Дачні пристрасті: Садівницьке товариство «Колос» обрало нового очільника

,

11381Більше сотні власників ділянок у садівницькому товаристві «Колос» зібра­лися 4 липня, щоб висловити своє незадоволення діяльністю керівництва, заслухати звіти бухгалтера та ревізійної комісії і переобрати голову правління. Мета у всіх одна – поліпшити стан господарства та навести порядок у фінансах та документації. Після двох годин обговорень і дискусій відбулося голосування за нового очільника. Із трьох кандидатур обрали Геннадія Чорногора. Крім того, проголосували і за 13 нових членів правління.

У чому пристрасті?

Основне, чим невдоволені члени кооперативу, – це накопичення боргів за електро­енергію і крадіжка електрики.

– Заборгованість із електроенергії в 2018 році – 33 тисячі гривень. У 2019 році – 49 тисяч гривень. 2020 рік – 116 тисяч гривень. За п’ять місяців 2021 року – плюс 40 тисяч. Де електрик? Де бухгалтер? Де голова правління? – каже голова ревізійної комісії Петро Лаврусенко.

– Якщо ми не вирішимо питання зараз, крадіжки світла будуть ще більші! – каже член правління Олександр Мальцев. – Тому нам треба зараз усім об’єднатися й ухвалити правильне рішення. Необхідно замінити старі лічильники на нові і створити комісію, яка займатиметься перевіркою лічильників. Інакше нічого не зміниться.

11382Звіт попереднього голови ледве дослухали до кінця. Люди вигукували: «Брехня!» і вимагали негайно перейти до виборів нового очільника.

– У мене підвіска в машині злетіла! От це показник вашої діяльності! – вигукнув чоловік із натовпу.

Хоч, за Статутом, кворум для легітимних виборів – більше 50% присутніх, вибори таки відбулися.

– Так, нас зібралося недостатньо, але насправді кворум за Статутом не збереться ніколи. Бо половина ділянок – «мертві», – каже власниця ділянки Наталія. – Нам потрібні зміни вже сьогодні! Ми тут зібралися, щоб хоч щось у нас покращилося! Доріг нема, захаращені бур’я­нами території, чагарники, безлад скрізь! У цьому році з ранньої весни були дощі, тому на дачу – ні виїхати, ні заїхати, машини провалювалися у багнюці! Підсипана лише центральна вулиця!

Що таке СТ «Колос»?

Дачний кооператив знаходиться за шість кілометрів від Кропивницького. Згідно зі Статутом, усього налічує більше 1500 ділянок.

– Втім є 403 дачі, на яких фактично вже нікого нема, – це так звані «інвалідські». Їх брали ще у 80-х роках, – пояснює бухгалтерка Ганна Карпенко. – Більше 100 сімей тут постійно проживають, тому це вже майже населений пункт.

11383Нині садове господарство належить до території Великосеверинівської громади. Відповідно, платить земельний податок, військовий збір та податок із доходів фізичних осіб у цю громаду, ЄСВ йде у державний бюджет.

Максимум, який може взяти одна особа, – це 12 соток. Приватизовану ділянку можна придбати до двох гектарів. Внески – 30 гривень за сотку. Водночас у кооперативів, що поблизу, – 120-130 гривень.

– У мене 11 соток. Тримаю ділянку майже 20 років. Разом із внесками і різними зборами, наприклад, підсипати дорогу, виходить близько тисячі за рік. Але ж покращень – ніяких! – каже власниця дачної ділянки Олена.Ще одна проблема, додає бухгалтер Ганна Карпенко, – це транспортна розв’язка. У 2019 році люди навіть подавали до міської ради петицію з проханням змінити маршрут №283 до дачного кооперативу – замість кінцевої зупинки в Созонівці зробити рух кільцевим по Набережній вулиці в Созонівці до кільцевої дороги Олександрійського шосе і далі за існуючим маршрутом. Утім петиція не набрала потрібної кількості голосів.

– Ранньою весною та взимку наш перевізник ФОП Баркар хоче приїде першим рейсом, а хоче ні. Мамочки з маленькими дітками йдуть у негоду на зупинку, а автобус просто не приїжджає… Міська влада, до якої ми також зверталися, каже, що це приватний перевізник, на якого немає впливу, – наголошує Ганна Карпенко.

Яких змін чекати?

11384Як наголосив новообраний голова Геннадій Чорногор, найперше варто технічно забезпечити кооператив, пройтися грейдером дорогами і розібратися з боргами та фінансами.

– Інші кооперативи мають і мінітрактори, і газонокосарки, і всіляку техніку для обрізки та обпилювання дерев і кущів. У нас – нічого немає! Тому маємо зробити кошторис, що треба придбати, і закрити питання з бур’янами. Також нам потрібен електрик, сантехнік і завгосп. Борги за електроенергію будуть до того часу, поки не проведемо аналіз лічильників і електромережі. Я за чотири роки тут ніяких змін не побачив! Крім того, треба провести ревізію ділянок і зобов’язати власників навести порядок на своїх територіях, – сказав Геннадій Чорногор.

Текст і фото: Олена Сідорова
e-max.it: your social media marketing partner