михаїл. Будівля від початку була облаштована системою парового опалення і вентиляції. Влітку до вентиляційної системи потрапляло повітря з розарію, який спеціально висаджували у внутрішньому дворику, тож у приміщенні розливався аромат свіжих троянд.

Нині головний корпус Нацбанку на вулиці Інститутській, 9 – швидше адмінприміщення, адже сучасні гроші більше зберігають на електронних ресурсах.

10972Музей грошей

Всю історію грошового обігу в Украї­ні – від примітивних товаро-грошей до сучасних банкнот і монет можна побачити в Музеї грошей Нацбанку. Цікаво, що порівняно з існуванням людства, гроші існують не так давно – перші монети з’явилися у Х-ХІ столітті. До цього еквівалентом платіжної міри у різних місцевостях використовували різний товар – знаряддя праці, прикраси, хутро, зброю, сіль, пшеницю, худобу. Перші монети, які з’явилися на українських землях, походили з Греції, пізніше сюди прийшли монети з Римської імперії, Візантії і Арабського Халіфату.

Перші златники і срібляники ук­раї­н­­ські з’явилися за часів Володимира Великого. Уже тоді на них було зображення тризуба, яке зберег­лося і на сучасних грошах. Перші паперові гроші – банкнота номіналом 100 гривень – з’явилася в обігу 1918 року у період існування Украї­нської Народної Республіки.

В Музеї грошей можна побачити обігові кошти, які з торгівлею ходили Україною в різні часи, – празькі гроші, польські тимфи і дукати, московські таляри, австрійські гульдени, асигнації Катерини ІІ і монети Петра І, Павла І і Олександ­ра І, грошові знаки Першої світової війни, німецькі окупаційні гроші, платіжні засоби українського підпілля – бофони (скорочено – бойовий фонд), гроші радянської доби і незалежної України. Тут представлені колекційні монети найрізноманітніших тематик, різних розмірів, сплавів, срібні, золоті і платинові.

Цікаво, що найбільша золота монета в Україні – номіналом 500 гривень, вагою 500 грамів, зроблена з золота 999 проби в кількості всього 500 екземплярів.

У Музей грошей Національного банку України можна потрапити за попереднім записом на офіційному сайті установи, але вже після скасування всіх карантинних обмежень.

 

10974109731097510976

текст: Любов Попович
фото: Любов Попович, НБУ


e-max.it: your social media marketing partner