1 вересня: вакциновані і відкриті

,

11535Сьогоднішні реалії в умовах пандемії ковіду змінили традиції свята Першого дзвоника. Кожен навчальний заклад по-своєму збирав учнів на урочистий момент, проте в усіх школах відбувся перший урок на тему: «Моя країна». Крім інших аспектів, про які говорили вчителі зі своїми учнями, одним із найважливіших був і той, як проходитиме навчання впродовж року. Це хвилює і вчителів, і школярів, і їхніх батьків. Два попередні навчальні роки в умовах жорсткого карантину і дистанційного навчання дуже загострили потребу усіх учасників освітнього процесу у живому спілкуванні в колективі, у роботі в класі і звичних уроках. Як навчатимуться діти в школах цього року, як підготувалися освітяни до роботи в умовах карантину і чого очікують – дізнава­лася «КП».


На Кіровоградщині у 310 закладів загальної середньої освіти здобувати знання пішли 97,6 тисячі учнів. Не зважаючи на «зелену» зону, у якій протягом літа перебувала область, щоб убезпечити епідемічну загрозу і розпочати навчальний процес в очному форматі, освітяни активно робили щеплення від ковіду.

Станом на 30 серпня кількість працівників закладів освіти області, які отримали щеплення двома дозами вакцини, становить 64,8 відсотка, з них учителів – 77,7 відсотка.

 

Щодня ця цифра зростає, бо всі педагоги розуміють, що вони перебувають у групі ризику і працюють із дітьми, тож від створення колективного імунітету залежить і їхнє здоров’я, і навчальний процес. Вакцинація освітян в Україні і в будь-якій іншій країні є основною передумовою для повернення до недистанційного навчання та живого спілкування.

Ситуація на Кіровоградщині

11474– Заклади освіти Кіровоградщини залежні від ситуації і ковідних заходів, які відбуваються не лише в Україні, а й у світі. Звісно ми намагатимемося виконувати всі антиковідні заходи, які повинні бути, щоб діти навчалися офлайн. Сьогодні контролюємо ситуацію щодо вакцинації педагогічних працівників. За основу беремо 100 відсотків, а це – 31867 працівників. Це не лише вчителі, а всі працівники дошкільних і позашкільних закладів, – пояснює директорка департаменту освіти і науки облдерж­адміністрації Ельза Лещенко.

Посадовиця наголошує, згідно з постановою Кабміну, на 100 відсотків педпрацівників щеплення мають отримати хоча б 80 відсот­ків. За такої умови дозволяється не переходити на дистанційне навчання в червоній, жовтій чи помаранчевій карантинній зоні. Якщо відсоток вакцинації менший, форму навчання можуть змінити.

– Саме тому і вчителям, і працівникам, які не хочуть робити щеплення, ми наголошуємо, що є діти, які хочуть вчитися і бачити вчителя не заочно, а в класі. Тому батьки можуть приходити до школи і вимагати від учителя зробити щеплення – ви працюєте в школі, ви в групі ризику, як і медики. Важливо розуміти, якщо декілька дітей захворіли – закри­ється клас, якщо ще більше – то закриється школа, – наголошує Ельза Лещенко.

Все ж і очільниця профільного департаменту, і вчителі, і діти та батьки сподіва­ються, що цього навчального року структура навчання буде такою, яка повинна бути – 52 навчальні тижні. Щоб усі заплановані плани і заходи відбувалися, як і належить. Дистанційне навчання позначилося на рейтингу освітніх закладів. Є над чим працювати і що надолужувати.

Кіровоградщина підготувалася до роботи в умовах карантину. Для вчителів шкіл області за державні кошти придбали 1400 ноутбуків, повідомила Ельза Лещенко. Крім того, у разі збільшення рівня захворюваності в школах, їхні керівники разом із головами територіальних громад, на території яких вони знаходяться, можуть самі визначатися, коли піти на канікули і перервати ланцюг поширення хвороби.

Дещо нижчий рівень вакцинації освітян від середнього по області в Кропивницькому, де знаходиться найбільша кількість загальноосвітніх закладів. Як повідомила очільниця управління освіти міської ради Лариса Костенко, рівень вакцинації у школах міста становить 52 відсот­ки. Ще менше отримали щеплення працівники дошкільних і позашкільних закладів освіти. Загальний показник вакцинації педагогічних працівників міста становить 46 відсотків. Хоча щодня ці цифри зростають, до необхідного рівня 80 відсотків вакцинованих працівників – ще далеко.

Кіровоградщина поки перебуває у «зеленій» карантинній зоні, тож нині епідемічна ситуація з поширенням коронавірусу дозволяє розпочати навчальний рік у звичному режимі, незалежно від кількості вакцинованих працівників закладів, повідомила голова обласної державної адміністрації Марія Чорна.

– Важливою умовою, яка гарантує безпеку вчителя та учня під час освітнього процесу, залишається вакцинація. Це – найбільш дієвий спосіб протистояти коронавірусній хво­робі, – наголосила очільниця області.

Що кажуть у Міносвіти

11536Нині у двох профільних міністерствах – освіти і охорони здоров’я – роз­робляють різні варіанти організації освітнього процесу, щоб він був безперервним і відбувався в безпечному середовищі, – повідомив міністр освіти і науки Украї­ни Сергій Шкарлет.

– Усе залежатиме від епідемічної ситуації в кожному окремому регіоні. При «зеленому» рівні учні зможуть відвідувати заклади освіти в очному форматі з дотриманням протиепідемічних заходів. При переході на наступні рівні епідемічної небезпеки для повноцінної роботи закладу освіти потрібно мати не менше 80 відсотків повністю вакцинованого персоналу. Наголошую, що вакцинація добровільна. Ніхто не має права примушувати до цих дій, – підкреслив Сергій Шкарлет.





Вакцинуйся – отримуй приз

Мінохорони здоров’я за підтримки дитячого фонду ООН Юнісеф та Агентства США з міжнародного розвитку оголосили конкурс «Вакциновані і відкриті».

За умовами конкурсу, якщо у школі вакцину­валися 80 відсотків працівників, заклад може подава­тися на конкурс і виграти комп’ютери, гарнітури та роутери. На учасників конкурсу чекають:

⊲ 3 суперпризи: набори з 10 комп’ютерів, 10 гарнітур та 10 роутерів для кожної школи-переможниці.

⊲ 15 мініпризів: набори з 10 гарнітур і роутера для кожної школи-переможниці.

Будь-який представник школи може зареєструвати школу за посиланням: cutt.ly/IQNTKQ3

Заявку про участь приймають до 23:59 години 29 вересня. Результати оголосять у День вчителя – 3 жовтня.

 

11537

 

текст: Любов Попович
фото: Олексій Каприця, з відкритих джерел

e-max.it: your social media marketing partner