«КП» передала Олексіївській сільській бібліотеці більше трьох сотень книг

,

11202Більше трьох сотень книг передала редакція «Кіровоградської правди» бібліотеці у селі Олексіївка колишнього Бобринецького, а нині Кропивницького району. Книги зібрали небайдужі кропивничани в рамках акції «Подаруй книжку сільській бібліотеці», яку газета оголосила два місяці тому, аби таким чином поповнити фонд сільської книгозбірні. До акції долучилися чимало небайдужих кропивничан, охоче відгукнулися місцеві письменники, підтримала ідею й Кропивницька районна рада. За короткий час у редакції газети зібрали кілька ящиків української, зарубіжної літератури, пригодницьких романів і детективів, прози і поезії, дитячих книжок, літератури рідного краю. Все це з радістю прийняли завідуюча бібліотекою Людмила Соченко, староста села Світлана Бондаренко та жителі Олексіївки.

11203Ідея зібрати книги для сільської біб­ліотеки виникла на початку березня, коли «КП» поїхала в Олексіївку, щоб привітати зі сторіччям тамтешню жительку Євгенію Будяненко. Тоді разом із ювіляркою журналістів гостинно зустрічали Світлана Бондаренко і Людмила Соченко, які, між іншим, у розмові скрушно зауважили, що в селі є бібліотека, є діти і дорослі, які охоче відвідують заклад і читають, але фонд бібліотеки маленький і останнім часом майже не поповнюється через брак коштів. Тож «КП» вирішила започаткувати благодійну акцію – «Подаруй книжку сільській бібліотеці», і звернулася до небайдужих кропивничан поділитися книгами з сільськими читачами. Приємно відзначити, що до акції долучилося багато людей, відгукнулися місцеві автори Веніамін Янішевський, Володимир Шурапов, Вікторія Семененко, Анатолій Саржевський. Підтримав ідею і колектив Кропивницької районної ради на чолі з головою Андрієм Лейбенком, які не тільки зібрали книги, а й допомогли їх відвезти в Олексіївку.

11207– Дуже вдячні всім за такий цінний подарунок не тільки для бібліотеки, а для всіх жителів села. Наші люди люб­лять читати, охоче відвідують бібліо­теку, активно беруть участь в усіх заходах, які ми організовуємо. Хочемо, щоб молодь залишалася в селі, а не їхала кудись шукати кращої долі. Тому нам важливо, щоб для них була в Олексіївці і бібліотека, і клуб. Вдячна кожному, хто передав свої книги нашій бібліотеці, хто колись витрачав на них свої кошти, а зараз із великим серцем подарував нашим читачам, – щиро подякувала завідуюча бібліотекою Людмила Соченко.

Далі подарунок пройде необхідну процедуру оформлення на книжкові полиці бібліотеки, каже господиня книгозбірні. Це суттєве поповнення бібліо­течного фонду.

– Маємо в бібліотеці трохи більше п’яти тисяч книг. Раніше сільська рада виділяла гроші на закупівлю нової літератури, то потроху поповнювали фонд. Востаннє нові книги купили торік, а зараз через брак коштів такої можливості зовсім немає. Але ж так важливо, 11206щоб бібліотека у селі була. У нас така гарна країна, таке красиве наше село, хочеться, щоб люди не тільки на землі працювали, а ще й мали можливість культурно розвиватися. Я дуже пишаюся, що наші жителі цього також прагнуть, – каже Людмила Соченко.

На важливості збереження соціальних закладів громадами наголосив і голова Кропивницької районної ради Андрій Лейбенко.

– Після створення нового – Кропивницького – району ми передали все комунальне майно громадам і вдячні, що його прийняли і зберегли, особливо заклади соціальної сфери. На моє глибоке переконання, у кожній громаді мають бути базові речі: лікарня, школа, бібліотека, клуб. Тільки за таких умов громада може існувати і розвиватися, а люди – мати якісне життя. Саме тому ми підтримали благодійну акцію «КП» і самі взяли в ній участь, – зазначив Андрій Лейбенко.

Жителі Олексіївки люблять своє село і охоче беруть участь у всіх заходах, які для них організовують, каже староста села Світлана Бондаренко.

11204– Люди активні, із задоволенням долучаються і до святкових заходів, і до роботи. Ось нещодавно висаджували у селі дерева, стільки охочих до нас долучилося з власної ініціативи. Багато робимо для наших жителів, а хочеться зробити ще більше. На жаль, не маємо достатнього фінансування, аби втілити все задумане. Хочеться, щоб і депутати, і керівництво громади повернулися обличчям до села, почули бажання людей. А ідей у нас багато. Олексіївка має давню історію, село засноване ще 1777 року. Це батьківщина Максима Залізняка, хочемо встановити пам’ятну стелу на його честь. А ще облаштувати дитячий майданчик, щоб нашим діткам було де гратися, хочемо зробити благоустрій центрального скверу, який перейменували на честь нашого земляка Максима Вербового, який загинув в АТО, – розповідає Світлана Бондаренко і дякує «КП» за подарунок для бібліотеки.

Поверталися з Олексіївки з легким серцем і відчуттям зробленої доброї справи. Багато читачів дзвонили в редакцію і запитували, чи можна ще приносити книги? «КП» не ставить крапку в цій історії. Акція «Подаруй книжку сільській бібліотеці» продовжується, бо знаємо, що ще багато сільських книгозбірень охоче приймуть у подарунок літературу, адже для жителів сіл важливо, щоб у них були такі осередки просвітництва. Отож, книги і далі можна приносити в редакцію за адресою: 25006, Кропивницький, вулиця Велика Перспективна, 44/66.

 

11205текст: Любов Попович
фото: Олександр Майоров

e-max.it: your social media marketing partner