Як на Кіровоградщині святкували 30-річчя Незалежності України. Найцікавіше

, КП

11506Для мене цей день і його святкування – це показати світу і ворогам, що ми сильні, єдині, нескорені. Що ми любимо свою країну, цінуємо її незалежність і нікому її не віддамо, – кропивничанка Ольга Шаповалова

На Кіровоградщині День Прапора і ювілейний День Незалежності відзначили особливо урочисто, по-сучасному, не забуваючи минулого – з найбільшим в області стягом, встановленням рекордів, нагородженням кращих представників області та вшануванням захисників, розважальними заходами, згадуючи шлях до відновлення незалежності держави, не прості, але самостійні 30 років України.

У Кропивницькому 23 серпня о 9:00 на Фортечних Валах замайорів найбільший в області прапор. Висота флагштоку – 50 метрів, розміри полотна – 19 на 13,5 метрів.

Стяг підняли одночасно з усією краї­ною та разом із Президентом України Володимиром Зеленським, який був у географічному центрі країни –
селі Мар’янівка Черкаської області. Звідти йшла пряма трансляція.

У Кропивницькому почесну місію підняття прапора виконала донька загиблого захисника Андрія Матвієнка – Олександра. Вона тисла кнопку, щоб підняти стяг, їй допомагали АТОвці, котрі тримали прапор.

А після цього кропивничани встановили національний рекорд із велозабігу у вишиванках. До заїзду долучилися 543 учасники. Вони проїхали від Фортечних Валів до Театральної площі.

– Я вирішив долучитися до встановлення рекорду, тому що це свято і гарний настрій, а спорт і велозаїзди – моє хобі. Дуже подобається ідея такого рекорду. Вважаю, що такі заходи повинні відбуватися частіше не тільки з велоспорту, а й з інших видів спорту. Бо це популяризація здорового способу життя і залучення людей до суспільного простору. Я радий, що став частиною рекорду, – сказав «КП» Іван Шишкін.

 

11507

День Незалежності в обласному цент­рі розпочався із покладання квітів до пам’ятників і меморіальних дошок. На площі перед міською радою відбулися головні урочистості. Там діти на гіробордах дарували гостям прапорці, охочі дивилися концерт.

1150811509

 

Кращих містян – серед яких учителі, лікарі, тренери, волонтери, працівники підприємств, місцевого самоврядування – нагородили за внесок у розбудову міста.

Крім цього, відзначили 30 знакових постатей Кропивницького за роки Незалежності. Лауреатам вручили спеціальні відзнаки. Зокрема їх отримали Людмила Шубіна, Микола Цуканов, Олександр Трепак та інші. Посмертно відзначили Семена Сороку, Володимира Панченка та інших.

 

115101151111512

– В історичному вимірі 30 років – це не так багато, але цей час наповнений величними іменами, подіями... Слава великому українському народу, Слава Україні! – привітав Кропивницький міський голова Андрій Райкович.

Із Днем Незалежності також привітали голова обласної ради Сергій Шульга та голова облдержадміністрації Марія Чорна.

– Наша незалежність нам давалася не легко. За неї гинули колись, за неї віддають життя і зараз. Бажаю усім нам віри в себе, у нашу державу, в перемогу, – сказав Сергій Шульга.

– Україна за останні роки робить значний прорив. Я хочу побажати кожному жителю області, щоб ви були щасливі, здорові, жили під мирним небом, – привітала Марія Чорна.

 

11513

 

11514Після цього жителі Кіровоградщини встановили національний рекорд у номінації «Наймасовіше онлайн-виконання державного гімну України представниками територіальних громад». До акції долучилися 5366 жителів із 49 громад області.

 

Протягом дня в обласному центрі діяли фуд-корти, виставка ретроавтомобілів, товарів місцевих виробників, фотозони, локації проекту «Україна-30. Місто і час», кожна з яких через побут, тематичні заходи, виставки тощо відображатиме події одного з десятиліть незалежності.

Із 15 години на площі Героїв Майдану тривав пісенно-танцювальний марафон «30 пісень Української Незалежності».

Близько 18:00 від пам’ятника Янголу-охоронцю до головної площі вулицею Велика Перспективна пройшла хода вишиванок. До неї долучилися близько півтисячі містян.

Із 18:00 до пізнього вечора на площі тривав фестиваль «Рок на Інгулі». Протягом всього концерту розігрували 30 подарунків.

 

11515



В Олександрії прапор 23 серпня підняли в оновленому сквері Шевченка. Його відновили за ініціативи міського голови Сергія Кузьменка саме до Дня Незалежності. Як він зазначив на своїй сторінці у фейсбуці, державних коштів на реконструкцію не залучали. Втім зробити хороше місце для вшанування державних свят і символів – це була його принципова позиція.

Цього дня у театрі нагородили містян. Перед цим Сергій Кузьменко подякував зі сцени військовим, медикам і кожному, хто робить країну кращою.

– Я хочу, щоб у нашому місті будувалися нові дороги, сквери і парки. Хочу, щоб у нас з’являлися нові лікарні та школи. Моя команда працює над цим дуже багато і ми обов’язково реалізуємо заплановане. Нам потрібні зміни, нові ідеї, підходи і люди. Наш план – не заробляти на місті, а вкладати в нього, пишатися ним, поважати його і робити все, щоб молодь тут залишалася, – зазначив Сергій Кузьменко.

Зранку 24 серпня пройшла хода на підтримку Все­української акції «Марш захисників України». Близько 60 ветеранів АТО, їхні сім’ї, матері загиблих, волонтери пройшли, тримаючи в руках фотографії полеглих бійців.

Біля палацу культури «Світлопільський» Олександрія долучилася до встановлення Національного рекорду України з наймасовішого виконання державного гімну України.

11516Ще один рекорд України встановили спортсменки Інна Дзюба, Анастасія Ліманська та Ліза Кульпанова. Дівчата у ваговій категорії до 65 кілограмів за 4 хвилини 4 секунди 30 разів перекинули покришку вагою 270 кілограмів.

24 серпня було атмосферне вуличне свято. О 12:00 стартував Фестиваль вуличної їжі. День вуличної музики, який тривав більше восьми годин, залучив 40 музикантів із різних міст України – Олександрії, Кропивницького, Харкова, Новоград-Волинського. Відкрили його о 15:00 два оркестри міста – «Ліра» і військовий. Під час їхніх виступів над центральною площею два рази пролетіли два французьких вертольоти, на яких олександрійські військові брали участь у параді в Києві.

Завершили святкування гурт «Тартак» і запальне фаєр-шоу.

 

115171151811519



У Світловодську до Дня Незалежності вже дванадцятий раз провели традиційний футбольний турнір серед юнаків. Участь у змаганнях брали сім команд зі Світловодська та інших міст. Турнір тривав чотири дні з 17 до 20 серпня.

У День Прапора жителі Світловодська пройшли ходою з найбільшим у місті стягом – довжиною 30 метрів – від парку до площі. А двох громадських активістів Юрія Сергєєва та Миколу Євтеєва нагородили медаллю «З ювілеєм 30 років Незалежності України».

24 серпня на набережній біля пам’ятника борцям за волю та незалежність України провели мітинг і вшанували загиблих Героїв та подякували живим захисникам.

 

11520

У Приютівській громаді у День Незалежності відкрили пам’ятний меморіал на честь Героїв, які віддали своє життя за свободу Украї­ни. Ініціатор і автор – атовець Ігор Погрібний. Пам’ятний знак – це щит, на якому написано «Слава Україні. Героям слава», над ним меч, орел, як символ свободи і волі, та прапор із написом «Ніхто крім нас».

 

11521

У Знам’янці у цей день із самого ранку відслужили молебні «В ім’я процвітання України». А вдень презентували пряничну мапу країни, яка складалася із 315 смачних частинок. Після презентації нею пригощали дітей. Не обійшлося без традиційної ходи вишиванок, після якої у парку провели «Вареник фест» із дегустацією та конкурсами.

 



1152311522У Новомиргороді вулицями Євгенія Присяжного та Андрія Гурічева учасники АТО та ООС, учні, влада та всі охочі пронесли великий Державний Прапор України, попереду колони рухався військовий БТР.

Пізніше відбувся святковий концерт і фешн-шоу «Цвіт вишиванки».


11524
У Гайвороні святкування розпочали із патріотичного флешмобу біля міської ради – люди вишикувалися у формі герба, а також розгорнули три державні прапори. Протягом дня були спортивні і розважальні заходи, а під час концерту розігрували призи з логотипами громади.


11525

У Долинській громаді ввечері спочатку на стадіоні «Колос» тривав святковий концерт, де виступали місцеві таланти, хедлайнером свята був Сергій Асафатов. Після чого було вогняне шоу, а на завершення – феєрверк.



У святкуванні Дня Незалежності всі території Кіровоградщини об’єднало встановлення рекорду з наймасовішого онлайн-виконання гімну України. Також у громадах влаштовували ходу у вишиванках, спортивно-розважальні заходи, концерти та дискотеки.

 

11526

 

текст: Наталка Маринець
фото: Олексій Каприця, Олександр Майоров, із відкритих джерел

e-max.it: your social media marketing partner