Мандруємо Кіровоградщиною: маленький Стоунхендж Кіровоградщини – Межові камені

,

11096Алея менгірів «Межові камені» – археологічна пам’ятка. Розташована на місці злиття річок Сугоклея та Сугоклейчика у селі Нечаївка Кропивницького району. Межо­ві камені – це два ряди з п’ятнадцяти пар паралельних кам’яних монолітів – алея менгірів.

Із цією пам’яткою пов’я­зана легенда. Ще до потопу диявол вирішив розділити землю на дві частини – одну для праведників, а іншу – для грішників. Межею між цими двома частинами була дорога, якою душі померлих праведників відправлялись на схід сонця – на небо, в рай, а душі грішників – на захід, в царство Сатани. Така задумка не сподобалась Всевишньому і він зруйнував диявольське творіння. З тих часів від межі й дороги залишилося лише дванадцять каменів, які показують, у якому місці нечистий вирішив розділити землю (бо саме тут в ті часи була середина землі). Як би там не було, але люди завжди сторонилися цих місць – усе незрозуміле вважалося лихим, таким, що приносить нещастя, – лише пастухи зрідка тут випасали худобу та рибалки облюбували береги Сугоклеї.

Грот «Чортова печера»

Під час розкопок, археологи знайшли на цьому місці залишки багаття, черепки посуду та кістки тварин. За переказами, давним-давно тут зробив чорт кузню. Коли хтось проходив поруч печери, то чорт забирав випадкового перехожого до себе в підручні на три роки, а потім замуровував в основі свого диявольського ковадла. Так було доти, поки в цьому місці не з’явилися чумаки, які прямувати на старий Херсонський шлях, переїжджаючи через брід. Тільки-но подорожні, повечерявши, вкладалися спати, як десь далі, вниз по річці, затріщало дерево, заскреготіло каміння і з’явилося примарне світло – пекельний майстер зачав робити свою справу. А було це саме на Івана Купала, коли, за переказами, цвіте папороть, якої багато росте в розщелинах скель. Мандрівці, побачивши сяйво, спокусилися знайти закопані скарби та пішли за квіткою папороті. І як тільки ступили на камінь, то він розколовся і немов щелепами ухопив усіх. З того часу нікого не бачили.

Згодом, на святу Покрову, звели в Нечаївці церкву. Батюшка з церкви тричі прочитав «Отче наш» і тричі наклав хрест на ту печеру. Після того випадку нечиста з’ява полишила ці місця, знайшовши для своїх почварних справ інші. Ще багато в наших краях таємничих та чудернацьких місць.

Як доїхати?

45 кілометрів від Кропивницького. Від Компаніївки їдемо на село Голубієвичі, далі – через Антонівку до села Нечаївка. Одразу після мосту, від зупинки повернути наліво.

Координати для Google Maps: 48.234036613961685, 32.04672711722623

 

1109811097

текст і фото: Людмила Попудіна

e-max.it: your social media marketing partner