На осінь прогнозують нову COVID-хвилю: Чи варто туристам поспішити за кордон?

,

11426Якщо торік українці провели відпустки в основному вдома, то цього року країни поступово відкривають кордони. У відпочинку на рідній землі були свої плюси. У цьому наша редакція переконалася на власному досвіді: працівники «Кіровоградської правди» настільки багато подорожували нашою областю, що заснували рубрику «Мандруємо Кіровоградщиною» і вже рік діляться зі своїми читачами місцевими туристичними родзинками.

Це літо для любителів закордонного відпочинку є вдалим – більшість напрямків нині відкриті. Втім на осінь експерти прогнозують погіршення з ситуації з коронавірусу, до того ж – появу нового штаму інфекції. Тому зараз постає питання: чи можна завчасно на кілька місяців уперед планувати поїздки? Про популярні на сьогодні напрямки, необхідні для виїзду документи та чи чекати восени закриття кордонів – далі у матеріалі

Відсутність туристів разюче вдарила по економіці тих країн, де цей напрямок є одним із основних. За даними турецького статистичного відомства, торік Туреччину відвідали 15,8 мільйона туристів, що на 70% менше, ніж в 2019 році! Які країни, попри коронавірус, приймають гостей, які застереження дають турагенти і медики – досліджувала «КП».

Офіційні прогнози

На початку осені штам «Дельта» буде домінуючим в Україні, він витіснить інші варіанти цієї інфекції, що присутні в державі, заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Такої ж думки і провідний інфекціоніст МОЗ Ольга Голубовська.

– Захворювання, куди входить і COVID-19, належать до групи респіраторних. Вони починають зростати в осінній період. Це типова картина. Щодо самого штаму «Дельта», то він характеризується більш важким перебігом захворюваності, – зауважила Ольга Голубовська.

Турфірма: куди сьогодні відкриті кордони?

В умовах пандемії коронавірусу кожна країна має власні правила в’їзду і транзиту. З основних вимог – це сертифікат негативного ПЛР-тесту, COVID-сертифікат про проходження вакцинації або ж без таких вимог взагалі. До країн Євросоюзу українці вже можуть подорожувати з міжнародним ковідним сертифікатом, а деякі країни досі закриті для туристів. Утім, у кропивницькій туристичній агенції «Атлантик тур» відзначають, порівняно з минулим роком, у нинішньому люди набагато активніше їдуть відпочивати за кордон.

11427– У літній період для в’їзду з туристичною метою відкриті Туреччина, Албанія, Чорногорія, Хорватія, Греція, Болгарія, Єгипет, Кіпр, Грузія, Домініканська Республіка, Об’єднані Арабські Емірати. Загалом наші громадяни можуть подорожувати приблизно до 120 країн світу за різних умов (карантин, тестування, вакцинація, віза чи без певних умов). Найбільшим попитом серед українських туристів користуються курорти Туреччини, Єгипту, Чорногорії, Болгарії та Греції. Вимоги для в’їзду в кожну країну різні – в якусь достатньо ПЛР-тесту з негативним результатом, в іншій туристи заповнюють спеціальні анкети про стан свого здоров’я, а також із вказуванням місця (адреси) перебування на період відпочинку. Наприклад, щоб поїхати на відпочинок у Грецію, турист має отримати негативний ПЛР-тест, заповнити спеціальну онлайн-форму, а за добу до вильоту йому на телефон приходить QR-код, який дає право на в’їзд до країни, – розповідає директорка турагенції Олена Уманець.

Серед вимог для деяких країн Європи необхідна довідка про щеплення вакцинами, схваленими в Євросоюзі.

У турагенції при замовленні поїздки надають всю важливу інформацію: які потрібні документи, коли проходити тестування. Тут пояснюють, що проходити ПЛР-тест потрібно за 72 години до в’їзду в країни перебування.

Вимоги країн щодо дозволу на в’їзд можуть змінюватися, тому потрібно кожного дня відслідковувати новини і перевіряти інформацію щодо оновлення вимог, кажуть у туристичній агенції.

– Нині сезон постковідний, тому охочих поїхати на відпочинок за кордон менше, ніж було до пандемії в 2019 році, але люди поспішають поїхати відпочити саме зараз, у час активної відпускної кампанії, поки зменшився рівень захворюваності. Здебільшого віддають перевагу закордонному відпочинку, замовляють бронювання турів в основному за місяць-два або ж зовсім за декілька днів до початку подорожі, – каже директорка тур-агенції.

Кропивничани бронюють пакетні тури, до вартості яких уже включені авіапереліт, трансфер з аеропорту, проживання в готелі і страховий поліс.

– З 2020 року туроператори врахували ситуацію з пандемією і страхові поліси, які входять до пакету туристичного замовлення, вже мають ковідне покриття. Якщо раптом на відпочинку їй захворіла, вона може звернутися у страхову компанію і людині нададуть допомогу у медзакладах країни. Страхова компанія компенсує всі витрати на обстеження і лікування туриста при наявності захворювання, – пояснює Олена Уманець.

Коли краще летіти на відпочинок за кордон – влітку чи восени – у турагентстві прогнозів не роблять. Але з досвіду минулого року, не дивлячись на карантин, деякі країни, зокрема Єгипет, Туреччина, Домініканська Республіка, Танзанія (острів Занзібар), Мексика, дозволяли в’їзд із туристичною метою з негативними результатами тестів.

– Літні місяці – улюблений період для відпусток у наших громадян, та все ж таки це питання індивідуального характеру. Не всім підходить спекотна погода і дуже багато людей віддають перевагу відпочинку в осінній, зимовий та весняний час. Прогнозів, якою буде наступна хвиля ковіду і коли вона почнеться, дати не може ніхто. Тому люди поспішають відпочити зараз. На мою думку, через велику кількість уже вакцинованих людей навряд чи більшість країн уже закриють свої кордони, адже вони відчули, який це удар по економіці, – завбачливо припускає співрозмовниця «КП».

Досвід туристів

– Перші пів року суворого карантину у 2020 році ми провели вдома, – розповідає директорка ТОВ «Кіровоградпресгрупа», що видає газету «Кіровоградська правда», Олена Сідорова. – Відвідали більше сотні туристичних місць України, більшість із них – на Кіровоградщині. Відкрили для себе область із нового боку і показали читачам, що подорожувати можна і в межах області. Вперше наважилися виїхати за кордон восени 2020 року. Звернулися в турагентство «Атлантик тур» і забронювали поїздку в Стамбул. Замовляли саме через агентство, бо в умовах пандемії умови в’їзду і виїзду змінюються чи не щодня. Самостійно відслідковувати ці процеси нам було складно, тому довірилися спеціалістам.

Цього року Олена з родиною теж наважилися на відпустку за кордоном – в турецькому місті Белек.

– Допомогла з туром та ж турагенція. Для виїзду в Туреччину потрібні були тести на ковід, зроблені за 72 години до вильоту. Діти до шести років тест не здавали. Робили тест в лабораторії Держпродспоживслужби. Вартість близько 700 гривень. Все пройшло швидко і майже без черг, результати були готові за кілька годин. По поверненню Україна тестів не вимагала, – пояснює Олена. – У наступну відпустку хочемо поїхати якнайшвидше, плануємо у серпні-вересні, поки нема загострення. Але хочемо їхати машиною, бо після відкриття кордонів Туреччини для Росії наплив туристів дуже великий, тому хочеться менше контактувати.

За сертифікатом – до лікаря

Ковідний сертифікат значно спростить виїзд до країн Європейського Союзу.

11397– Якщо людина вже отримала дві дози вакцини проти ковіду, сертифікат може видати сімейний лікар, із яким укладена декларація, або будь-який інший спеціаліст, який має доступ до медичної картки особи і зареєстрованих даних про вакцинацію, – пояснює сімейна лікарка Центру первинної медико-санітарної допомоги №2 Христина Опрощенко.

Заповнення сертифіката – досить довга процедура, яка потребує часу й уваги медичного працівника. Хоча дані про вакцинацію заповнюються автоматично, дані закордонного паспорта вносить лікар або медсестра власноруч. Саме тому Христина Опрощенко звертається до пацієнтів, щоб вони попереджали про необхідний документ і записувалися на прийом до лікаря заздалегідь, а не за день до вильоту.

Лікарка наголошує на необхідності дотримуватися карантинних вимог країни, у якій перебувають туристи, носити маску у людних місцях – у магазинах, транспорті тощо. Обов’язково мити руки або користуватися вологими серветками, адже влітку це ще й профілактика гострих кишкових інфекцій. Більше знаходитися на свіжому повітрі.

З прогнозом щодо зростання рівня захворюваності сімейна лікарка стримана, але каже, чергової хвилі нам не уникнути.

– На мою думку, це кінець вересня і жовтень. Почнеться навчання у школах, університетах, повернуться люди з відпусток, буде більше скупчення людей, що природно призведе й до росту захворюваності, – каже Христина Опрощенко.

Чи варто планувати відпустку на осінь?

Директор Центру розвитку туризму Володимир Царук не виключає, що ситуація зміниться взимку, і українці більш упевнено плануватимуть свої відпустки на літо 2022 року.

– Все залежить від появи нових штамів коронавірусу і того, як на них реагуватиме світ. А він уже реа-гує по-різному. Велика Британія знімає обмеження. Тим часом Таїланд запроваджує комендантську годину. Реакція відрізнятиметься в різних країнах і залежатиме від епідемічної ситуації, яка буде восени, – говорить експерт. – Раннє бронювання в цих умовах означає, що можна або зекономити, або втратити все. Зараз мало хто планує подорожі заздалегідь, переважну більшість мандрівок українці замовляють в останній момент.

текст: Ірина Іванова
фото: із соцмережі

e-max.it: your social media marketing partner