«КП» побачила, який успішний досвід можна позичити у громад-сусідів із Миколаївської і Херсонської областей

,

11301У Кіровоградській області є сильні громади, які можуть поділитися досвідом успішних проектів. Варто згадати тільки Новоукраїнську і Дмитрівську, які отримали відзнаки Програми USAID DOBRE за вимірами «Індексу спроможності місцевого самоврядування». До їхньої когорти можна додати ще кілька громад, де успішно розвивають напрямки підприємництва, освіти, туризму і спорту. Утім, завжди корисно подивитися й на досвід громад в інших областях, аби порівняти, де у нас краще, а де можна запозичити щось у сусідів. Така нагода випала «КП», і завдяки Програмі USAID DOBRE та Українському кризовому медіа центру група журналістів із Кіровоградської та Харківської областей відвідала Галицинівську громаду на Миколаїв­щині і Станіславську громаду на Херсонщині.

Обидві громади є партнерами Програми USAID DOBRE, тож їдучи туди, готові були побачити успішні проекти, реалізовані спільно з Програмою, але було цікаво, які саме напрямки там розвивають, як цьому сприяє не тільки бажання людей, а й природні умови, кліматична зона. Побачене вразило.

Першою зустрічала Галицинівська сільська громада Миколаївської області. Одразу зайти у приміщення сільської ради – ще той квест, але дізнавшись, що відбувається, щиро пораділи за жителів села. Тут у розпалі будівництво нової амбулаторії. Таких на території громади будують дві, а вже працює п’ять амбулаторій, каже голова Іван Назар. До громади входить шість населених пунктів, тож у кожному є заклад первинної медико-санітарної допомоги. Здоров’я жителів громади – тут на важливому рахунку, тому в місцевій амбулаторії працюють лікар-реаніматолог, гінеколог, лікар-біохімік. Для надання якісної медичної допомоги сюди купили новий УЗД-апарат, необхідні аналізи роблять на місці, крім того в амбулаторії обладнали сольову кімнату, де лікують хронічні захворювання дихальних шляхів.

Особливу увагу в Галицинівській громаді приділяють освіті. В опорній школі розвивається STEM-освіта. Тут створено медіа-центр та бізнес-інкубатор, де навчають швейній справі старшокласників і дорослих жителів громади. А в іншій школі – створили бізнес-інкубатор для навчання дорослих гончарству, декоративно-прикладному мистецтву, водійській справі. В обох школах створені умови для комфортного навчання дітей і розвитку їхніх талантів. Учні Галицинівської школи самі випускають газету, знімають відео­ролики і короткометражки. Аби підтримати дитячу ініціативу, в громаді навіть започаткували фестиваль короткометражних фільмів. Необхідне обладнання для цього придбали за підтримки Програми DOBRE.

– Для нас головне – наші діти і літні жителі. Тому ми першочергово приділяємо увагу освіті, медицині. У громаді зберегли 5 шкіл, не переводячи їх у філії опорної школи. Сільська рада активно спів­працює з молодіжною радою та підтримує усі ідеї молоді. У кожному населеному пункті громади є стадіон та спортивні майданчики, – розповідає сільський голова Іван Назар.

 

1130211303

11304У громаді підтримують ініціативи підприємців. Деякі підприємці вразили не тільки сміливістю ведення бізнесу, а й екзотикою. На території громади діє підприємство «Пан равлик». Скажете, що ж тут дивовижного, равликів вирощують і на Кіровоградщині. Цікаво ж було дізнатися, куди молюсків використовують ще, крім їжі. Костянтин та Ольга Пономаренко, які започаткували равликовий бізнес, звісно готують страви з равликів і пригощають ними всіх охочих. Але крім цього, вони облаштували власну лабораторію, де збирають муцини – речовину, яку продукують равлики і яку використовують у косметичній промисловості. Сьогодні тут можна придбати засоби, про які мріє багато жінок, адже вони не тільки повертають красу шкірі, а й омо­лоджують.

Звісно ж, Миколаївщина – благодатний край для вирощування полуниці. В Галицинівській громаді її вирощують багато. Тут полуниця – не тільки насолода, а й робота для багатьох жителів, а отже і наповнення місцевого бюджету. А придбати солодку ягоду можна скрізь, навіть на полі, де вам запропонують вибрати, яка на вас дивиться.

Якщо в Галицинівській громаді акцент зробили на розвитку освіти і медицини, то у Станіславській громаді Херсонської області напрямок розвитку підказала сама природа.

11305Громада розташована на берегах Дніпро-Бузького лиману, має 27 гектарів водного плеса та унікальний Гранд-каньйон, де на туристів чекають Станіславські глиняні скелі та гарні краєвиди. Неймовірної краси краєвиди, підкріплені місцевими легендами й умовами відпочинку, можна побачити у балці Байдиха, городищі «Золотий мис», тут вражають глиняні скелі, де свій останній кліп до пісні «Місця щасливих людей» знімав Кузьма Скрябін.

У Станіславській громаді зосередилися на розвитку туризму. Завдяки підтримці Програми DOBRE тут відкрили Центр розвитку туризму та бізнесу.

– У стратегії розвитку нашої громади передбачено розвиток двох напрямів – туристичного та переробки сільськогосподарської продукції. Туристичний напрямок для громади дуже перспективний, адже до нас приїжджають сотні гостей з усіх куточків України. Ми розширили види діяльності місцевого комунального підприємство та додали КВЕД, який дозволятиме надаватиме послуги з туризму. У рамках співпраці з Програмою USAID DOBRE вже отримали туристичне спорядження, велосипеди, обладнання для виготовлення сувенірів. Усе туристичне спорядження можна взяти на прокат. Плануємо на базі Центру розвитку туризму та бізнесу проводити тренінги та навчання для тих жителів, які хочуть працювати у туристичній галузі. Поки доробляємо ремонт у приміщенні Центру і готові також надати приміщення для підприємців, які зможуть організувати кафе та міні-готель для гостей, – розповів голова Станіславської громади Іван Самойленко.

Місцеві жителі зрозуміли, що туризм – «вудка» у їхніх руках. Треба створювати умови для відпочинку туристів і на цьому вони зможуть заробляти. Варто було спробувати одній родині створити «зелену садибу», як наступного року за її прикладом таких садиб стало більше. Крім того, знай­шлися охочі надавати послуги екстрим-туризму. Сьогодні тут можна політати на паропланах, покататися на позашляховику Станіславськими кручами, покататися на велосипедах, порибалити і просто насолодитися красою природи.

Багато цікавого і корисного, що можна впроваджувати громадам Кіровоградщини, є у наших південних сусідів. А умови для розвитку на території нашої області є – це водосховище та річка Дніпро у Світловодську та Онуфріївці, це річка Буг у Голованівському районі, Чорний ліс у Знам’янці, і ще багато не тільки природних ресурсів, а й нашого бажання і можливостей.

 

1130611307

текст: Любов Попович
фото: УКМЦ

e-max.it: your social media marketing partner