Кропивницькі експертки розповіли, чи справді в косметичних засобах є обіцяні олії ши, жожоба і макадамії

,

10989Засоби для догляду за обличчям і волоссям – це те, чим кожен із нас користується щодня. Хтось обирає перший ліпший засіб, хтось орієнтується на цінову політику, а хтось радиться з косметологами та перукарями. Мало хто знає з чого насправді складаються шампуні та креми, на що потрібно звертати увагу під час вибору, скільки має коштувати хороший засіб та чи можна купувати креми і шампуні в мас-маркеті. Про це «КП» запитала у дипломованих спеціалістів Кропивницького.

У наш час засоби із догляду за волоссям – це невід’ємний атрибут комфортного життя. Найпоширенішим із них є шампунь. Хтось після використання шампуню наносить ще й кондиціонер для волосся або бальзам-ополіскувач. У більшості великих компаній існує ціла продуктова лінійка: шампунь, бальзам/кондиціонер, маска, мус, віск, лак для волосся. Правильний вибір шампуню – це гарантія здорового доглянутого волосся.

10991– На 60-70% шампуні складаються з води, все інше – це активні добавки. До них відносяться лаурилсульфат (SLS) та лауретсульфат (SLES). Ці добавки повин­ні бути в будь-якому шампуні, навіть у безсульфатному, бо саме вони дають можливість його зберігати. Лаурит і лаурет – найдешевші речовини, які додають у шампунь. Якби не було цих добавок, то засіб просто скисав би. Є люди, які варять натуральні шампуні, але їх потрібно зберігати в холодильнику не більше 4 тижнів, оскільки вони не містять цих добавок, – пояснює перукарка Юлія Володимирова.

Шампунь – це миючий засіб, який змиває всі жирні і сальні відкладення на волоссі і на шкірі голови. Він має підвищену лужність і може відкривати кутикулу, зривати повністю весь жировий шар на волоссі. Фахівець зауважує, найголовніше, на що потрібно звертати увагу при виборі шампуню, – на його лужність.

– Якщо на пляшечці з шампунем написано про вміст у ньому якоїсь олії – це просто комерційний хід. Якщо шампунь розчиняє жир на волоссі, то про яку олію в складі може йти мова. Це можуть бути просто аромати або сироватки, взяті з цієї олії за допомогою випарювання. Але це брехня, що вони захищають волосся. Купити дешевий шампунь на полиці супермаркету і думати, що він супер – це помилка. Як фахівець, не раджу купувати шампунь у мас-маркеті. Він має бути професійний і бажано підібраний стилістом. Безсульфатний шампунь має трохи інше призначення ніж звичайний. Ним користуються ті, у кого дуже жирне волосся. Він відшаровує тільки верхні шари забруднення. Після нього залишається відчуття недомитого волосся. Це зроблено для того, щоб волосся заспокоїлося і перестало швидко жирніти.

Стилістка каже, безсульфатні лінії розраховані на догляд за волоссям після складних процедур: кератин, нанопластика. Мінімальна ціна хорошого шампуню – 150 гривень, середня – 300-400 гривень, хороші бренди – 700-800 гривень. У дешеві бренди ніколи не додаватимуть хороші компоненти, у дорогих брендах завжди все розраховано – від пляшечки до кожної складової шампуню.

При виборі шампуню в першу чергу треба дивитися, щоб він відповідав вашому типу волосся. Якщо ви миєте волосся раз на 2-3 дні, то у вас нормальне волосся, якщо раз у 5-7 днів, то сухе, а якщо щодня – жирне, наголошує Юлія Володимирова.

Постійного догляду потребує і шкіра обличчя. Косметичні компанії пропонують великий вибір всіляких кремів, сироваток, лосьйонів, масок, тоніків. Серед цього різноманіття легко можна загубитися і заплутатися.

10992– Існує дуже багато брендів, яким можна довіряти. Вибір крему перш за все залежить від стану шкіри. Несертифіковані препарати найчастіше викликають алергічну реакцію. Якщо ви хочете використовувати якісну космецевтику, то купуйте лише через дерматолога або косметолога, тобто у людини з медичною освітою. Професійні засоби відрізняються від тих, що продаються в мас-маркеті тим, що містять тільки активні компоненти, які не шкодять шкірі. На полицях магазинів здебільшого продаються препарати, у складі яких найчастіше тільки два активних компоненти. Все інше – це вода, гліцерин та сульфати, а точніше те, що ніякого позитивного впливу на вашу шкіру не здійснює, а іноді ще й викликає атопію. У кого є проблеми зі шкірою, взагалі не раджу використовувати косметику мас-маркету. Які активні компоненти можуть бути в кремі за 200 гривень, якщо на склад залишається 50 гривень, решта – це вартість упаковки і логістики. Варто звертати на це увагу. Часто пишуть на упаковці про наявність у складі колоїдного золота. Воно хоч і зволожує шкіру, але ніяк не бо­реться з віковими змінами, як запевняють виробники, – стверджує косметолог Владислава Бенни.

Крем – це важлива складова догляду для збереження здорової, молодої і сяючої шкіри. З його допомогою можна підтримувати рівний тон, тонус, еластичність. При виборі крему завжди треба зважати на безліч факторів: від віку до фізіологічних особливостей людини.

– Близько трьох років тому у мене були проблеми з обличчям: почервоніння, велика кількість висипів. Я звернулася за допомогою до косметолога-дерматолога. Вона зробила мені чистку шкіри обличчя та порадила для щоденного користування засоби професійного бренду. Вже за місяць побачила результат. У мене зникли всі висипи, обличчя набуло рівномірного кольору, шкіра стала м’якою та зволоженою. Креми, щоправда, були недешеві – від 800 до 1500 гривень. Щоб придбати денний та нічний крем, тонік, гель для вмивання, скраб і маску, я витратила близько 5 тисяч гривень. Головне – це купувати в магазинах, де вся продукція ліцензована, – каже кропивничанка Яна Коваленко.

Користуватися одними і тими ж засобами різні люди не можуть. Кожен із них має своє здоров’я і фізіологічні особливості, тому краще прислуха­тися до порад фахівців, а ще звертати увагу на герметичність упаковки і термін придатності.

Які причини можуть викликати хвороби шкіри добре знає дерматолог, голов­на лікарка обласного шкірно-венерологічного диспансеру Мар’яна Попович. Вона стверджує, що людська шкіра здатна реагувати на будь-які фактори – зов­нішні: сонце, вітер, вологу, і внутрішні процеси в організмі. Результатом таких реакцій можуть стати різні хвороби, які спричиняють не лише моральний, а й фізичний дискомфорт.

10990– Сучасна медицина виділяє понад 600 проблем зі шкірою, більшість із яких є результатом певних факторів. Лише невелика частина з них – безпосередньо захворювання епідермісу. Будь-які захворювання шкіри на обличчі не виникають самі по собі. Вони, зазвичай, спровоковані сторонніми факторами, з пошуку яких починається лікування будь-якої хвороби. Які ж причини викликають хвороби шкіри? Перш за все неправильний догляд. Це найбільш розповсюджена причина появи різних проблем і хвороб шкіри обличчя. Неправильний догляд за шкірою може призвести до сильного забруднення дерм, розмноження на ній бактерій. Дуже важко привести до гарного стану шкіру обличчя, якщо причиною хвороб­ливості є спадковість. Однак правильний догляд, здоровий спосіб життя та правильне харчування можуть суттєво поліпшити її стан, – пояснює лікарка.

Мар’яна Попович каже, часті стреси, несприятлива обстановка на робочому місці, паління, вживання спиртних напоїв, неякісних продуктів харчування – це все може відбитися на стані шкіри обличчя. Шкірні проблеми також сигналізують про захворювання внутрішніх органів. Вони можуть вказувати на неправильну роботу шлункової системи, нирок або кровоносних судин. Збої у роботі цих органів провокують появу прищів, пігментних плям, послаблення імунітету, віруси, інфекції. Основні причини різних дрібних висипань на шкірі обличчя – стреси.

Мар’яна Попович радить з усіма патологіями шкіри звертатися до лікаря-дерматолога. Самостійне лікування може поглибити проблеми і призвести до хвороб­ливого стану шкіри обличчя і волосся.

 

текст: Аміна Клюй
фото: Ігор Демчук і надані героями

e-max.it: your social media marketing partner