Помічнянська школа перша в області відмовилася від паперових журналів і впровадила електронні

, КП

11560У Помічнянській школі №1 імені Героя України Євгена Березняка повністю відмовилися від паперових класних журналів та щоденників і перейшли на їхні електронні версії. Це перша школа на Кіровоградщині, де в усіх класах користуються цифровими журналами. У школі використовують безкоштовну версію платформи E-schools.info. Також є розширений її варіант за додаткову плату. Чому пішли на такий крок та чи зручний такий журнал, «КП» запитала у вчителів і батьків учнів цієї школи.

– Ця ідея народилася не за один день. Наша вчителька інформатики Олена Трибко у позаминулому році була на EdCamp у Львові. Там їм презентували практику використання електронних класних журналів на платформі E-schools.info. Пробник програми вона привезла у нашу школу. Тоді у другому півріччі після уроків наш колектив освоював цю платформу. З початку минулого навчального року вирішили спробувати втілити в життя свої знання і навички у використанні цього додатку, – розповідає «КП» директорка школи Оксана Сигида.

Минулий навчальний рік у школі паралельно вели паперовий і електронний журнали. Наприкінці року промоніторили результати такої роботи і дійшли висновку, що електронний журнал зручний і влаштовує більшість учасників освітнього процесу.

11561– Не можна поставити оцінку зад­нім числом чи підробити її. Усі оцінки, пропуски учня, домашні завдання, зауваження, які вчитель пише у класному журналі, одразу відображаються у щоденнику. Вже не буде «а мені не задавали», не можна забути такий щоденник, вирвати з нього сторінки тощо. Якщо дитина захворіла чи не була у школі – не треба дзвонити однокласникам, учителю. Батьки з будь-якого гаджета – з телефона, планшета, ноутбука, можуть зайти в електронний щоденник і побачити оцінки дитини. До речі, що теж важливо – батьки бачать результати успішності тільки своєї дитини і яке місце у загальному рейтингу успішності вона займає. Враховуючи, що зараз пандемія і ми не запрошуємо батьків до закладу, то на платформі у спеціальному чаті можна поспілкуватися з учителем будь-якого предмета, – пояснює очільниця навчального закладу.

Окрім цього, до платформи прив’язаний сайт школи. Батьки можуть бачити не тільки оцінки чи домашнє завдання, а й дізнатися шкільні новини, інформацію, пов’язану з гуртковою, позакласною роботою, ознайомитися з правилами, положеннями, витратами школи, подивитися фото тощо.

Наразі батьки школярів звикають до сучасних класних журналів і щоденників.

11562– Для мене зараз, мабуть, чи не єдиний мінус – це адаптація, – ділиться з «КП» мама двох четвертокласників Оксана Сазіна. – Така новація зручна – усе в одному місці. У будь-який момент можу відкрити щоденник і побачити оцінку. Вчителі до оцінки можуть коментар залишити, якщо є потреба. Буває, що діти не записали чи не так записали, чи не туди записали домашнє завдання, то завдяки цій платформі такого не буде.

Зараз двоє її синів – Іван і Володимир, мають безкоштовну версію додатку.

– В принципі, цього додатку вистачає. Можливо, у майбутньому перейдемо на платну версію. Я так собі на майбутнє уявила, як будуть хлопці ставати старшими і виникне спокуса десь побігти з уроку, то, наприклад, пропуск у розширеному пакеті я одразу побачу. Мені прийде сповіщення, що дитина відсутня на уроці. А в кінці дня бачитиму на яких уроках стоять «енки» і запитаю хлопців, де ви були, – посміхається жінка.

У відділі освіти Помічнянської міськради зауважили, що запровадження електронного журналу – це спільне рішення учнів, батьківської спільноти і вчителів.

11563– Помічнянська школа №1 – опорна у нашій громаді. Нині там навчається 517 учнів. Перед запровадженням електронного журналу провели батьківські збори у кожному класі і загальні. Оскільки без згоди батьків, без зворотного зв’язку така ситуація була б не можливою. Завдяки спільній ініціативі в цьому році такий у нас пілотний проект. Але школи №№2 і 3 також мають електронні ресурси, де є відповідники паперових журналів. Подиви­мося, як далі розвиватиметься рух до цифровізації в освіті, але вважаємо, що це гарна ініціатива, – сказала очільниця відділу освіти Помічнянської міськради Ніна Семашко.

Також, вважає посадовиця, цей проект дуже гарно вписується в екологічну спрямованість закладу.

– Ця школа активно перейма­ється екологічними проектами – займаються сортуванням сміття, брали участь у проекті від фонду братів Кличків «ZERO WASTE SCHOOL», тобто школа без відходів... Вони активно пропагують екологічні цінності і відмова від паперових журналів – це теж крок у цьому напрямку. Ну і, звичайно, оскільки ця платформа безкоштовна, це не потребує додаткових витрат ні для школи, ні для батьків. Також це гарна ініціатива в напрямку дебюрократизації освітнього процесу. До всього – це сучасно. Нині у дітей, батьків є смартфони і вони їх можуть використовувати в тому числі й для активної участі в освітньому процесі. Бо діти, батьки, вчителі – це рівноправні учасники цього процесу. Ця електрон­на платформа допомагає тісніше спілкуватися вчителям із учнями та їхніми батьками, особливо в період карантину, – відзначила Ніна Семашко.

11474У департаменті освіти і науки облдержадміністрації повідомили, що Помічнянська школа №1 поки єдина в області, яка користується тільки електронним журналом.

– Помічнянська школа №1 імені Героя України Євгена Березняка перша в області, де повністю відмовилися від паперової версії журналу і запровадили електронні журнали і щоденники. У Кропивницькому від паперових журналів не відмовлялися, в окремих школах ведуть і паперові, і електронні, – прокоментувала очільниця департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ельза Лещенко.

Зараз школа очікує на нові ноутбуки, аби ще якісніше працювати в новому форматі.

– У закладі є посилений інтернет. Нова українська школа у нас повністю забезпечена ноутбуками, вони є в кожному класі. Середня і старша школа – на 45-48%, не враховуючи клас інформатики. Однак ми намагаємося забезпечити учителів, щоб у кожному класі був ноутбук, деякі педагоги ходять на уроки з власними. В рамках державної програми «Ноутбук для кожного вчителя» наша школа отримає в цьому році ще 9 ноутбуків, завдяки цьому працювати у такому форматі стане зручніше, – підсумувала директорка школи №1 Оксана Сигида.

 

(на фото нижче - приклади електронних журналу і щоденника)

1156411565
текст: Наталка Маринець

фото: з відкритих джерел

e-max.it: your social media marketing partner